logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer NAS czy składak - przechowywanie plików wideo, serwer www, github, RAID 1

Micchaleq 08 Gru 2020 12:03 696 7
REKLAMA
  • #1 19098468
    Micchaleq
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    Witam serdecznie,

W ostatnim czasie zastanawiałem się nad zakupem serwera NAS, ale coś mi się wydaje, że nie spełni moich wymagań. Stąd postanowiłem napisać post z prośbą o pomoc.

- Serwera w pierwszej kolejności potrzebuje do tego aby przechowywać na nim pliki wideo i aby te pliki możliwe były do odtwarzania na urządzeniach z zainstalowanym programem Kodi.
    - W drugiej kolejności chciałbym mieć serwer www z możliwością instalacji wielu stron, konfiguracji PHP oraz oczywiście baza danych mysql.
    - Ostatecznie przydałby mi się również serwer github-a lokalny.

To co ma oferować również serwer to macierz RAID 1 w razie awarii.
    Niskie zużycie energii oraz względnie małe rozmiary.

Ogólnie zastanawiam się nad 3 opcjami i nie wiem w którym kierunku iść:
    1. Serwer NAS - przy czym wydaje mi się, że jedynie w tym pierwszym punkcie się przyda.
    2. Składak oparty o plytę z procesorem j5005 lub j5040.
    3. Składak jedynie z płyty ITX itd. - wydaje mi się, że nie będzie to energooszczędne rozwiązanie.

Nie ma się co czarować, że serwer będzie wykorzystywany sporadycznie a jeżeli to nie będzie to przeglądanie internetu etc. a jedynie udostępnianie zasobów.

Dodatkowo chciałem zapytać czy w przypadku serwera wirtualnego jest możliwe stworzenie swojej unikalnej domeny sieciowej dzięki której będę mógł łączyć się z różnymi stronami na serwerze? Czy też konieczne jest jakieś delegowanie domeny (wykupionej) na adres serwera www i wówczas jej podział?
  • REKLAMA
  • #2 19098664
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    jeszcze Raspberry np w konfiguracji z dyskiem 2.5
    Na pokladzie jakiś pełnoprawny uniwersalny linux, wiec wiedza i wsparcie dość dobre.
    \
  • REKLAMA
  • #3 19099159
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    fajny soft do repozytorium GIT'a, z elegancką nakładką WWW -> gitea
    soft do przechowywania filmów i puszczania na kodi -> emby lub plex
    Micchaleq napisał:
    Dodatkowo chciałem zapytać czy w przypadku serwera wirtualnego jest możliwe stworzenie swojej unikalnej domeny sieciowej dzięki której będę mógł łączyć się z różnymi stronami na serwerze? Czy też konieczne jest jakieś delegowanie domeny (wykupionej) na adres serwera www i wówczas jej podział?

Serwer wirtualny czy fizyczny to nadal serwer. Nie bardzo wiem jak podejść do pytania. Jeżeli wykupisz serwer, tam poinstalujesz cały stack do świadczenia WWW, a następnie wykupisz domenę (dajmy na to mojaswietnastrona.pl) i skierujesz ją na swój serwer to będziesz mógł przejsc na strone o podanej domenie, po konfiguracji subdomen (subdomena.mojaswietnastrona.pl, cokolwiek.mojaswietnastrona.pl) bedziesz mial mozliwosc skierować ją na dowolny IP, wliczając w to serwer WWW. Wiele domen może kierować na Twój serwer, a żeby po stronie serwera obsłużyć i zaserwować daną stroną w zależności od adresu masz kilka dróg. Najbardziej prosta to chyba konfiguracja tzw. vhost
  • REKLAMA
  • #4 19099275
    Micchaleq
    Poziom 9  
    przeqpiciel napisał:
    fajny soft do repozytorium GIT'a, z elegancką nakładką WWW -> gitea
    soft do przechowywania filmów i puszczania na kodi -> emby lub plex
    Micchaleq napisał:

Serwer wirtualny czy fizyczny to nadal serwer. Nie bardzo wiem jak podejść do pytania. Jeżeli wykupisz serwer, tam poinstalujesz cały stack do świadczenia WWW, a następnie wykupisz domenę (dajmy na to mojaswietnastrona.pl) i skierujesz ją na swój serwer to będziesz mógł przejsc na strone o podanej domenie, po konfiguracji subdomen (subdomena.mojaswietnastrona.pl, cokolwiek.mojaswietnastrona.pl) bedziesz mial mozliwosc skierować ją na dowolny IP, wliczając w to serwer WWW. Wiele domen może kierować na Twój serwer, a żeby po stronie serwera obsłużyć i zaserwować daną stroną w zależności od adresu masz kilka dróg. Najbardziej prosta to chyba konfiguracja tzw. vhost

Kurcze sory, nie chodziło mi o wirtualny, tylko o fizyczny, który będzie stał w moim domu.

Co do domen to o przekierowaniu domeny na mój serwer to raczej się z tym uporam.
    Nie mniej jednak nie chciałbym, aby ten komputer był cały czas aktywny, tzn chciałbym aby w sytuacji w której nikt go nie wykorzystuje (z lokalnej sieci) przechodził w jakiś tryb oszczędności.

Wolałbym coś w rodzaju domeny wewnątrz lokalnej sieci tak aby np. z komputera 1 po wpisaniu w przeglądarkę np. test.localhost4 wiadomo było aby komputer wysłał zapytanie do serwera a nie do samego siebie (więc coś w rodzaju lokalnej domeny czy też lokalnego serwera DNS). Nie mniej jednak nigdy jeszcze czegoś takiego w sieci nie konfigurowałem.

Same w sobie subdomeny wewnątrz tego samego komputera i owszem.

Co do udostępniania w sieci Internet czyli aby każdy mógł sobie zobaczyć określoną stronę, to chciałbym to mieć jako taką dodatkową opcję.

Zapewne wszystko postawię na Debianie bo chyba do tego so mam największy sentyment.

Panowie a co w końcu ze sprzętem, czy takie rozwiązanie jak:
    Gigabyte GA-J1900N,
    ASRock Q1900B lub
    ASRock J4105-ITX

Dadzą radę?
  • REKLAMA
  • #5 19099320
    JacekCz
    Poziom 42  
    Micchaleq napisał:
    Dadzą radę?

Co NAPRAWDĘ chcesz na tym serwerze robić?

Płyty typu pecetowskiego, RAM i wielordzeniowy procesor to wtedy, gdy serwer aplikacyjny mam wykonywać dużo kodu i dużo wątków.
    Dla serwera plików to np CPU nie męczą się zbytnio.

ten PHP to ma pracować na rzecz pełnoskalowej aplikacji internetowej na tysiąc(e) publicznych userów, czy własne wprawki i apki na 3-5 użytkowników? Wielość userów pod wieloma względami rzutuje na RAM (x ilość sesji w obszarze Apache, bufory bazodanowe itd).
    Zależnie, co sobie odpowiesz, 3-4GB RAM z raspberry całkiem może wystarczyć (dopiero od kilku mc są raspeberry 8GB), te 3GB tanie jak barszcz i prądu wezmą co kotek napłakał.

Generalnie konkurowanie z profesjonalnymi providerami serwerów wirtualnych PHP/MySQL wychodzi ekonomicznie źle - to taka uwaga, jeśli nie wiesz co chcesz, ale wierzysz w oszczędności. Za prąd wychodzi wielokrotnie więcej, niż roczny rachunek.

Nikt inny Ci na te pytania nie odpowie.
  • #6 19100052
    Micchaleq
    Poziom 9  
    JacekCz napisał:
    Micchaleq napisał:
    Dadzą radę?

Co NAPRAWDĘ chcesz na tym serwerze robić?

Płyty typu pecetowskiego, RAM i wielordzeniowy procesor to wtedy, gdy serwer aplikacyjny mam wykonywać dużo kodu i dużo wątków.
    Dla serwera plików to np CPU nie męczą się zbytnio.

ten PHP to ma pracować na rzecz pełnoskalowej aplikacji internetowej na tysiąc(e) publicznych userów, czy własne wprawki i apki na 3-5 użytkowników? Wielość userów pod wieloma względami rzutuje na RAM (x ilość sesji w obszarze Apache, bufory bazodanowe itd).
    Zależnie, co sobie odpowiesz, 3-4GB RAM z raspberry całkiem może wystarczyć (dopiero od kilku mc są raspeberry 8GB), te 3GB tanie jak barszcz i prądu wezmą co kotek napłakał.

Generalnie konkurowanie z profesjonalnymi providerami serwerów wirtualnych PHP/MySQL wychodzi ekonomicznie źle - to taka uwaga, jeśli nie wiesz co chcesz, ale wierzysz w oszczędności. Za prąd wychodzi wielokrotnie więcej, niż roczny rachunek.

Nikt inny Ci na te pytania nie odpowie.

W pierwszym poście wydaje mi się, że pisałem, że chodzi o sieć lokalną a nie globalną.
    Opcja dostępu przez Internet ma być jedynie dodatkowa i tylko włączana czasami dla 1 -5 użytkowników i to tylko do testów, nic na stałe.
    Nie porywam się na hostingowanie aplikacji na kilku k userów. To wydaje mi się była by głupota.
  • #7 19102152
    JacekCz
    Poziom 42  
    Wielokrotnie się spotykałem z nauką / eksperymentami /developmentem sieciowo-cloudowym na Raspberry (jednym przez trzy-cztery do kilkudziesięciu) a na płytę mini-PC nigdy nie trafiłem.
    Nt współczesnego PHP mało wiem (uprawiam m.in Javę), ale to po prostu trzeba myśleć jak o linuksach.
  • #8 19102169
    Micchaleq
    Poziom 9  
    JacekCz napisał:
    Wielokrotnie się spotykałem z nauką / eksperymentami /developmentem sieciowo-cloudowym na Raspberry (jednym przez trzy-cztery do kilkudziesięciu) a na płytę mini-PC nigdy nie trafiłem.
    Nt współczesnego PHP mało wiem, ale to po prostu trzeba myśleć jak o linuksach.

No ja się trochę jeszcze obawiam tego Raspberry bo nie jestem pewien czy wszystko będę mógł zrobić jak na linuxie (wiem że ich system jest zrobiony na podstawie linux-a), ale to jest ARM. Więc to co tutaj ktoś pisał wcześniej czy zainstaluje na tym raspberry: "gitea", "emby" lub "plex". Z tego co widziałem lamp-a, mysql, php bez problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup serwera do przechowywania plików wideo, hostowania stron WWW oraz lokalnego serwera GitHub, z wymaganiami dotyczącymi RAID 1, niskiego zużycia energii i kompaktowych rozmiarów. W dyskusji pojawiają się trzy główne opcje: serwer NAS, składak oparty na płycie z procesorem J5005 lub J5040 oraz składak z płytą ITX. Uczestnicy sugerują również użycie Raspberry Pi z systemem Linux, a także oprogramowania takiego jak Gitea, Emby i Plex do zarządzania repozytoriami i odtwarzania multimediów. Podkreślają, że dla lokalnej sieci wystarczające mogą być tańsze rozwiązania, a dostęp do Internetu powinien być opcjonalny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA