logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dodatkowego włącznika bezprzewodowego Indual Box-RM do systemu włączników schodowych

Kynio7_90 09 Gru 2020 14:32 2742 6
  • #1 19101342
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,
    Chciałbym dołożyć jeden dodatkowy włącznik w warsztacie, który zapalałby światło w wiatrołapie.
    Aktualnie posiadam dwa włączniki schodowe, które uruchamiają to światło, chce dołożyć trzeci bezprzewodowy.
    Mam coś takiego: indual box-rm + włącznik bezprzewodowy, tylko mam zagwozdkę jak to podłączyć razem z włącznikami schodowymi.
    Podłączenie dodatkowego włącznika bezprzewodowego Indual Box-RM do systemu włączników schodowych

Pomysł mam taki żeby włożyć tego boxa do puszki z jednym włącznikiem schodowym, a oczywiście włącznik bezprzewodowy umieścić warsztacie.

Tak to wygląda aktualnie, czy jest szansa żeby to spiąć z tym boxem żeby wszystko zachowywało się jak trzy włączniki schodowe?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • #3 19101469
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    No tak, o tym zapomniałem, w takim wypadku nie ma szans żeby to działało.

Dzięki za odpowiedź
  • #4 19101507
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Tak z innej nieco beczki - może zamontuj sobie przekaźnik bistabilny, będziesz mógł podłączyć do niego nawet sto wyłączników, każdy z nich będzie przełączał stan na przeciwny: on na off i vice versa.

Dodano po 9 [minuty]:

Zapomniałem dopisać - przełączniki muszą być chwilowe.
  • #5 19101636
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1755
    Witam.
    Można i tak ,lecz nie wiemy czy bezprzewodowy wyłącznik ma możliwość ustawienia na pracę monostabilną.
    Można zamiast jednego schodowego ,zamontować krzyżowy,a do wyłącznika bezprzewodowego dołożyć przekaźnik o stykach NO,NC,COM ,przykładowo (R2M) ,z cewką na napięcie 230V.Przy wymianie wyłącznika schodowego na krzyżowy , muszą do niego dochodzić cztery przewody zamiast trzech.
  • #6 19101694
    Kynio7_90
    Poziom 9  
    Aktualne włączniki schodowe są z podświetleniem więc nie wiem czy przekaźnik bistabilny w tym przypadku zadziała. Dodatkowo tak jak wspomnieliscie nie wiem czy ten bezprzewodowy może pracować monostabilne.
    Opcja z tym krzyżowym wydaje się być ok, tylko wtedy nie obejdzie się bez kucia i dołożenia jednej żyły, bo posiadam tylko 3.

Chciałem to załatwić koniecznie bezprzewodowo. Chyba że istnieją jakieś inne rozwiązania które pozwalają na osiągnięcie takiego wyniku?
  • #7 19101726
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1755
    Myślę że masz instrukcję do tego bezprzewodowego ,tam powinno być napisane .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje dodać bezprzewodowy włącznik Indual Box-RM do istniejącego systemu dwóch włączników schodowych, aby sterować oświetleniem w wiatrołapie. W odpowiedziach zasugerowano, że nie można używać trzech włączników schodowych, a zamiast tego należy zastosować jeden włącznik krzyżowy. Wskazano również na możliwość użycia przekaźnika bistabilnego, który pozwala na podłączenie wielu włączników, jednak wymaga to, aby były one chwilowe. Użytkownik zauważył, że jego obecne włączniki są podświetlane, co może wpłynąć na działanie przekaźnika. Dodatkowo, aby zrealizować pomysł, konieczne może być dodanie dodatkowego przewodu, co wiąże się z pracami instalacyjnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA