logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo 710C - Ciemny ekran, pionowa kreska na środku, co wymienić?

dufi 15 Paź 2005 16:20 1229 5
REKLAMA
  • #1 1900898
    dufi
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.Mam taki problem mam monitor daewoo 710c i po załączeniu cały ekran jest cemny tylko od góry do dołu na środku jest kreska kawałka obrazu o gróbosci 2mm.czy mógłby mi ktoś powiedzieć co mogło paść i które elementy trzeba wymienić.Myśle ze padły elementy ktore rozszezają obraz na boki ale nie wiem dokładnie.prosze o pomoc. z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1900921
    telemechanika
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam.Sprawdż luty na pLycie w odchylaniu!

Dodano po 2 [minuty]:

Witam.Sprawdż luty na pLycie w odchylaniu!Poziomym.
  • REKLAMA
  • #3 1900968
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Do wypowiedzi poprzednika dodam tylko, żeby sprawdzić też złącze od cewek i płytę czy nie ma pęknięć (lutów nie sprawdzaj tylko poprawiaj ;)). Jeżeli nie pomoże - będziemy dalej radzić...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1902690
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Zmniejsz na trafie napięcie G2 zanim nie naprawisz tej usterki bo wypali pasek w luminoforze i bedzie lipa....
  • REKLAMA
  • #5 1903118
    dufi
    Poziom 12  
    witam.kurder spróbuje popatrzeć na te luty ale pewnie nic nie znajde nie jestem aż tak wtajemniczony w naprawe monitorów.najlepszeym rozwiązaniem by było jak by ktoś mieszkał w pobliżu KATOWIC to bym do niego podskoczył z tym monitorem.
  • #6 1903148
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Poradzisz sobie tylko musisz spełnić kilka warunków:
    1) Umieć lutować,
    2) Przejrzeć tę stronę https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54800.html lub tę https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374876.html - dowiesz się jak rozpoznać zimny lut,
    3) Znaleźć kabel idący od cewek odchylających na szyjce kineskopu do wtyku na płycie głównej i przelutować okolice tego wtyku (używając dużo kalafonii) i zrobić to co pisaliśmy w poprzednich poradach,
    4) Włączać monitor na możliwie krótki czas, ponieważ w miejscu tego paska wypali się luminofor i będzie po kineskopie (chyba, że wiesz jak zmniejszyć napięcie na siatce drugiej kineskopu - wtedy luminofor się nie wypali, bo siatka ograniczy ilość elektronów docierających do ekranu).

Pozdrawiam.
REKLAMA