logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup dysku Samsung 970 evo plus/980 pro do laptopa Thinkpad P51 - kwestia temperatury i radiatora

kamil_g 07 Gru 2020 20:45 1821 2
REKLAMA
  • #1 19097414
    kamil_g
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Planuję zakup nowego dysku do laptopa i będzie to Samsung 970 evo plus albo 980 pro. Jak wiadomo oba mają problem z bardzo wysoką temperaturą. Czy ktoś z Was ma może taki dysk założony w laptopie i może się wypowiedzieć jak wypadają temperatury w trakcie realnego użycia?
    I czy jest sens zastanowienia się nad jakimś radiatorem? Miałbym jakiś +/- 1cm wysokości wolnego miejsca od obudowy żeby móc zainstalować ten radiator.
    Laptop to Thinkpad P51.
  • REKLAMA
  • #2 19097517
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1911
    Twój laptop wspiera PCI-E 4.0? Bo chyba nie. W takim razie nie ma po co kupować 980 Pro. A i 970 EVO Plus ma mały sens względem tańszego i równie szybkiego brata - 970 EVO. To raz. Dwa - dopóki nie będziesz przewalał baz danych czy kilkunastogigabajtowych plików to nie masz się co martwić o przegrzewanie.
  • #3 19097647
    kamil_g
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Owszem, nie ma PCI-E 4.0, ale planuję za jakiś czas zmienić sprzęt więc dysk będzie jak znalazł ;) Generalnie kopiuję dość spore ilości małych plików, bazy danych na których pracuję też nie są ogromne, więc dysk nie jest jakoś zajeżdżany ostro. Mam jeszcze 840 Evo, który ma blisko 29 000 godzin przebiegu i 66 TBW, także myślę, że temperatury raczej nie powinny być problemem - ale ale wolałem z ciekawości zapytać czy ktoś używa tych dysków w laptopie, bo one i w idle mają dość sporą temperaturę. O 970 Evo w sumie nie myślałem już, ale może to też być jakiś sensowny wybór.
    A generalnie na 980 Pro zastanawiam się z tego względu, że on ma lepsze zarządzanie temperaturą niż 970 evo, także jest to jakiś atut.
    Byłem bliski kupna SX8200 Pro, ale ta cała historia z podmienionymi kontrolerami skutecznie mnie zniechęciła (a szkoda, bo dysk całkiem spoko jest z tego co widzę u siostry).
REKLAMA