logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARDUINO UNO i czujnik DS18b20: Pomiar temperatury w pomieszczeniu z powiadomieniem SMS

mały1083 09 Gru 2020 17:06 1041 5
REKLAMA
  • #1 19101744
    mały1083
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    Witam wszystkich :sm9:
    Na początku muszę zaznaczyć, że programowanie to dla mnie nowość. Można powiedzieć, że dopiero zaczynam raczkować :D choć trzeba przyznać bardzo wciągające jest to "raczkowanie" :lol:
    Próbuję na bazie ARDUINO UNO stworzyć prosty pomiar temperatury w pomieszczeniu i tak to mniej więcej widzę:
    • Pomiar temperatury – pomiar temperatury z ustawionymi zakresami min max chce zrealizować w oparciu o czujnik DS18b20. Spodziewam się raczej temperatur dodatnich lecz w sytuacji awaryjnej może spaść na minus.
    • Pomiar temperatury wystarczy chyba co 5 min? (jak myślicie to realne, logiczne, czy totalna bzdura)
    • Pomiar temperatury max powinien być uzależniony jeszcze od jednego czujnika/czynnika/parametru. Pomieszczenie w którym będzie kontrolowana temperatura ogrzewane jest przy pomocy grzejników elektrycznych nad którymi czuwa sterownik. Dodatkowy pomiar temperatury max/min ma wykluczyć uszkodzenie (wykluczyć to za duże słowo, powiadomić o uszkodzeniu) układu odpowiedzialnego za ogrzewanie pomieszczenia i nie doprowadzić do zamarznięcia rur lub zbędnego przegrzewania. Oczywistym jest, że gdy przyjdą cieplejsze dni i słoneczko zacznie zaglądać przez szybę temperatura samoczynnie pójdzie w górę i wtedy zaczną przychodzić fałszywe alarmy. Zastanawiam się czy nie uzależnić tego od styku pomocniczego w styczniku który steruje grzejnikiem, jeśli załóżmy styk NO zamknie się (zamknięcie styku na załóżmy dłużej niż XX czyli średni czas grzania pomieszczenia też mogło by generować alarm) temperatura przekroczy zdeklarowany max powinien przyjść alarm w przeciwnym wypadku granica max nie funkcjonuje. Czyli krótko mówiąc to styk pomocniczy decyduje czy istnieje granica max temperatury. Nie chce dawać kolejnego czujnika temperatury choć wiem, że może było by to prostsze.
    • Raz dziennie chciałbym dostać powiadomienie SMS o aktualnej temperaturze w pomieszczeniu
    • Do tego chciałbym też w prosty sposób mieć kontrolę nad zasilaniem w obiekcie co myślę zrealizować na zasadzie przekaźnika i styku który będzie dawał sygnał 0/1 – jeśli sygnał będzie 0 układ zacznie odliczać powiedzmy 60 min i wyśle powiadomienie
    • No a czujka ruchu to już do tego marzenie 😊 (tylko jedno powiadomienie na 24h, bądź możliwość blokady powiadomień)
    Z samym pomiarem temperatury myślę że dam radę, wprowadzenie min/max ok... Nie jestem tylko pewien czy poradzę sobie z warunkami i z alarmem. Być może cały ten projekt jest bez sensu lub próbuje wyważyć otwarte drzwi. Może ktoś już coś podobnego zrobił? Proszę o wszelkie sugestie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19102442
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Zainteresuj się modułem GPRS-A Satela. Małe, zgrabne i działa.
  • REKLAMA
  • #3 19104301
    pawel296
    Poziom 6  
    Ocena: 26
    A ja bym to zrobił na poczciwym sim800l V2. Do tego trochę zabawy. Satysfakcja z udanego projektu i dużo mniejszy koszt. Obecnie na Ali jest promka dla nowych kont i można po taniości graty kupić.
  • REKLAMA
  • #4 19105387
    mały1083
    Poziom 22  
    Trudno jest zaprogramować sim800l ?

Dodano po 16 [minuty]:

Jest możliwość podpięcia ARDUINO do jakiegoś starego telefonu tak aby to przez niego wysyłać powiadomienia?
  • REKLAMA
  • #5 19107390
    Lucek20
    Poziom 6  
    Ocena: 119
    Nie jest trudno, jeżeli chodzi o podstawy jakie jest wysyłanie sms.
    Dużo prościej i szybciej będzie z sim800l. Do obsługi modułu masz polecenia at, lub możesz użyć biblioteki. Ja używam poleceń. Jeżeli będziesz chciał użyć sim800l to tylko ten w niebieskiej wersji, mniej kłopotliwy.
  • #6 19110763
    mały1083
    Poziom 22  
    Nie mam jeszcze czujnika temperatury DS18b20 więc na chwilę obecną chciałem poćwiczyć na DHT11. Tutaj pojawia się problem, chciałem dodać bibliotekę zip do czujnika DHT "arduino-DHT-master" w momencie dodawania wyskakuje komunikat że biblioteka już istnieje, ale gdy próbuje ją wyszukać to takiej jej nigdzie nie ma. Coś przeoczyłem? Przecież dodawanie bibliotek z tego co widziałem nie jest niczym skomplikowanym.

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Ok, znalazłem gdzie to jest. Szukałem w złym miejscu. Ale chyba poczekam aż kupię właściwy czujnik temperatury bo na tym wilgotność mi się zmienia a temperatura stoi w miejscu i to w dodatku na minusie.
REKLAMA