logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik podwójny schodowy 4 punkty niezależne.

mk_michal 14 Wrz 2023 18:08 1008 13
REKLAMA
  • #1 20733386
    mk_michal
    Poziom 5  
    Witam wszystkich,
    Może jest mi ktoś w stanie pomóc a jeśli tak to byłbym wdzięczny za podpowiedź lub schemat.
    Mam 4 punkty ( kinkiety zewnętrzne) na każdej ścianie (wschód, zachód, północ , południe). Każdy punk zasilany jest osobno ( osobny włącznik).
    Pytanie. Czy da się je połączyć (np. włącznikami podwójnymi schodowymi i krzyżowymi) tak aby z każdego miejsca jednym przyciskiem włączać i wyłączać jedną daną lampę ( np. włącznik "wschodni" wschodni kinkiet) a drugim wszystkie 4?
  • REKLAMA
  • #2 20733443
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4642
    Z racji, że są zasilane niezależnie, wiec nie wiadomo, czy nawet z jednej fazy, nie da się tego zrealizować. Używając przełączników schodowych trzeba by poprowadzić więcej przewodów do realizacji włączania/ wyłączania, a i tak jedynie na dwóch schodowych podwójnych można zrealizować oddzielnie dwie lampy, lub po dwie -czyli wspólnie np. wschód i południe.
  • REKLAMA
  • #4 20733462
    mk_michal
    Poziom 5  
    Tak myślałem. Mogę prosić więcej konkretów?

Dodano po 2 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Z racji, że są zasilane niezależnie, wiec nie wiadomo, czy nawet z jednej fazy, nie da się tego zrealizować. Używając przełączników schodowych trzeba by poprowadzić więcej przewodów do realizacji włączania/ wyłączania, a i tak jedynie na dwóch schodowych podwójnych można zrealizować oddzielnie dwie lampy, lub po dwie -czyli wspólnie np. wschód i południe.

Dodatkowe przewody to nie problem. Chociaż idealnym rozwiązaniem byłoby. Jedna dowolną i/lub wszystkie.
  • #6 20733497
    mk_michal
    Poziom 5  
    kkknc napisał:
    Masz systemy radiowe.

Nie. Wolałbym rozwiązać to tradycyjnie (przewodami) ale chętnie wysłucham podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #7 20733509
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6685
    Przewodami masz bis z F&F. A radiowe masz Zamel.
  • #8 20733530
    mk_michal
    Poziom 5  
    kkknc napisał:
    Przewodami masz bis z F&F. A radiowe masz Zamel.

Powiem szczerze że nie bardzo rozumiem. Mam zwykłą instalację (przewody miedziane) . Rozumiem że należałoby dołożyć odpowiedni przewód żeby zamontować przekaźnik radiowy.
  • #9 20733551
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6685
    Patrz na schematy i popatrz co masz. W końcu ty przy tym stoisz.
    Popatrz na Zamel ROP-02.
  • #10 20733564
    mk_michal
    Poziom 5  
    kkknc napisał:
    Patrz na schematy i popatrz co masz. W końcu ty przy tym stoisz.
    Popatrz na Zamel ROP-02.

Dziękuję poczytam, posprawdzam. Gdyby jeszcze ktoś chętny podpowiedział jak to ogarnąć w "tradycyjny sposób" to czekam na podpowiedzi.
  • #11 20733587
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 803
    mk_michal napisał:
    tak aby z każdego miejsca jednym przyciskiem włączać i wyłączać jedną daną lampę ( np. włącznik "wschodni" wschodni kinkiet) a drugim wszystkie 4?

Przy zastosowaniu podwójnych włączników można zrealizować to w taki sposób, że jednym klawiszem obsługujesz tą pojedynczą lampę, natomiast drugim klawiszem obsługujesz 3 pozostałe lampy.
  • REKLAMA
  • #12 20733972
    mk_michal
    Poziom 5  
    inot napisał:
    mk_michal napisał:
    tak aby z każdego miejsca jednym przyciskiem włączać i wyłączać jedną daną lampę ( np. włącznik "wschodni" wschodni kinkiet) a drugim wszystkie 4?

Przy zastosowaniu podwójnych włączników można zrealizować to w taki sposób, że jednym klawiszem obsługujesz tą pojedynczą lampę, natomiast drugim klawiszem obsługujesz 3 pozostałe lampy.

Załóżmy że "wschodnim" włącznikiem włączam wschodni kinkiet i 3 pozostałe. Przechodząc np. do "zachodniego" włącznika będę mógł zgasić albo "zachodni" kinkiet albo 3 pozostałe? Mogę prosić o więcej szczegółów? Schemat albo opis? Da się to zrealizować dwoma podwójnymi włącznikami schodowymi i dwoma podwójnymi krzyżowymi?
  • #13 20734390
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 803
    mk_michal napisał:
    Da się to zrealizować dwoma podwójnymi włącznikami schodowymi i dwoma podwójnymi krzyżowymi?

To miałem właśnie na myśli.
    Nie jestem zwolennikiem rysowania schematów, dlatego też spróbuje to objaśnić na podstawie gotowych przykładów.
    Poniżej schemat połączeń w przypadku tylko jednego źródła światła (2 łączniki schodowe i 2 łączniki krzyżowe).
    Praktycznie rzecz biorąc łącznik podwójny to 2 takie połączenia równolegle Link
    Załączniki:
    • Włącznik podwójny schodowy 4 punkty niezależne. Schematy połączeń.jpg (657.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20734491
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    mk_michal napisał:
    Chociaż idealnym rozwiązaniem byłoby. Jedna dowolną i/lub wszystkie.
    wszystkie.[/quote]Potrzebny przekaźnik bistabilny i jeden przekaźnik 4-stykowy.
    Przekaźnik bistabilny - jedna a lampa sterowana z 4-rech wyłączników chwilowych.

Przekaźnik 4 stykowy - każdy styk włącza i wyłącza swoją lampę.
    Jeden wyłącznik steruje cewką przekaźnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do połączenia czterech niezależnych kinkietów z różnymi włącznikami, aby z każdego miejsca można było włączać i wyłączać pojedyncze lampy oraz wszystkie jednocześnie. Odpowiedzi sugerują, że można to zrealizować za pomocą podwójnych włączników schodowych i krzyżowych, jednak wymaga to dodatkowych przewodów. Istnieje również możliwość zastosowania przekaźników bistabilnych i 4-stykowych, co umożliwi sterowanie lampami z różnych punktów. Użytkownik preferuje tradycyjne połączenia przewodowe zamiast systemów radiowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA