logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PIE6541NSU - kwestie z wykrywaniem garnków i działaniem timera

kolunio1892 11 Gru 2020 21:34 1458 7
REKLAMA
  • #1 19107221
    kolunio1892
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam nową płytę jak w tytule Amica PIE6541NSU, jest to moja pierwsza indukcja. Podłączyłem i niby działa, no własnie niby bo garnki niby do indukcji i raz je widzi raz nie (nawet ten sam garnek nie ruszany z pola). Płyta wyłącza się po ok 10 sekundach bo nie znajduje nic na polach(?), później mimo że jest wył. słychać cykanie.
    Zauważyłem też, że jak ustawię timer, żeby przedłużyć te 10 sekund to po dłuższym czasie udaje mu się wykryć, pytanie czy to normalne? Czy jednak nowa płyta i jest jakiś moduł walnięty? Wyłączenie prądu pomaga i płyta przez dłuższy czas rozpoznaje normalnie...
  • REKLAMA
  • #2 19108430
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Do dupy garnki i nic więcej. Weź patelnię i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 19108549
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Barthezz1976 napisał:

Z tym pierwszym się zgodzę, ale z tym drugim już nie. Kupić patelnię na płytę indukcyjną, to sztuka sama w sobie... :)
  • REKLAMA
  • #4 19108601
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    dominowave napisał:
    Barthezz1976 napisał:

Z tym pierwszym się zgodzę, ale z tym drugim już nie. Kupić patelnię na płytę indukcyjną, to sztuka sama w sobie... :)

To już zależy. Ja staram się obracać patelnią w powietrzu, żeby nie rysować szkła.
    W tym przypadku u autora posta patelnia powinna rozwiązać problem niewykrywania garnków.
  • #5 19108630
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Barthezz1976 napisał:

To już zależy. Ja staram się obracać patelnią w powietrzu, żeby nie rysować szkła.
    W tym przypadku u autora posta patelnia powinna rozwiązać problem niewykrywania garnków.

Za mało indukcji naprawiasz, o ile w ogóle. I masz blade pojęcie o temacie. Gdybyś napisał Autorowi:
    "Weż blachę z piekarnika i sprawdź na polu",
    to się zgodzę.
    Z patelniami jest zupełnie inaczej (chyba, że całkowicie emaliowana, to nie ma tematu). Wkładki w patelniach nieferromagnetycznych sięgają max. 50 procent średnicy.
    Więc, jak patelnia ma dno o średnicy 20cm, to wkładka ma najwyżej 10cm.
    I teraz jest kwestia tych producentów, którzy mają jak najbardziej płaskie dno i nie oszukują na wkładce.
    Dotyczy to również "oszukanych" garnków, przeznaczonych niby pod indukcję... :(

Babcine, emaliowane garnki i patelnie (również żeliwne) są nie do zajechania nawet w dzisiejszych, szalonych czasach. Mało tego, mają najwyższą sprawność spośród tych wykwintnych, rzekomo markowych naczyń... :)
  • REKLAMA
  • #7 19109758
    kolunio1892
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Jak to może być wina garnka / patelni skoro raz czyta normalnie i kładę tą samą rzeczy i ni wuja nie czyta

Proszę ta sama patelnia inne pola grzewcze ( problem występuje na wszystkich :)
    Tu działa >
    https://drive.google.com/file/d/1OLOBxo7jzqQ68Ek-ABrNZtPGwQ7DE4f3/view?usp=sharing

Tutaj losowo nie działa ustawienie timera tylko żeby wydłużyć czas jej pracy > znajduje patelnie po 40 sek ...

https://drive.google.com/file/d/1OZYaetMLqJoHvtFc14_eEowQC1L1qE4V/view?usp=sharing

@danyx jeżeli gw to czy serwis to wykryje jeżeli jest to losowe ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nową płytą indukcyjną Amica PIE6541NSU, która sporadycznie nie wykrywa garnków, mimo że są one przeznaczone do indukcji. Płyta wyłącza się po około 10 sekundach, a po ustawieniu timera czasami udaje się jej wykryć naczynia. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia garnków i patelni, a także wymiany panelu sterowania w przypadku problemów z wykrywaniem. Użytkownik podkreśla, że problem występuje na wszystkich polach grzewczych, co sugeruje możliwą wadę fabryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA