logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalizacja wifi w bloku: konfiguracja i możliwości routera COMPAL CH7465CE od UPC

dtomczyk 10 Gru 2020 23:59 3303 3
REKLAMA
  • #1 19105278
    dtomczyk
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć, mieszkam w bloku, w którym jest dużo sieci wifi. Komputer pokazuje ich teraz ok 30.

* Po kablu mam 9ms/270Mbit/20Mbit
    * wifi (2,4GHz) przy routerze 10ms/60Mbps/20Mbps
    * wifi (5GHz) przy routerze 12ms/250Mbps/20Mbps

Ale w pokoju tu gdzie pracuję mam już 10ms/12Mbps/5Mbps :( 5Ghz prawie nie sięga do pokoju tutaj (a to tylko 5m w linii prostej, albo 8m ze ścianami) i nie da się pracować.

Konfiguracja mojego COMPAL CH7465CE od UPC:

Optymalizacja wifi w bloku: konfiguracja i możliwości routera COMPAL CH7465CE od UPC

Czy mogę zmienić jakieś parametry, żeby działało lepiej, żeby było mniej interferencji?

Nie znam opinii na temat tego routera, może inwestycja w lepszy router za ~500zł znacznie i na pewno poprawi sytuację?

Pozdrawiam,
    DT
  • REKLAMA
  • #2 19105285
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1221
    2.4 GHz ma mniej kanałów, co przekłada się na większe obłożenie, czyli zakłócenia.
    2.4 GHz wspiera więcej urządzeń, więc jak masz starego laptopa czy telefon, to na 5 GHz nie będziesz widział sieci.
    5 GHz ma znacznie więcej kanałów (więc mniejsze obłożenie), ale krótszy zasięg i jest czulsze na przeszkody, np ściana działowa.

Dla Ciebie pewnie najlepszą opcją będzie połączenie do routera po kablu i zmiana na 5 GHz.

Pozostaje kwestia internetu.

Internet starego typu, światłowód, na karte SIM?

Dodano po 28 [minuty]:

do samego WiFi - dla wzmocnienia sygnału możesz dać wzmacniak po drodze albo access pointa.
  • REKLAMA
  • #3 19105322
    dtomczyk
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    AP i wzmacniacze odpadają, bo nie ma gdzie ich wpiąć w przedpokoju, łazience czy toalecie.

5GHz nie sięga tu gdzie pracuję. 2,4GHz potrzebuję do TV, reszta mogłaby być 5GHz.

Rozważam PLC - ale nie tego dotyczy moje pytanie tutaj. Jakie parametry zmienić/ustawić na sztywno?
  • #4 19105505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA