logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekroj powinien miec przewod dla pradow rzedu 20A ?

Linoge 15 Paź 2005 15:59 22169 8
REKLAMA
  • #1 1900845
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Jak w temacie, jestem w trakcie wykonania regulatora do spawarki, jednak zastanawiam sie jakie przewody zastowowac do jego podpiecia - obciazenie oczywiscie ma charakter indukcyjny. Jak wiadomo sprawarki samorobki sa dosc nieliniowe jesli chodzi o pobor pradu czy taki regulator oparty na bta41 600 oraz u209b powoduje jakies ujemne skutki w sieci dostarczajaca prad do sprawarki ? powstaja jakies przepiecia czy tiki ?

Ktos mi jest w stanie powiedziec korzystajac z tego schematu:
    http://jony1230.webpark.pl/sch.JPG
    co sie stanie jesli zamienie faze z zerem ? spawarka bedzie uzywana w roznych gniazdkach ... :/

Co do wartosci przekroju przewdow narazie mam zamiar zastosowac taki fi 2mm ;) czy cos takiego jest wystaczajace, bedzie on mial dlugosc ok 20cm, bardzo prosze o podanie jakies linka do tabel zawierajacych wartosci max pradow dla okreslonego przekroju tak na przyszlosc :)

Z gory wielkie dziekie za okazana pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1900972
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Praktycznie dla przewodu położonego swobodnie można przyjąć 10A/mm2. Natomiast w transformatorze ok. 2-2,5A/mm2. (dla miedzi).
    Tu mozesz dowiedzieć się więcej na temat obciążalności http://www.systemyogrzewania.pl/projektowanie/pomoce_projektowe2.asp?id_artykulu=107
    http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/2004-7-8/06_kryteria.htm
    Spawarka będzie działała prawidłowo przy zamienionych przewodach w gniazdku ale obowiązkowo musi być trzeci przewód z korpusu spawarki do bolca uziemiającego w gniazdku.
  • REKLAMA
  • #3 1901148
    Linoge
    Poziom 27  
    acha czaje bo bedzie napiecie wyjsciowe podniesine ...
    wiem juz to przerabialem nie raz mie wtedy koplo zanim sie zorientowalem o co chodzi :/ po prostu spawalem jak padalo a na "zerze" wyjsciowym bylo cos kolo 100V :/ kurde kiedys nad tym pomysle bo niestety nie mam gniazdek z realnym uziemieniem :/

z tego co widze podana tabela jest dla przewodow jednozylowych a ja jestem w posiadaniu wielozylowych po prostu sie lepiej ukladaja ... jak wtedy wygladaja te zaleznosci ?
  • REKLAMA
  • #5 1901207
    Linoge
    Poziom 27  
    to chyba ja zle postrzegam jednozylowosc ;) czyli to bez roznicy czy przewod sklada sie z litej miedzi czy tez z duzej ilosci malych nitek ? liczy sie po prostu przekroj ?
  • Pomocny post
    #6 1904237
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Tak, liczy sie pole przekroju poprzecznego bez wzgledu na ilość drucików w splocie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1904316
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Parametry przewodów zasilających spawarkę zależą od tego jaki procent sprawności spawarki przyjąłeś(10% 20% 40%lub więcej )
    Minimag 250A firmy OZAS przy zasilaniu trójfazowym i przewodach 5m ma przekrój 2,5mm kw i to zupełnie wystarcza przy większych długościach przewodu zasilającego przekrój przewodu należy zwiększyć do 4mm kw ale nie ze względu na grzanie ale na spadek napięcia
  • #8 1904515
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Wielożyłowość przewodu ma znaczenie ale to dla dużych czestotliwości i wysokich napięć kiedy występuje zjawisko tzw. "NASKÓRKOWOŚCI" Wtedy znacznie lepiej przewodzi przewód o dużej ilości nitek najlepiej odizolowanych od siebie niż pojedyńcza żyła o takim samym przekroju
  • #9 1905211
    Linoge
    Poziom 27  
    ok troche mi to rozjasnilo sprawe ...
    poniewaz bezpiecznik za zegrem mam 16A wiec pewnie prad nie bedzie przekraczal tej wartosci jednak wole troche dodac ;) bo juz w pionie jedna 20 padla z niewiadomych powodow ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dla przewodów miedzianych położonych swobodnie przyjmuje się obciążalność około 10A/mm², natomiast w transformatorach około 2-2,5A/mm². Przekrój przewodu jest kluczowy, niezależnie od tego, czy jest to przewód jednożyłowy czy wielożyłowy – liczy się całkowita powierzchnia przekroju poprzecznego. Wielożyłowość ma znaczenie głównie przy wysokich częstotliwościach i zjawisku naskórkowości, gdzie przewody o wielu cienkich żyłach przewodzą lepiej niż pojedyncza żyła o tym samym przekroju. W przypadku spawarek samoróbek i regulatorów opartych na elementach takich jak BTA41 600 i U209B, mogą występować przepięcia i podwyższone napięcia wyjściowe, zwłaszcza przy zamianie fazy z zerem, co może powodować niebezpieczeństwo porażenia. Zaleca się stosowanie przewodu o przekroju co najmniej 2 mm² na długości około 20 cm, jednak wartość ta powinna być dobrana z uwzględnieniem maksymalnego prądu i zabezpieczeń (np. bezpiecznik 16A). Przykładowo, spawarka Minimag 250A firmy OZAS zasilana trójfazowo używa przewodów o przekroju 2,5 mm² na długości 5 m, a przy dłuższych przewodach przekrój należy zwiększyć do 4 mm² ze względu na spadki napięcia. Ważne jest również zapewnienie prawidłowego uziemienia spawarki. Dostępne są tabele obciążalności przewodów, które uwzględniają liczbę żył i rodzaj przewodu, co ułatwia dobór odpowiedniego przekroju na przyszłość.
REKLAMA