logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra - powiadomienie o niedomkniętej bramie

qbadm 30 Lip 2022 00:39 3195 22
  • #1 20121747
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Ktoś podpowie jak namówić centralę do informowania, że brama garażowa odbiła podczas zamykania, czyli dojechała w dół i odbiła w górę - dzieje się tak czasem z moim Hormannem jak się rozkalibruje mu punkt końcowy i sterowanie bramy myśli, że coś się przycięło pod bramą. W progu mam czujnik alarmowy więc centrala zna stan zamknięcia/otwarcia bramy. Da się jakoś omakrować sytuację gdzie brama domyka się, ale za kilka sekund uchyla? W sensie centrala dostaje sygnał z czujnika progowego i za kilka sekund go traci, taka sytuacja zawsze oznacza w praktyce, że brama się uchyliła i chciałbym o tym wiedzieć.
  • #2 20121755
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Ja u siebie (brama wjazdowa dwuskrzydłowa) rozwiązałem to tak, że kontaktron sprawdza cały czas stan bramy (gdyby ktoś ręcznie otworzył, by był alarm), a drugim sygnałem wejściowym do centrali jest informacja ze sterownika bramy, że brama jest zamknięta. Warunki logiczne wymuszają stan kontaktronu (maskują sygnał z niego) w sytuacji, gdy sterownik nie podaje stanu "brama zamknięta" (czyli np. sterownik wie o otwarciu bramy albo brama wykonuje ruch). Do tego jeszcze warunek, który po 20 minutach ciągłego braku stanu "brama zamknięta" anuluje maskowanie logiczne stanu czujnika, dzięki czemu mam też timer na wypadek nie zamknięcia bramy w ciągu 20 minut od otwarcia.

Dwie pieczenie na jednym ogniu - kontaktron pilnuje cały czas bramy (poza jej świadomym otwarciem przez sterownik), a timer daje 20 minut czasu na stanie w bramie, inaczej uruchamia alarm (a raczej - zaczyna nadzorować kontaktron, który wskazuje na otwartą bramę). No a Hormann podaje stan "brama zamknięta" tylko w przypadku sukcesu w zamykaniu bramy.

Wada - dwa wejścia zajęte, no i pytanie, czy Twój Hormann ma jeszcze wolne wyjścia konfigurowalne lub zdefiniowane jako "brama zamknięta". No i wada też taka, że sterownik bramy przy zamkniętej bramie trzyma cały czas przekaźnik załączony, ale tu nie miałem już możliwości zmian (bo przeciwny przekaźnik "brama otwarta" załącza się nie w momencie rozpoczęcia ruchu, tylko z lekkim opóźnieniem albo po zakończeniu ruchu, nie pamiętam)...

Dodano po 3 [minuty]:

qbadm napisał:
    W sensie centrala dostaje sygnał z czujnika progowego i za kilka sekund go traci, taka sytuacja zawsze oznacza w praktyce, że brama się uchyliła i chciałbym o tym wiedzieć.

Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego obecnie utrata sygnału z kontaktronu (czyli de facto stan niezamkniętej bramy) już nie wyzwala alarmu? Masz na myśli informowanie bez uzbrajania strefy?

Dodano po 6 [minuty]:

qbadm napisał:
    Da się jakoś omakrować sytuację gdzie brama domyka się, ale za kilka sekund uchyla?

Myślę, że się da, ale niestety, nie mam teraz dobrego pomysłu na to (brak wyobraźni).
  • #3 20122282
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 535
    Potrzebujesz trzech wyjść centrali, mogą być wirtualne

Wyjście A, przełącznik monostabilny, czas 00:00, aktywny podczas naruszenia, wejście sterujące - Twój czujnik alarmowy w bramie.

Wyjście B, koniec sygnalizacji wyjść, czas np. 10 sek., wyjście sterujące to Twoje wyjście A.

Wyjście C, iloczyn logiczny wyjść, sterowane z wyjść A i B, na tym wyjściu uzyskasz sygnalizację jeżeli brama się zamknie i odbije w czasie max 10 sekund.
  • #4 20122326
    qbadm
    Poziom 19  
    Ture11 napisał:
    Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego obecnie utrata sygnału z kontaktronu (czyli de facto stan niezamkniętej bramy) już nie wyzwala alarmu? Masz na myśli informowanie bez uzbrajania strefy?

Jak alarm jest uzbrojony to inna bajka, chodzi mi o sytuację kiedy alarm nie jest uzbrojony. Taki check na wypadek sytuacji gdzie zamykam bramę wchodzę do domu, a ona w między czasie odbija - wtedy powiadomienie na aplikację Satela.

alster1 napisał:
    Potrzebujesz trzech wyjść centrali, mogą być wirtualne

Nie wiem co to wyjścia wirtualne, ale to co napisałeś ma chyba sens :)
  • #5 20122339
    alster1
    qbadm napisał:
    Nie wiem co to wyjścia wirtualne

Wyjścia wirtualne to takie których nie ma "fizycznie" w systemie, np integra 64 ma 16 fizycznych wyjść na płycie centrali, a obsługuje 64 wyjścia. Właśnie te wyjścia od 17 do 64 są wirtualne, czyli nie ma ich fizycznie ale można je wykorzystać do funkcji logicznych.
    qbadm napisał:
    to co napisałeś ma chyba sens

Przetestowane na "żywej" centrali, działa.
  • #6 20122671
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    Przetestowane na "żywej" centrali, działa.

Hehe, ja jestem amatorem :)
    Wyklikałem coś takiego jak na screenie, ale ani manipulator ani aplikacja nie krzyczy, że brama niedomknięta, zapewne coś nie tak lub czegoś jeszcze brakuje? Satel Integra - powiadomienie o niedomkniętej bramie
  • #7 20122697
    alster1
    Nie napisałeś wcześniej jaka ma być sygnalizacja.

Teraz musisz sobie zrobić wejście (najlepiej wirtualne, nie używane w systemie), nazwij je np. Awaria bramy
    Typ linii - według wyjścia 8
    Typ reakcji - 47 Bez akcji alarmowej
    W opcjach tego wejścia musisz mieć zaznaczone: Zapisuj do pamięci zdarzeń i musisz odznaczyć: Zapisuj zdarzenia tylko w czuwaniu.
    Od tej chwili powinieneś dostawać Push w aplikacji Awaria bramy.

Jeżeli w opcjach manipulatora zaznaczysz Gong dla tego wejścia to również klawiatura zapiszczy gdy brama odbije.
  • #8 20122730
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Można np. w taki sposób:
    X- wejście fizyczne do którego podłączony jest kontaktron bramowy

WYJŚCIA WIRTUALNE:
    Wyjście A: Przełącznik MONO: 0 min. 0 sek. : Wyzwalane wejściem X
    Wyjście B: Przełącznik MONO: 10 min. 0 sek. : Wyzwalane wejściem X : odwrócona polaryzacja wyjścia
    Wyjście C: Iloczyn logiczny wyjść: A:B

WEJŚCIE WIRTUALNE:
    Wejście Z: Według wyjść : Wyzwalane wyjściem C: Typ reakcji - Awaria lokalna

Ja wpisałem dla przykładu 10 min, dostaniesz info na manipulatorze i aplikacji o awarii o treści jakiej wpiszesz w nazwie wejścia. Tylko że za każdym razem gdy brama będzie otwarta 10 min dostaniesz ww. informację.
  • #9 20122764
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    Teraz musisz sobie zrobić wejście (najlepiej wirtualne, nie używane w systemie), nazwij je np. Awaria bramy

Widzę 32 wejścia, nie wiem które jest wirtualne, ale podsumowując co skonfigurowałem, niestety nie działa, w pamięci brak zdarzenia.

Wyjścia (na nowo, te są chyba wirtualne, ale nie wiem do końca)

Wejście jak poniżej:

Czy timer powinien być ustawiony dla wyjścia 9 (A)?
  • #11 20122792
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    nie widać tego na Twoim screenie.

9. Wyjscie A
    10. Wyjscie B
    11. Wyjscie C

Wejście jest wg wyjścia 11 (Wyjście C) - mały screen

Dodano po 24 [minuty]:

@alster1 Twój przepis działa kiedy dla Wejścia A zamiast czujnika otwarcia bramy garażowej wybiorę kontaktor drzwi wejściowych, zamykam drzwi, otwieram w ciągu 10 sek. i dostaję push na telefon, z czujnikiem bramy nie chce działać.
  • #14 20123305
    alster1
    To też jest kontaktron, jeżeli działa na drzwiach wejściowych to musi działać również na bramie.
    Albo gdzieś robisz błąd, albo brama po odbiciu otwiera się ma tyle niedużo że kontaktron nie sygnalizuje otwarcia.
  • #15 20124293
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    Albo gdzieś robisz błąd

Znalazłem ten błąd, teraz prawie działa :) Dostaję push o naruszeniu wejścia kiedy brama odbije i push o zakończeniu naruszenia kiedy domknę bramę garażową po odbiciu. Natomiast nie działa zadany czas 00:10 sekund (Wejście B), push przychodzi za każdym razem kiedy otworzę bramę.
  • #16 20124904
    alster1
    Spróbuj wyciągnąć własne wnioski, wszystko co potrzebujesz masz we wcześniejszych postach.
    Sam pisałeś że na drzwiach wejściowych działa poprawnie, to na bramie również musi działać.
    Poszukaj gdzie robisz błąd.
  • #17 20125325
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    Sam pisałeś że na drzwiach wejściowych działa poprawnie,

Na drzwiach wejściowych działa tak samo jak na garażowych - każde otwarcie daje push na telefon, a powinno tylko otwarcie w ciągu 10 sekund od ich zamknięcia. Faktycznie jak testowałem na drzwiach to otwierałem je w ciągu 10 sek. więc myślalem, że działa jak trzeba.
  • #18 20125874
    alster1
    Dobra, ostatnie podejście bo temat jest tak prosty że wstyd o nim pisać 3 dni.
    Poza tym tak przycinasz te screeny że wszystkiego na nich nie widać, a szklana kula ma awarię.

Dlaczego przy tych trzech wyjściach (9,10,11) masz odznaczoną polaryzację? Zaznacz to i wszystko zacznie działać.
    Jeżeli nie chcesz dostawać Pusha po zamknięciu bramy to w opcjach wejścia "zaptaszkuj" "Bez zdarzenia koniec naruszenia"
  • #19 20125955
    qbadm
    Poziom 19  
    alster1 napisał:
    Dlaczego przy tych trzech wyjściach (9,10,11) masz odznaczoną polaryzację? Zaznacz to i wszystko zacznie działać.

Nie wiem dlaczego miałem odznaczone, ale po zaznaczeniu działa jak trzeba - sygnalizuje kiedy brama odbije tylko w czasie 10 sekund od zamknięcia, jak domknę z pilota to sygnalizuje koniec awarii bramy :) Dzięki wielkie :) Jutro spróbuję podłączyć mojego Hormanna Promatic 3 do centrali, brama ma wejście na włącznik impulsowy, muszę zerknąć czy mam wolne wyjście na płycie, jeśli tak, to wtedy wystarczy Przełącznik MONO?
  • Pomocny post
    #20 20126014
    alster1
    W centrali wystarczy przełącznik mono z czasem 1 sekunda, ale w dobrym tonie by było do tego wyjścia mono podłączyć przekaźnik i dopiero jego stykami sterować bramą. Nie wiadomo co jest na wejściu bramy i czy się nie pogryzie z Integrą przy podłączeniu na "żywca", w najgorszym przypadku uwalisz wyjście centrali albo wejście bramy.
  • #21 21156660
    jackluk
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    U mnie niestety odbijająca brama nie aktywuje kontaktronu. Na podstawie przedstawionych rozwiązań w tym wątku oraz w innym wątku tutaj: Link zrobiłem własne rozwiązanie sygnalizacji otwartej bramy, która załącza cykliczny gong po 3 minutach od otwarcia oraz zgłasza awarię po 15 min od otwarcia

Wyjścia:
    [Typ wyjścia][Czas działania][Pol+][Wyzwalanie]
    wyjście Atyp 17: Wskaźnik GOTOWYczas 0m30sodwróconawejścia: Pwskaźnik otwarcia bramy garażu
    wyjście Btyp 24: Przełącznik MONOczas 3m0sX-normalnawejścia: Ptimer blokowania sygnalizacji po otwarciu bramy
    wyjście Ctyp 47: Suma logiczna wyjśćX-normalnawyjścia: B,Einicjacja timera cyklicznego
    wyjście Dtyp 83: Koniec sygnalizacji wyjśćczas 0m15sX-normalnawyjścia: Ctimer cykliczny
    wyjście Etyp 83: Koniec sygnalizacji wyjśćczas 0m02sX-normalnawyjścia: Dtimer cykliczny
    wyjście Ftyp 46: Iloczyn logiczny wyjśćX-normalnawyjścia: A,EImpuls cykliczny gongu otwarcia bramy
    wyjście Gtyp 24: Przełącznik MONOczas 15m0sodwróconawejścia: Ptimer blokowania awarii po otwarciu bramy
    wyjście Htyp 46: Iloczyn logiczny wyjśćX-normalnawyjścia: A,GSygnał komunikatu awarii otwarcia bramy

Wejścia:
    [ Typ linii ][ Typ reakcji ]
    wejście P1. NCtyp 5.zwykłakontaktron bramy garażowej
    wejście R8. Według wyjściawyjście: Ftyp 47.bez akcji alarmowejGONG - włączona opcja gongu
    wejście S8. Według wyjściawyjście: Htyp 63. awaria (lokalna)Komunikat awarii otwarcia bramy

Zdaję sobie sprawę, że ww. rozwiązanie wymaga dużej liczby wyjść. Jednak w większości instalacji liczba niewykorzystanych wyjść jest duża i nie stanowi to problemu. 
  • #23 21357901
    hasior1
    Poziom 2  
    >>20121755
    możesz mi podpowiedzieć, jak fizycznie jest do podłączone, że kontaktron jest podłączony do cetrali integra?
    Też potrzebuję, żeby SATEL wiedział, czy brama jest otwarta / zamknięta czy w ruchu.
    zapewne przez przekaźnik? które styki ze sobą jak i gdzie połączyć, żeby to działało -mam integra 64 z ekspaderem wyjść INT-O i ewentualnie mogę podłączyć jeszcze przekaźnik Satel MP-1 - ponoć bezpieczniej z przekaźnikiem... ?
    wiem tylko, że z bramy mam podłączyć IN5 i IN6 - tam wychodzi informacja z kontaktronów - brama z tych wejść wie, że ma przestać się zamykać/otwierać (kontaktrony magnetyczne).
    z góry dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali alarmowej Satel Integra w celu powiadamiania o niedomknięciu bramy garażowej, która podczas zamykania odbija i uchyla się, co jest problemem szczególnie przy bramach Hormann z rozkalibrowanym punktem końcowym. Rozwiązaniem jest wykorzystanie czujnika kontaktronowego monitorującego stan bramy oraz sygnału ze sterownika bramy informującego o jej zamknięciu. Proponowane jest zastosowanie wyjść wirtualnych w centrali (np. przełącznik monostabilny i iloczyn logiczny wyjść) do detekcji sytuacji, gdy brama zamknie się, a następnie w ciągu określonego czasu (np. 10 sekund) odbije. Konfiguracja obejmuje utworzenie wejścia wirtualnego z typem reakcji „bez akcji alarmowej” i zapisem zdarzeń, co umożliwia otrzymywanie powiadomień push w aplikacji Satel oraz sygnałów dźwiękowych na manipulatorze. Kluczowe jest prawidłowe ustawienie polaryzacji wyjść oraz timerów, aby uniknąć fałszywych powiadomień. Wskazano, że do sterowania bramą z centrali najlepiej użyć przełącznika mono z czasem 1 sekundy oraz przekaźnika, aby zabezpieczyć wyjścia centrali i wejścia bramy. Dyskutowano także o podłączeniu kontaktronów do wejść centrali Integra 64 oraz o różnicach między linią NC a DEOL. Ostatecznie potwierdzono skuteczność rozwiązania opartego na wyjściach wirtualnych i timerach do detekcji odbicia bramy i generowania powiadomień o awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA