logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy GVSW45 385DWC-S - Jak założyć fartuch w pralko-suszarce .

Lord Jim Romek 06 Gru 2020 19:11 1014 4
REKLAMA
  • #1 19094693
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam.
    Ostatnio zbyt pochopnie zaufałem dla niby znawcy tematu i do wymiany amortyzatorów w pralce Candy GVSW45 zabrałem się od rozbierania przodu i odłączeniem fartucha od bębna! Jak się potem okazało, że w tego typu pralce do amortyzatorów li tylko można uzyskać dostęp od tyłu to już miałem gotowy problem w postaci założenia fartucha na bęben! W mojej pralce nie ma sprężyn ani dodatkowych zacisków do zakładania fartucha, dlatego długo kombinowałem jak go założyć i nic nie wymyśliłem? Jeżeli ktoś już kiedyś miał podobny problem i z nim się uporał, to proszę o radę!
    Pozdrawiam.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19095073
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6959
    Potrzeba dużo zręczności do jego montażu.
    Poluzować układ suszarki, w pierwszej kolejnosci założyć fartuch na krawędź zbiornika i założyć drut dociskowy z sprężyną Następnie zamocować wylot suszarki, przykręcić układ suszarki i zacisnąć opaskę mocującą kołnierz fartucha na wylocie. W ostatniej kolejności zakłada się fartuch na rant obudowy i na koniec opaskę zaciskową na przód (najczęściej plastikowa).

Lord Jim Romek napisał:
    Ostatnio zbyt pochopnie zaufałem dla niby znawcy tematu

W takim razie zaproś ów znawcę i niech zakłada fartuch z powrotem... Niestety, to jest koszt samodzielnych napraw. Zafundowałeś sobie niezłe wyzwanie, bo fartuch w pralkosuszarce candy to jeden z najmniej przyjemnych wszelakich pralkowych fartuchów do montażu.
  • REKLAMA
  • #3 19095651
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    Witam.
    Bardzo dziękuję za wyczerpującą poradę! Chcę się jeszcze dowiedzieć, czy przy zakładaniu fartucha na bęben muszę ściągnąć go z obudowy pralki, ponieważ aktualnie jest ściągnięty tylko (aż!) od strony bębna! Po wtóre, podczas odłączania fartucha od bębna wypadła mi tylko krótka sprężynka i nie mogłem ustalić gdzie ona oryginalnie była zamocowana?

Po trzecie jestem zdany sam na siebie, aby tę pralkę doprowadzić z powrotem do użyteczności, ponieważ tak się złożyło, że aktualnie jestem zmuszony przebywać w domu i też nie mam możliwości zaproszenia "fachowca" do domu, a żona ponagla zwłaszcza, iż w dobie pandemii jesteśmy zmuszeni do częstego prania niż zwykle! Proszę o dodatkową poradę!
    Pozdrawiam.
    Edit:
    Gdzie się znajduje się i jak poluzować tzw. układ suszarki?
    Pozdrawiam.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19097123
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6959
    Rozsądniej i wygodniej będzie zdjąć z obudowy i zakładać od zera w kolejności jakiej opisałem. Mało tego wszystkiego, to ten fartuch ma jeszcze z boku wąż od układu natrysku wody.

Lord Jim Romek napisał:
    Po wtóre, podczas odłączania fartucha od bębna wypadła mi tylko krótka sprężynka i nie mogłem ustalić gdzie ona oryginalnie była zamocowana?

Fotka sprężynki i ustalimy

Żona niech nie ponagla, bo naprawdę masz nie lada orzech do zgryzienia z tym fartuchem. Układ suszarki jest na samej górze, pod górnym blatem. Najlepiej zrób fotkę z góry po zdjęciu blatu to wskażę Ci co i jak.
  • #5 19098201
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    Witam.Wszystkie porady były BARDZO POMOCNE!!! za które serdecznie DZIĘKUJĘ!!! Tajemnicza sprężynka okazała się być od łączenia suszarki z fartuchem. Zaraz zabieram się do zakładania kłopotliwego fartucha. O efekcie końcowym powiadomię. Pozdrawiam.
REKLAMA