Użytkuję instalację w domu już ponad 10 lat. Piec Isotwin C25, kaloryfery stalowe płytowe. Ze 20 sztuk.
Ciągle mam problemy z zakamienianiem czarnym kamieniem ośki zaworu.
W efekcie przecieka zawór w miejscu gdzie ośka z niego wychodzi .
Kiedyś płukałem instalacaję płynem Fernox i dodałem także Fernox Protector ale pomogło to może na 2 lata.
Niestety mam twarda wodę, nie mam zmiękczacza na wejściu.
Pytanie: czym zalać instalację c.o. ?
Woda z wodociągu odpada, ale może ja przegotować, aby wytrącił się kamień ?
Albo może woda z wodociągu plus jakiś sensowny inhibitor ?
Albo może demineralizowana uzdatniona jakimś inhibitorem aby miała odpowiednie pH ?
Jest wiele takich tematów, dużo mądrości tylko, że teoria instalatorów swoje a praktyka swoje.
Praktyka jest taka, że wymieniam te ośki, odkamieniam je ale co kilka lat muszę cały zawór wymieniać bo oringi się zużywają.
Na ośce jak się osadza kamień to robi się ona grubsza i chropowata i wyciera uszczelki.
Ciągle mam problemy z zakamienianiem czarnym kamieniem ośki zaworu.
W efekcie przecieka zawór w miejscu gdzie ośka z niego wychodzi .
Kiedyś płukałem instalacaję płynem Fernox i dodałem także Fernox Protector ale pomogło to może na 2 lata.
Niestety mam twarda wodę, nie mam zmiękczacza na wejściu.
Pytanie: czym zalać instalację c.o. ?
Woda z wodociągu odpada, ale może ja przegotować, aby wytrącił się kamień ?
Albo może woda z wodociągu plus jakiś sensowny inhibitor ?
Albo może demineralizowana uzdatniona jakimś inhibitorem aby miała odpowiednie pH ?
Jest wiele takich tematów, dużo mądrości tylko, że teoria instalatorów swoje a praktyka swoje.
Praktyka jest taka, że wymieniam te ośki, odkamieniam je ale co kilka lat muszę cały zawór wymieniać bo oringi się zużywają.
Na ośce jak się osadza kamień to robi się ona grubsza i chropowata i wyciera uszczelki.