Ja u siebie (brama wjazdowa dwuskrzydłowa) rozwiązałem to tak, że kontaktron sprawdza cały czas stan bramy (gdyby ktoś ręcznie otworzył, by był alarm), a drugim sygnałem wejściowym do centrali jest informacja ze sterownika bramy, że brama jest zamknięta. Warunki logiczne wymuszają stan kontaktronu (maskują sygnał z niego) w sytuacji, gdy sterownik nie podaje stanu "brama zamknięta" (czyli np. sterownik wie o otwarciu bramy albo brama wykonuje ruch). Do tego jeszcze warunek, który po 20 minutach ciągłego braku stanu "brama zamknięta" anuluje maskowanie logiczne stanu czujnika, dzięki czemu mam też timer na wypadek nie zamknięcia bramy w ciągu 20 minut od otwarcia.
Dwie pieczenie na jednym ogniu - kontaktron pilnuje cały czas bramy (poza jej świadomym otwarciem przez sterownik), a timer daje 20 minut czasu na stanie w bramie, inaczej uruchamia alarm (a raczej - zaczyna nadzorować kontaktron, który wskazuje na otwartą bramę). No a Hormann podaje stan "brama zamknięta" tylko w przypadku sukcesu w zamykaniu bramy.
Wada - dwa wejścia zajęte, no i pytanie, czy Twój Hormann ma jeszcze wolne wyjścia konfigurowalne lub zdefiniowane jako "brama zamknięta". No i wada też taka, że sterownik bramy przy zamkniętej bramie trzyma cały czas przekaźnik załączony, ale tu nie miałem już możliwości zmian (bo przeciwny przekaźnik "brama otwarta" załącza się nie w momencie rozpoczęcia ruchu, tylko z lekkim opóźnieniem albo po zakończeniu ruchu, nie pamiętam)...
Dodano po 3 [minuty]:
qbadm napisał: W sensie centrala dostaje sygnał z czujnika progowego i za kilka sekund go traci, taka sytuacja zawsze oznacza w praktyce, że brama się uchyliła i chciałbym o tym wiedzieć.
Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego obecnie utrata sygnału z kontaktronu (czyli de facto stan niezamkniętej bramy) już nie wyzwala alarmu? Masz na myśli informowanie bez uzbrajania strefy?
Dodano po 6 [minuty]:
qbadm napisał: Da się jakoś omakrować sytuację gdzie brama domyka się, ale za kilka sekund uchyla?
Myślę, że się da, ale niestety, nie mam teraz dobrego pomysłu na to (brak wyobraźni).