logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 64 + ETHM-1 + INT-KLCD: Jak ustawić powiadomienia Push i gong o otwartych drzwiach/bramach?

liba 08 Gru 2020 12:20 3198 8
REKLAMA
  • #1 19098514
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witajcie,
    Uruchomiłem w swoim domu integre 64 + moduł ETHM-1 + INT-KLCD, zasadniczo działa ale proszę o porady przy programowaniu.
    Mam strefy:
    - nocna (obwodówka w oknach + kontaktron aktywny gdy drzwi wejściowe są zamknięte na zamek + PIR w wiatrołapie)
    - dzienna (reszta PIRów)
    - garaż (PIR+kontaktron na bramie segmentowej)
    - brama wjazdowa (kontaktron na bramie przesuwnej)

1. Z wnętrza domu nie widzę czy bramy są zamknięte, dlatego zrobiłem osobną strefę dla bramy wjazdowej, włączyłem podgląd stref na manipulatorze i obserwując kropki mogę poznać czy są zamknięte. Ustawiłem też automatyczne uzbrojenie strefy nocnej i garażu w godz. 23:00-6:00 i wszystko działa. Zdarzyło mi się zapomnieć zamknąć drzwi na noc i chciałbym dodatkowo dostawać powiadomienie Push i gong na manipulatorze o godzinie 21:00 i 22:50 jeśli drzwi wejściowe lub któraś brama są otwarte. Bujam się z tym już dość długo, ustawiam timery, iloczyny itp. i nie wchodząc w szczegóły ciągle któreś z powyższych założeń jest niespełnione. Będę wdzięczny za gotowy przepis.
    2. Jak już dostaje powiadomienie to jest ono podwójne: początek i koniec naruszenia - wolałbym pojedyncze.
    3. Jaki typ wejścia ustawić dla kontaktronu bramy wjazdowej aby otwarcie powodowało wyświetlenie kropki na manipulatorze (naruszenie) ale otwarcie nie powodowało alarmu. Jak ją uzbroje to mi brakuje czasu na wyjście i wejście (maks.255s), ale też w zasadzie nie zależy mi na uzbrajaniu tej strefy. Jak zabiorę manipulatorowi uprawnienia do tej strefy to chyba nie wyświetli kropki. Mogę odebrać użytkownikom uprawnienia dla tej strefy, ale wtedy sam będę musiał używać 2 użytkowników (administrator musi mieć przypisane wszystkie strefy). Może jest bardziej eleganckie rozwiązanie?

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19102648
    liba
    Poziom 14  
    Liczyłem, że oszczędzicie mi kilku godzin prób i błędów... nie było odzewu, więc część problemów rozwiązałem sam. Dla doświadczonych panów instalatorów to pewnie oczywiste ale opiszę je - może się komuś przyda.

1. Chciałem uzyskać powiadomienie o konkretnych godzinach o otwartych bramach. Zrobiłem to jak na obrazkach. Przełącznik mono z czasem działania 0s dziala jak suma logiczna sprawdzanych wejść. Reszta widać dobrze na obrazkach.
    Integra 64 + ETHM-1 + INT-KLCD: Jak ustawić powiadomienia Push i gong o otwartych drzwiach/bramach?
    Integra 64 + ETHM-1 + INT-KLCD: Jak ustawić powiadomienia Push i gong o otwartych drzwiach/bramach?
    Początkowo próbowałem użyć dla wejścia typu reakcji "Bez akcji alarmowej" ale ona nie generuje powiadomień Push, mimo że w aplikacji mam zaznaczone wszystkie typy powiadomień ze wszystkich stref. Zmieniłem więc na "48. 24h pom. ogólna" i są powiadomienia o alarmie. Dla manipulatora wyłączyłem opcję sygnalizowania alarmów ze strefy gdzie jest wejście używane do powiadomień i zasadniczo manipulator nie sygnalizuje tego alarmu, ale widać go na stałe w aplikacji, a na manipulatorze gdy rano wklepię hasło# to widzę "alarm skasowany" -dlatego mam wrażenie że można to było zrobić bardziej elegancko... jakieś sugestie?

2. Podwójnych powiadomień, tj. o naruszeniu i o końcu naruszenia można się pozbyć - w opcjach powiadomień w integra control odznaczyć "powroty".

3. Aby naruszenie bramy wjazdowej było sygnalizowane dużą kropką na manipulatorze wejście bramy musi mieć typ reakcji wywołujący naruszenie, więc ustawiłem "zwykłą". Aby uniknąć problemów z wyzwalaniem alarmu przez bramę wjazdową przy wyjściu lub wejściu przeniosłem to wejście do osobnej strefy, której nie uzbrajam. W ustawieniach manipulatora w "strefy obsługiwane przez manipulator" oraz w "QuickArm załącza strefy" odznaczyłem tą strefę i jest git.

4. Co ustawić, aby naruszenia przy uzbrajaniu były zgłaszane dla wybranych wejść, a dla innych nie. Chcę się dowiedzieć o otwartym oknie, ale nie chce się dowiadywać że wejścia typu "0 Wejścia/wyjścia" (drzwi, brama garażu) są naruszone.

Proszę o porady i sugestie.
  • #3 19102800
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 538
    Wejście o typie reakcji "Bez akcji alarmowej" jak najbardziej generuje powiadomienia Push, poniżej ustawienia mojego wejścia kontrolującego skrzynkę na listy. Wrzucenie listu generuje w aplikacji powiadomienie "naruszenie wejścia poczta".

Co do twojego pytania o numerze 4, możesz spróbować odznaczyć w opcjach systemu "Przegląd nar/zablok wejść przed uzbrojeniem systemu", a w opcjach wejść które chcesz mieć pod kontrolą zaznaczyć "Kontrola przy załączaniu czuwania".
    W tej opcji system się nie da uzbroić przy naruszeniu któregoś z kontrolowanych wejść.
  • REKLAMA
  • #4 19103417
    liba
    Poziom 14  
    Hmm, bawiłem się już ustawieniami wejścia "Bez akcji alarmowej" i ciągle nie dostaje powiadomienia push a gdy zmienie na "48. 24h pom. ogólna" to dostaje. W aplikacji Integra Control w opcjach powiadomień mam zaznaczone wszystkie rodzaje powiadomień i wszystkie strefy. Czy są jeszcze jakieś inne ustawienia, które decydują o powiadomieniach? Może gdzieś mam wyłączone powiadomienia o niskim priorytecie?

Dzięki alster1. Znam ustawienia, o których wspominasz i nie zadowala mnie to. Chciałbym mieć możliwość zostawienia uchylonego okna, ale chce być o tym poinformowany przy uzbrajaniu. Natomiast informowanie użytkownika, że naruszona jest czujka w pomieszczeniu w którym jest manipulator jest bez sensu... ale może się czepiam, mogę z tym żyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19104231
    alster1
    liba napisał:
    Hmm, bawiłem się już ustawieniami wejścia "Bez akcji alarmowej" i ciągle nie dostaje powiadomienia push

Nie wiem czy to ma znaczenie przy powiadomieniach Push (nie sprawdzałem tego), ale ja mam w opcjach swojego wejścia zaznaczone "zapisuj do pamięci zdarzeń", może tu jest haczyk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19104326
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    alster1 napisał:
    czy to ma znaczenie przy powiadomieniach Push (nie sprawdzałem tego), ale ja mam w opcjach swojego wejścia zaznaczone "zapisuj do pamięci zdarzeń",

Tak, to jest ważne, tak samo sąsiednia opcja dot. zapisu, gdy strefa czuwa. Generalnie można przyjąć zasadę, że PUSH (tak samo SMS przy INT-GSM) może powstać tylko wtedy, kiedy dane zdarzenie ląduje w pamięci zdarzeń.
  • #7 19104846
    liba
    Poziom 14  
    Dzięki Panowie. Działa. Rzeczywiście powiadomienia push są powiazane z zapisywaniem do pamięci zdarzeń. U mnie jednak nie chciało działać, aż w aplikacji coś się zacięło, zawiesiło, uruchomiłem ją ponownie i od tej pory działa.

Dodam jeszcze... jeśli odznaczymy opcję "nie monitoruj naruszeń" to treść powiadomienia się zmienia na niezrozumiałe dla mnie "Otwarcie skrzynki keybox", więc dla czytelności komunikatu lepiej zaznaczyć.
  • #8 19104866
    alster1
    liba napisał:
    jeśli odznaczymy opcję "nie monitoruj naruszeń" to treść powiadomienia się zmienia na niezrozumiałe dla mnie "Otwarcie skrzynki keybox"

To jest funkcja przeznaczona do nadzoru skrzynki na klucze, jest to ładnie opisane.
    Cytat z helpa DloadX:
    "Nie monitoruj naruszeń - opcja dla wejścia o typie reakcji 47. BEZ AKCJI ALARMOWEJ z włączoną opcją ZAPISUJ DO PAMIĘCI ZDARZEŃ:
    - włączona - naruszenie wejścia powoduje zapisanie zdarzenia informującego o naruszeniu wejścia,
    - wyłączona - naruszenie wejścia skutkuje zapisaniem zdarzenia informującego o otwarciu skrzynki na klucze, którego kod wysyłany jest do stacji monitorującej"
  • #9 19104979
    liba
    Poziom 14  
    Aahaa. Hehe. No to dość nieintuicyjnie się nazywa ta opcja.

Zasadniczo po tej przygodzie z integrą i dload mam wrażenie, że Satelowi informatycy nie starają się aby opcje były przejrzyste a programowanie prostsze. Nazwy opcji piszą skrótami nawet jeśli jest na dużo miejsca. A dymki pojawiające się po zatrzymaniu kursora na tym skrócie zawierają ... ten sam skrót. Pfff. W tym dymku powinien być cały akapit z manuala a nawet przykład użycia!
    Np. ostatnio zacząłem używać programu PriusaSplicer (do przygotowywania gkodu dla drukarek 3D), jest tam duuużo opcji i w dymkach jest wytłumaczone działanie, zalecany zakres wartości, możliwe problemy... Byłem pod wrażeniem.
    Prusa Slicer jest jednak stworzony dla amatorów hobbystów majsterkowiczów, a dload raczej dla profesjonalistów - pewnie stąd to wynika.

Dziękuję i pozdrawiam (także twórców Dload :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował system alarmowy Integra 64 z modułem ETHM-1 i manipulatorem INT-KLCD, jednak napotkał trudności w ustawieniu powiadomień Push oraz gongu o otwartych drzwiach i bramach. Po kilku próbach i błędach, ustalił, że aby otrzymywać powiadomienia Push, należy włączyć opcję "zapisuj do pamięci zdarzeń" dla odpowiednich wejść. Użytkownik zauważył, że zmiana typu reakcji na "48. 24h pom. ogólna" skutkuje otrzymywaniem powiadomień, podczas gdy "Bez akcji alarmowej" nie generuje ich, mimo zaznaczenia wszystkich opcji w aplikacji. Po restarcie aplikacji problem został rozwiązany. Użytkownicy podzielili się również informacjami na temat opcji monitorowania naruszeń oraz ich wpływu na powiadomienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA