logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani i cichy NAS dla jednego użytkownika

Paaaluch 14 Lut 2019 00:24 7149 10
REKLAMA
  • #1 17776615
    Paaaluch
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Hej,

po zmianie mieszkania muszę się pożegnać ze stacjonarnym komputerem. Tzn nie muszę, ale chcę - stał się niepraktyczny i zajmuje dużo miejsca.

Niemniej jednak mam w komputerze dwa dyski twarde po 3TB działający w Windowsowym RAID0 (systemowym). Jest tam sporo danych, których nie chciałbym się tak łatwo pozbywać - właściwie to głównie chodzi o filmy.

W związku z tym potrzebuję urządzenia, które pozwoli mi stworzyć dysk sieciowy, z którego w razie potrzeby będę mógł włączyć jakiś film, ew. odkopać jakiś dokument. W związku z tym zależy mi na czymś:
    1. Tanim
    2. Energooszczędnym
    3. Cichym
    4. Obsługującym 2x4TB (gdyby różnica w cenie była duża, to jestem w stanie z tego zrezygnować).

Generalnie to ma być bezproblemowe urządzenie, raz skonfigurowane, podpięte skrętką do routera i zapomniane - ze sporadycznym włączeniem filmu.
    Nie zależy mi na wydajności. Nie musi mieć nawet Raid0 - wystarczy, że umożliwi połączenie dysków w jeden wolmen (tak jak np. w windowsie dyski dynamiczne i wolumeny łączone). Mogę się pokusić o stworzenie jakiegoś mini HTPC i postawienie tam KODI (w sumie napisałem teraz posta - to to jest myśl - chociaż nie wiem czy do tego działu).

W każdym razie proszę o pomoc :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17778070
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    Paaaluch napisał:
    Mogę się pokusić o stworzenie jakiegoś mini HTPC

Sam sprzęt to pikuś, potrzebny do tego jeszcze soft (a ten swoje wymagania często ma).
    Paaaluch napisał:
    zależy mi na czymś:
    1. Tanim
    2. Energooszczędnym
    3. Cichym
    4. Obsługującym 2x4TB

Synology lub Qnap dwuzatokowy - ale to nie jest tanie bo minimum 500 zł trzeba na to wydać (i doliczyć jeszcze dyski).
    Dyski z komputera zapewne (choć nie koniecznie) da się wykorzystać, ale serwer sformatuje je całe na swój system plików.
  • REKLAMA
  • #3 17786695
    Paaaluch
    Poziom 9  
    Hmm... Mój plan był taki, że ponieważ kończy mi się miejsce, to, żeby zamienić 2x3Tb na 2x4TB, przenieść dane i te mniejsze sprzedać. Chociaż nie wiem czy w tym nie ma pewnej redundancji, bo w ostatnich miesiącach to w domu obejrzałem może jeden film, więc nie wiem kiedy miałbym zapełnić dodatkową przestrzeń.

Natomiast teraz myślę sobie, że małe HTPC z Kodi może być dobrą opcją, bo wtedy po prostu przeniosę dyski i powinno działać. Zwłascza, że w komputerze mam dodatkowy SSD, więc pozostaje płyta + proc + obudowa + bardziej efektywny zasilacz (mam XFX Core Edition). Chyba zmieszczę się w 1k zł?
  • REKLAMA
  • #4 17793470
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    Paaaluch napisał:
    Chyba zmieszczę się w 1k zł?

To nie lepiej gotowe rozwiązania a nie babrać się w softach alternatywnych?
  • #5 17793482
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    Masz RAID - wiesz że nie przeniesiesz całej macierzy razem z danymi, do nowego sprzętu?
    Musisz skopiować dane na inne dyski.
    Zamierzasz łączyć się z NASem kablowo czy przez WiFi? Jak po WiFi, i nie masz naprawdę nowoczesnej sieci wydajność bardzo mocno spadnie (N300 to zdecydowanie za mało do komfortowej pracy). Jeśli połączenie kablowe, upewnij się czy router ma gigabitowy lan. dopiero wtedy będzie w miarę komfortowo.
    Cichy... Sam sprzęt będzie prawdopodobnie ledwo słyszalny, więc kwestia jak głośne masz dyski.

Tanio i energooszczędnie? Rozglądał bym się np za jakimś laptopem z uszkodzoną matrycą ;)
    Nawet dziadki na Core2Duo spokojnie dadzą radę, i tak wąskim gardłem będzie połączenie sieciowe. Ważne by laptop oferował przynajmniej 2 złącza SATA (czyli ogromna większość laptopów z napędem optycznym), gigabitowy ethernet, i ew jakieś złącze mPCIe. Ot na przyszłość, jakby 2 dyski przestały wystarczać.
    Jakby cię korciło zjeżdzać z ceny, i kupić samą sprawną płytę laptopową, to upewnij się że będziesz potrafił ją włączyć, bez posiadania jego oryginalnej klawiatury. Bo to nie jest takie oczywiste i proste czasami ;)
    Strupa-pół trupa, kompletnego myślę że spokojowo wyrwiesz do 100zł.
    Zainstalować tam jakiegoś Linuxa i serwer Samba, i po zmapowaniu dysku pod Windowsem pracujesz praktycznie jak z dyskiem lokalnym. Transfery powinny być w okolicach 80-110MB/s, czyli całkiem znośnie ;)
    Taniej, wydajniej i z większą możliwością ew rozbudowy, niż popularne RaspberryPI które akurat jako baza do budowy NAS się praktycznie totalnie nie nadają.
  • REKLAMA
  • #6 17796815
    Paaaluch
    Poziom 9  
    Ok - dziękuję bardzo za dyskusję. Rozjaśniło mi to sprawę i chyba zmienię nieco pomysł na rozwiązanie tego problemu.

1. W ogóle nie potrzebuję systemu raid0 w kontekście wydajności. Komputer podepnę na kablu, ale laptop jest na wifi, która nie przekracza 100Mbs, więc nie ma tematu. Nie będę dokonywał operacji na plikach, to po prostu ma być magazyn. Pojemny, cichy, mało wydajny. Raid postawiłem, żeby dysk był widoczny jako jeden. Generalnie Raid jest systemowy - podejrzewam, że nie ma dużego problemu, żeby go przenieść na inny komputer z Windows. A jak nie, to jakoś wymyśle jak przenieść dyski (np. kupię duży dysk, przekopiuję i go oddam w ciągu 14 dni).
    2. Jednak zdecydowałem się na HTPC. Załatwi obie moje potrzeby, ponieważ mam telewizor, który po prostu stoi nieużywany, a mam w planach netfliksa + filmy z dysku, więc takie rozwiązanie będzie jak znalazł. Z jednej strony będę miał dysk sieciowy, a z drugiej centrum multimedialne.
    3. Pomysł ze starym laptopem jest kuszący finansowo, ale ja potrzebuję jednak czegoś ładnego, co może stać w salonie. I coś, co jednak nie wyłoży się przy odtwarzaniu netfliksa :)

Ale jaki HTPC to już wykracza poza ten dział ;)

Dzięki za pomoc! :)
  • #7 17797970
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    HTPC czyli normalny PC x86, np w formacie ITX?
    To weź wykorzystaj aktualny komputer.
    Da się przecież zoptymalizować zużycie energii, jak i chłodzić wszystko półpasywnie w trybie ECO.
    Jest wiele kompaktowych obudów dla płyt ATX które będą miały gabaryty podobne jak kiedyś magnetowidy :D
    A jeśli masz mATX to jeszcze mniejsze "opakowania" można kupić...

Windows w roli systemu dla NAS, i pod TV to generalnie słaby pomysł...
  • #8 17798874
    Paaaluch
    Poziom 9  
    A w takim razie co się nadaje pod TV, skoro nie windows?
  • #9 17798891
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Linux, a jest w czym wybierać ;)
  • #10 17798894
    Paaaluch
    Poziom 9  
    Ok, a są jakieś gotowe rozwiązania własnie w takim celu? :)
  • #11 17798902
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Jeżeli NAS to np Open Media Vault, a jeżeli HTPC to KODI
    Można też postawić "normalnego" Debiana i doinstalować OMV i KODI

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje taniego, cichego i energooszczędnego NAS-a dla jednego użytkownika, aby przechować dane z dwóch dysków 3TB w RAID0. W odpowiedziach zasugerowano rozważenie urządzeń Synology lub Qnap, jednak ich koszt może być wysoki. Alternatywnie, użytkownik rozważa stworzenie HTPC z wykorzystaniem istniejących dysków oraz dodatkowego SSD, co pozwoli na stworzenie zarówno dysku sieciowego, jak i centrum multimedialnego. Wskazano na możliwość użycia systemów Linux, takich jak Open Media Vault lub Kodi, jako oprogramowania do zarządzania danymi. Użytkownik planuje połączenie kablowe z routerem, co powinno zapewnić odpowiednią wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA