logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 64 - programowanie wybranych funkcjonalności

michalsk8 31 Gru 2018 13:40 858 5
  • #1 17665882
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam Wszystkich,
    Zainstalowałem system oparty o centralę Integra 64. System podzielony na 5 stref, wyposażony w cztery manipulatory, wszystko działa. Na całym obiekcie jest 15 czujek PIR i dodatkowo w każdym oknie, drzwiach i bramie garażowej znajdują się kontraktony i tu zaczyna się mały kłopot. Kontraktony oprócz sygnalizacji włamania w czasie czuwania mają sygnalizować również otwarcie np drzwi, kiedy system jest rozbrojony. Sygnalizacja ma odbywać się poprzez "pikanie" manipulatora w danej strefie.
    Przykład:
    Mamy strefę "BIURO". W biurze znajduje się manipulator, kontraktony w drzwiach i oknach i trzy czujki PIR. Kiedy strefa biuro jest rozbrojona i ktoś otworzy drzwi wejściowe manipulator ma zacząć pikać. Kiedy drzwi zostaną zamknięte pikanie ma ustać. Tu potrzebował bym podpowiedzi jaki typ wejścia dla kontraktonów i jaki typ reakcji?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam,
    Michał.
  • Pomocny post
    #2 17665930
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Sprawdź w instrukcji programowania od Integry64 coś takiego jak "gongi wejść".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17666012
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    michalsk8 napisał:
    i ktoś otworzy drzwi wejściowe manipulator ma zacząć pikać. Kiedy drzwi zostaną zamknięte pikanie ma ustać.
    dawidedziu napisał:
    Sprawdź w instrukcji programowania od Integry64 coś takiego jak "gongi wejść".

Tyle, że raz piknie i tyle....
    Może dało by się to zrobić/ zapętlić, ale ja bym nawet nie próbował. Dałbym po prostu gotowy z odwróconą polaryzacją i małe piszczki/ brzęczyki np w obudowy klawiatur.
  • #4 17666030
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    suworow napisał:
    Może dało by się to zrobić/ zapętlić, ale ja bym nawet nie próbował.

Czemu? Prawdopodobnie wystarczy jedno wirtualne wyjście z zaznaczoną opcją pulsujące aktywne podczas naruszenia tego kontaktronu i jedno wirtualne wejście z typem linii "według wyjścia". To wirtualne wejście zaznaczyć w opcjach manipulatora jako gong i powinno działać, testować nie testowałem.
  • #5 17666289
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    kood napisał:
    Czemu?

Bo nie pomyślałem nad użyciem :
    kood napisał:
    z zaznaczoną opcją pulsujące

A to chyba klucz do sukcesu :)
    Druga sprawa to o ile robiłem układ gdzie sygnalizacja następowała po jakimś czasie i z głośniejsza, to w opcji gong nigdy :)
  • #6 17672519
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Wystarczyło zastosowanie "Gongów wejść".

Dziękuję za odpowiedzi.
REKLAMA