logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prysznic podtynkowy- deszczownica puszcza letnią wodę zamiast gorącej

ja_pawel 10 Gru 2020 23:20 3966 4
REKLAMA
  • #1 19105211
    ja_pawel
    Poziom 4  
    Witam
    Proszę o pomoc. Mam zamontowany nowy prysznic podtynkowy. W zestawie deszczownica oraz słuchawka i mieszacz wody tak mi się wydaje że się nazywa ten element do regulacji ciepła i zimna woda. Problem polega na tym że z deszczownicy leci letnia woda zamiast gorącej oraz po przekręceniu mieszacza zimna normalnie. Słuchawkach działa prawidłowo czyli i zimna woda i gorąca. Czy wiecie jaka może być przyczyna letniej wody zamiast gorącej w deszczownicy? Jeśli to istotne to wcześniej miałem wanne i działał kran w niej dobrze oraz słuchawka. Dodatkowo woda jest grzana piecem gazowym Vaillant. Piec grzeje tak samo mocno zarówno przy puszczaniu wody ze słuchawki oraz deszczownicy. Bardzo proszę o poradę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19105240
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    ja_pawel napisał:
    Słuchawkach działa prawidłowo czyli i zimna woda i gorąca.

Więc są 2 opcje. Albo mieszacz puszcza i gorącą i zimną przy ustawieniu na gorącą - co możesz sprawdzić zakręcając na piecu gorącą wodę i sprawdzić czy przy ustawieniu na gorącą nadal leci woda, albo ktoś nie izolował rur idących do deszczownicy i teraz ściany odbierają ciepło od wody.
  • REKLAMA
  • #3 19105514
    ja_pawel
    Poziom 4  
    Dziękuję za wiadomość. Natomiast jak wyłączę piec to leci po prostu zimna woda. Ale to normalne bo tak samo mam w kranie w kuchni. Po prostu piec nie podgrzewa wody i dając ciepła i zimna na kranie będzie leciała zawsze zimna. Dodam że mój piec ma tylko włącznik oraz ustawienie mocy grzania. To jest Vaillant VUW 204.

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

Prysznic podtynkowy jest już zabudowany kaflami. Powiedzcie mi czy to możliwe aby na to mial wplyw podłączenie na odwrót węży z ciepłą i zimna woda lub rurkami do mieszacza?
    Czy ktoś miał już taki problem?

Dodano po 8 [godziny] 10 [minuty]:

Czy jeśli zimna woda jest podpieta na odwrót z ciepła to może to mieć znaczenie?
  • REKLAMA
  • #4 19113141
    ja_pawel
    Poziom 4  
    Teraz zauważyłem że rurka z wodą ciepłą wychodząca z pieca 2 funkcyjnego Vaillant 24kWh jest letnia, tak jak woda pod deszczownicą. Natomiast wrząca jak puszczam wodę na kranie i minimalnie mniej wrzaca na słuchawce od prysznica. Czy problem może być ze strony pieca? Chociaż dziwne że w kuchni w kranie oraz w kranie w łazience rurka z wodą gorącą jest wrząca (ta ktora wychodzi z pieca) a już na deszczownicy nie oraz wybija deszczownice na słuchawkę czy
    li mocno zmienia się cisnienie. Jak przykręciłem zawór na piecu od wody zimnej to w deszczownicy pojawiła się woda cieplejsza ale cisnienie jest na tyle slabe ze ręką muszę trzymać dzyndzel na mieszacza żeby nie wybijało na słuchawkę. Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie?
REKLAMA