logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Letnia woda z deszczownicy zimą - Piec Vaillant VCW PL 226/5-3 R2

IwanPL 11 Gru 2018 21:03 3441 10
REKLAMA
  • #1 17620656
    IwanPL
    Poziom 9  
    Witam,

przejrzałem forum i pomimo podobnych tematów mój wydaje się nieco inny.
    Instalacja w domu, wydzielone jedno piętro, poddasze, piec jak w Vaillant VCW PL 226/5-3 R2

Problem pojawia się chyba tylko zimową porą (brak pewności bo latem nie kompie się w gorącej wodzie)
    Generalnie w mieszkaniu 4 punkty, z kranu w kuchni wrzątek, w umywalce wrzątek, w wannie ciepła, deszczownica letnia.
    Odległości od pieca bardzo podobne - do 8m, rury nie idą na zewnątrz, dom ocieplony.
    Baterie w wannie i deszczownicy ze słuchawkami, w deszczownicy zabudowane było takie duże czarne "ustrojstwo" (mieszacz, termostat czy cokolwiek to było).
    Na piecu ustawiona temp. wody na 65C (max pieca) i dalej letnia pod prysznicem.
    Piec o przeglądzie w listopadzie tego roku.

Teraz poszedłem i prawie zamknąłem główny zawór wody do mieszkania - z deszczownicy leci nie wrzątek ale ciepła woda.

Niestety nie jestem osobą, która przejdzie do porządku dziennego z tym rozwiązaniem a przynajmniej chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest?
  • REKLAMA
  • #2 17621272
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Jeśli termostat w prysznicu jest uszkodzony lub zakamieniony nie będzie reagował na regulację temperatury. Trzeba sprawdzić czy do baterii prysznicowej dochodzi gorąca woda o temp. jak na piecu.
  • REKLAMA
  • #3 17621290
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    IwanPL napisał:
    Witam, Baterie w wannie i deszczownicy ze słuchawkami, w deszczownicy zabudowane było takie duże czarne "ustrojstwo" (mieszacz, termostat czy cokolwiek to było).
    I proponuję zacząć poszukiwania ciepłej wody od tego tajemniczego 'ustrojstwa". Jeżeli jest dostęp, to zawsze można ominąć to "coś" i sprawdzić, czy dochodzi woda o właściwej temperaturze.
  • #4 17622354
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Ech to kocioł 2F. Jedna sprawa to ten mieszacz przy deszczownicy jak koledzy napisali wyżej. Moim zdaniem jednak jest sprawny.

Druga sprawa jest taka, że mając kocioł 2F, temperatura nastawiona w kotle dla CWU waha się w zależności od przepływu wody przez wymiennik wtórny w kotle. Jak masz nastawione np 50 stopni i odkręcisz lekko kran to woda może mieć z 52 stopnie, jak dasz na full, to może być i 45 lub mniej.

Trzecia sprawa, wiąże się z drugą, deszczownica ma pewnie duży przepływ wiec tym bardziej temperatura CWU spada bo przez wymiennik wtórny w kotle przepływa zbyt szybko zimna woda do ogrzania.

Czwarta sprawa, wiąże się z punktem 2 i 3, ten kocioł ma moc max 23kW, trochę mało do przepływowego grzania znacznej ilości wody, zwłaszcza deszczownicy. Znaleziona na necie pierwsza lepsza deszczownica ma 20l/min, gdzie kocioł przy grzaniu CWU o 30 stopni pewnie ma wydajność 10l/min.
    Eh, znalazłem:
    Dane techniczne - tryb ciepłej wody
    VCW PL
    226/5‑3
    Minimalna ilość wody 1,5 l/min
    Ilość wody (przy ΔT = 30K)
    11,0 l/min

Biedak nie ma szans podgrzać wody w deszczownicy

I na koniec, masz kondensat 2F, po co grzejesz CWU na 65 stopni, po co mieszać taką wodę w baterii z zimną wodą np do prysznica? Nastaw max 45 stopni, piec będzie ekonomiczniej grzał CWU (z kondensacją). Ja mam nastawione 40 stopni na CWU, jak leci lekko za gorąca woda pod prysznicem (tak z 42 stopnie), to mocniej odkręcam kran w baterii i jest ciepła (nauczyłem się żyć z kotłem 2F). Jak chce gorącą, to lekko zakręcam.

Wymień słuchawki i deszczownicę na takie z regulacją przepływu i max 10l/min a nawet mniej. Na baterię do wanny załóż perlator.
    Cytat:

Teraz poszedłem i prawie zamknąłem główny zawór wody do mieszkania - z deszczownicy leci nie wrzątek ale ciepła woda.

To potwierdza moją teorię, deszczownica ma zbyt duży przepływ.
  • #5 17623125
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Wojewoda82 napisał:
    Ilość wody (przy ΔT = 30K)
    11,0 l/min

Warto nadmienić, że ta delta t=30 oznacza tyle, że jesli zimna woda ma np. 10 stopni to kocioł będzie w stanie podgrzać ją o 30 stopni, czyli finalnie uzyskamy maksymalnie 40 stopni pod warunkiem przepływu maksymalnie 11 l/min.
    Jeśli przepływ będzie większy to temperatura na wyjściu będzie niższa, jeśli przepływ wody będzie mniejszy to maksymalna temperatura będzie wyższa.
    Wtedy ustawieni 65 stopni nic nie zmienia, bo technicznie kocioł nie będzie w stanie podgrzać do tej temperatury.

Wojewoda82 napisał:
    po co grzejesz CWU na 65 stopni

Ja bym dodał, że tak wysoka temperatura c.w.u. oznacza szybkie wytrącanie się kamienia, czyli mamy szanse na szybkie problemy z grzaniem c.w.u. i konieczność odkamieniania wymiennika płytowego.
    Ja na swoim starym atmosferyku mam ustawione 37 stopni na kotle i to wystarcza pod prysznic, bo mam wtedy ok. 37-38 stopni na wyjściu, choć pierwszy strzał jest lekko przegrzany ale w akceptowalnym przeze mnie zakresie. Oczywiście wtedy nie mieszam nic z zimną tylko korzystam wyłącznie z samej ciepłej wody. Kocioł mniej się męczy, wymiennik praktycznie nie zarasta kamieniem i mam kocioł skręcony do ok. 17kW. Pod prysznicem mam perlator 8 l/min, więc nie mam problemu z chłodną wodą, bo maksymalny przepływ wody mieści się w możliwościach technicznych mojego kotła uwzględniając temperaturę zimnej wody w moim mieszkaniu.

Dodano po 10 [minuty]:

Wojewoda82 napisał:
    To potwierdza moją teorię, deszczownica ma zbyt duży przepływ.

Ja bym dodał, że jest duża szansa, że przez owe 65 stopni wymiennik płytowy ma ciut gorszą sprawność, niż gdy był fabrycznie nowy, bo może już mieć jakąś warstwę kamienia kotłowego, który ogranicza zdolność przekazywania ciepła.
    Deszczownice z założenia mają duże wymagania co do przepływu wody, więc wyciskają z kotła ostatnie soki, a wtedy cieniutka warstwa kamienia może robić dużą różnicę i z roku na rok może być co raz gorzej.
  • REKLAMA
  • #6 17623278
    IwanPL
    Poziom 9  
    Wszytko pięknie tylko:
    - temperaturę wody na piecu podniosłem do 65C bo myślałem że to coś pomoże i zdaję sobie sprawę że praca urządzenia w maksymalnym zakresie raczej nie wydłuży jego żywotności
    - jak przedstawione teorie mają się do sytuacji latem kiedy to wszystko jest ok? nic nie skręcam nie nie podnoszę na piecu a z deszczownicy leci ciepła woda?
    - czy wodociągi podnoszą ciśnienie na zimę?
    - może zamiast kombinować z termostatem. mieszaczem czy bateria trzeba by założyć "coś" co utrzyma stałe->poprawne ciśnienie na wejściu wody do pieca

P.S dziś po zmianie temperatury na piecu na 50C woda z deszczownicy nieznacznie chłodniejsza lecz nadal wystarczająco gorąca
  • REKLAMA
  • #7 17623423
    BUCKS
    Poziom 39  
    IwanPL napisał:
    - jak przedstawione teorie mają się do sytuacji latem kiedy to wszystko jest ok? nic nie skręcam nie nie podnoszę na piecu a z deszczownicy leci ciepła woda?

Mają się tak, że latem zimna woda wodociągowa jest cieplejsza, więc automatycznie kocioł ma większą wydajność, bo maleje różnica temperatur czyli delta t o która musi podgrzać wodę.

My nie wiemy jaki masz przepływ wody.
    Ty go możesz zmierzyć sprawdzając na liczniku wody ile litrów na minutę przeleci ale musi to być woda którą pobiera tylko kocioł do podgrzania, aby pomiar był wiarygodny.
    Do tego przydałaby się temperatura zimnej wody wodociągowej oraz tempertura ciepłej wody po podgrzaniu i masz już komplet danych aby obliczyć wydajność kotła.

IwanPL napisał:
    - czy wodociągi podnoszą ciśnienie na zimę?

Ciśnienie wody wodociągowej może być zmienne, choć ja u siebie w mieszkaniu mam stałe ok. 2 bar, więc mogę odkręcić napełnianie c.o. na maksa i nie ma szans na wystrzelenie zaworu bezpieczeństwa, bo maksymalnie podniesie się do 2 bar i koniec.
    Z powodu niskiego ciśnienia to u mnie maksymalny przepływ wody wodociągowej przez kocioł i jego wymiennik płytowy wynosi nieco ponad 9 l/min, choć dla 24kW w teorii mam wydajność 11,5 l/min dla delty t=30.
    Ponieważ ja mam kocioł skręcony do ok. 17kW to mam perlator 8 l/min, który oferuje wydajność ciut poniżej 8 l/min. Komfort prysznica jest OK, a ja mam pewność, że po odkręceniu kurka na maksa przepływ wody mieści się w prawidłowym zakresie i kocioł spokojnie daje radę podgrzewać c.w.u..
    Na kotle mam 37 i wtedy nie mieszam nic z zimną wodą.
    Zrób to samo ustaw sobie na kotle np. 40 i zobacz jaką będziesz miał wodę jeśli będziesz pobierał tylko ciepłą bez mieszania z zimną.
    Mieszanie ma sens jeśli masz zasobnik z gorącą wodą np. 55 stopni. Przy przepływowym podgrzewaniu wody nie powinieneś mieszać ciepłej z zimną.
    Ja w swoim kotle wymieniłem dodatkowo fabryczny wymiennik płytowy z 12 płytami na wersję 20 płytową, więc podgrzewanie c.w.u. jest teraz łatwiejsze, mam również dodatkowy czujnik temperatury NTC, którego nie było fabrycznie, więc stabilizacja temperatury jest większa i jestem zadowolony. Dodatkowo wymiennik płytowy ociepliłem sobie, więc straty postojowe są niższe co ma znaczenie jeśli jedna osoba bierze prysznic kilka minut po drugiej, wtedy nie ma odczuwalnego spadku temperatury c.w.u. jeśli kocioł miał kilkuminutową przerwę w grzaniu. Bez ocieplenia wymiennik szybko stygnął, a to oznaczało odczuwalne wahania temperatury przy kolejnym prysznicu przy pierwszym odkręceniu kurka.
    Każdy ma inne poczucie komfortu cieplnego, ale musisz sam zrobić testy i wybrać optymalną temperaturę, a na przyszłość rozważ opcję z zasobnikiem c.w.u. jeśli masz na niego miejsce.

IwanPL napisał:
    - może zamiast kombinować z termostatem. mieszaczem czy bateria trzeba by założyć "coś" co utrzyma stałe->

W pierwszej kolejności spróbowałbym markowe perlatory w punktach podobu c.w.u., ja kupowałem np. Neoperl. Perlator ogranicza maksymalny przepływ wody, a że przy okazji napowietrza strumień wody to ma się subiektywne wrażenie, że woda płynie większym strumieniem. Od 2 lat stosuję dodatkowe perlatory 5-6 l/min 8-10 l/min, bo te fabryczne zwykle mają przepływy po 15-20 l/min, więc wykraczają poza możliwości kotła 2-funkcyjnego.

IwanPL napisał:
    trzeba by założyć "coś" co utrzyma stałe->poprawne ciśnienie na wejściu wody do pieca

Jeśli faktycznie na wejściu do lokalu masz wysokie ciśnienie to wtedy stosuje się reduktor ciśnienia, który zbyt wysokie ciśnienie obniża do zadanej wartości.
    Jak wspomniałem ja mam 2 bar ale jest ot niezależne ode mnie, bo takie ciśnienie mam na wejściu do mieszkania bez żadnych dodatkowych reduktorów itp.
    Jak bym kupował dla siebie reduktor to bym brał coś na 3 bar.
  • #8 17623698
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    W kotle 2-f duże znaczenie ma temp. wody na wejściu. Zazwyczaj do obliczeń przyjmuje się że temp. wody z wodociągu to ~10°C, ale latem jest ciut wyższa, a niestety zimą sporo niższa - nawet ~5°C i tu jest problem z ogrzaniem wody zimą.

W kotle VCW PL 226/5-3 R2 możesz sprawdzić przepływ wody użytkowej w kodzie diagnostycznym d.036 w l/min. Dodatkowo w d.003 masz odczyt "Temperatura ciepłej wody rzeczywista". Możesz sobie sprawdzić po odkręceniu kranu w każdej z baterii osobno.

Możesz jeszcze próbować podregulować przepływ wody przez kocioł, tak by uzyskać max. przepływ 11 l/min. Odkręcasz baterię deszczownicę, wchodzisz w kod diagnostyczny d.036 i sprawdzasz przepływ, pod kotłem na wejściu zimnej wody masz firmowy zawór Vaillanta, który umożliwia odcięcie wody kluczem 6-kątnym, ale masz też zawór regulacyjny - taka 4-kątna "nakrętka", czyli trzpień zaworu. Kręcąc nim możesz przydławić przepływ i próbować ustawić ~11 l/min. Oczywiście przepływ zmienia się wraz ze zmianą ciśnienia wody na wejściu, ale metodą kilku prób można coś ustawić.
  • #9 17625466
    IwanPL
    Poziom 9  
    Dziś miałem tylko chwilę żeby zerknąć na parametry wyświetlane na piecu bez zmiany poprzednich ustawień tzn CWU 50C, prawie zamkniętym zaworze główny wody zasilającej i tak:
    - D.003 -99C
    - D.004 35C
    - D.036 Wanna 7,5L/min, deszczownica 8,1L/min, zlew kuchnia 5L/min, umywalka 4,5L/min
    - D.040 64C
    - D.041 48C

Z wartości widać że jestem poniżej maksymalnego przepływu tj 11L/min i tak jest niby dobrze.
    Dziwią miej jednak pozostałe wartości...
  • #10 17626644
    BUCKS
    Poziom 39  
    IwanPL napisał:
    - D.003 -99C

Czyli dziadostwo w wykonaniu Vaillanta ciąg dalszy.
    Nie masz czujnika NTC na wyjściu c.w.u. z wymiennika płytowego.
    Ja w swoim 12 letnim atmosferyku Vaillant też nie miałem ale okazało się, że za 60zł można kupić oryginalny czujnik. Samodzielnie go podłaczyłem do płyty głównej i wzrósł komfort c.w.u., bo temperatura c.w.u. zrobiła się stabilniejsza i na kotle mogę ustawiać mniejszą temperaturę.
    Bez tego czujnika kocioł "oblicza sobie" temperaturę c.w.u. na podstawie danych i różnicy temperatur z d.40, d.41 oraz d.04.
    U mnie nie ma kodu d.41, więc nie mam podglądu na temperaturę powrotu.
    Za to d.04 to temperatura wody kotłowej na wyjściu z wymiennika płytowego, więc dziwi mnie, że najpierw masz 35 stopni, a tuż przed wymienikkiem pierwotnym temperatura rośnie i masz 48 stopni.
    Chyba, że to efekt kamienia i czujnik od d.04 reaguje z opóźnieniem.

d.36 zamiast patrzeć tylko na kotle dla pewności zmierz sobie na liczniku wody jaki masz w domu/mieszkaniu, będzie bardziej dokładny niż licznik w kotle.
  • #11 17626971
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    A to stary czy nowy kocioł? Jak długo masz go zamontowanego? Jak z serwisowaniem i przeglądami?

A jak wygląda u ciebie sprawa z czajnikiem na wodę? Jak szybko zachodzi kamieniem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Vaillant VCW PL 226/5-3 R2, polegający na tym, że woda z deszczownicy jest letnia, mimo ustawienia temperatury na 65°C. Problemy występują głównie zimą, gdy temperatura wody z wodociągu jest niższa. Użytkownicy sugerują sprawdzenie termostatu w prysznicu oraz mieszacza, który może być uszkodzony lub zakamieniony. Wskazano również na ograniczenia wydajności kotła, który przy dużym przepływie wody może nie osiągnąć wymaganej temperatury. Użytkownik zauważył, że latem problem nie występuje, co może być związane z wyższą temperaturą zimnej wody. Dodatkowo, zaleca się pomiar przepływu wody oraz ewentualne dostosowanie ustawień kotła, aby poprawić komfort ciepłej wody użytkowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA