logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja

Marcelib 12 Gru 2020 14:37 4269 16
REKLAMA
  • #1 19108490
    Marcelib
    Poziom 12  
    Ocena: 54
    Użytkuję instalację w domu już ponad 10 lat. Piec Isotwin C25, kaloryfery stalowe płytowe. Ze 20 sztuk.
    Ciągle mam problemy z zakamienianiem czarnym kamieniem ośki zaworu.
    W efekcie przecieka zawór w miejscu gdzie ośka z niego wychodzi .
    Kiedyś płukałem instalacaję płynem Fernox i dodałem także Fernox Protector ale pomogło to może na 2 lata.
    Niestety mam twarda wodę, nie mam zmiękczacza na wejściu.
    Pytanie: czym zalać instalację c.o. ?
    Woda z wodociągu odpada, ale może ja przegotować, aby wytrącił się kamień ?
    Albo może woda z wodociągu plus jakiś sensowny inhibitor ?
    Albo może demineralizowana uzdatniona jakimś inhibitorem aby miała odpowiednie pH ?
    Jest wiele takich tematów, dużo mądrości tylko, że teoria instalatorów swoje a praktyka swoje.
    Praktyka jest taka, że wymieniam te ośki, odkamieniam je ale co kilka lat muszę cały zawór wymieniać bo oringi się zużywają.
    Na ośce jak się osadza kamień to robi się ona grubsza i chropowata i wyciera uszczelki.
  • REKLAMA
  • #2 19108528
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1111
    Stara dobra metoda. Deszczówka. Zebrana po większym deszczu żeby spłukało osad, pył, liście z dachu.
  • #3 19109468
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Jaką masz twardość wody mierzyłeś ?
  • Pomocny post
    #4 19109623
    trojan 12
    Poziom 40  
    Na co mierzyć twardość wody, wystarczy zaglądnąć do czajnika i czy stosuje się filtr do wody (dzbanek z filtrem).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19109690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 19109902
    trojan 12
    Poziom 40  
    A kolega rozlał sobie w domu trochę tego niezamarzającego płynu?.

Niezamarzający to nie błąd, funkcja poprawnej pisowni nie jest doskonała.

Miła wykładzina lub panele pod grzejnikiem.
    Glikolem zalewa się instalacje przemysłowe bezpośrednio narażone na ujemne temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19110174
    VPS
    Poziom 25  
    Proponuję rozwiązać problem w ten sposób:
    1. Montaż filtra magnetycznego Adey, Fernox, Afriso na powrocie z instalacji pod kotłem.
    2. Wypłukanie instalacji sprężarką płuczącą Rothenberger Ropuls.
    3. Wlanie do instalacji grzewczej preparatu czyszczącego (Adey MC3+, Fernox F3) pozostawienie go na około 30 dni.
    4. Płukanie instalacji aby pozbyć się pozostałości chemii.
    5. Zalanie układu wodą zmiękczoną są firmy które mają przenośną stację zmiękczającą. Jest kilka sposobów na zmiękczenie wody w układzie. Montujesz urządzenie np. uzdatniacz galwaniczny, zmiękczacz SYR 3200 (4 litry) lub centralny zmiękczacz za wodomierzem na cały dom.
    6. Na końcu do instalacji grzewczej dodajesz inhibitor korozji.

Podejrzewam, że w zasobniku cwu (42 litry) kotła jest również dużo osadów. Zobacz zdjęcia wykonane kamerą inspekcyjną przed i po czyszczeniu chemią.

Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19110329
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 193
    Rozumiem, że instalacja typu zamkniętego?
    Jak dajesz chemię ochronną, to co jakiś czas pobiera się próbkę i bada czy stężenie środka jest prawidłowe, testery możesz kupić.
    Jak już chcesz inną wodą zalać to lepiej demineralizowaną, ponieważ w przeciwieństwie do zmiękczonej jest ona pozbawiona przewodności elektrycznej, co chroni przed korozją elektrochemiczną, układ zamknięty chroni przed dostępem tlenu. Filtr z magnesem to też dobry pomysł bo będzie wyłapywał magnetyt, może nawet najlepiej od tego zacząć, bo wodą raz zalejesz, zrzuci kamień i już "uzdatniona".
    Jak dużo wody weszło do układu to najlepiej odkamienić układ a jak mały to chociaż przepłukać z czarnego syfu.
  • #9 19111051
    Marcelib
    Poziom 12  
    Woda twarda jest i tyle. Kamienia w czajniku od groma, perlatory w kranach odkamieniam co dwa miesiące.
    Pisałem na początku, że czyściłem instalację płynem Fernox. Ceny tych specyfików w Polsce to jakaś zmowa cenowa. Sprowadziłem wtedy z Anglii płyn do płukania i ten protector oraz filtr taki magnetyczny do zbierania złogów i odprowadzania. Kupiłem tego dużo więcej, połowę sprzedałem i wyszedłem praktycznie na zero.
    Podczas czyszczenia wypłukałem mnóstwo takich złogów czarnych, skamnieniałych i trzymały się też magnesu.
    Przepłukiwałem instalację załączając po jednym grzejniku. W jednym to było tego strasznie dużo, kaloryfer ledwo miał przepływ.
    Ja to robiłem powiedzmy po 3-4 latach działania instalacji, potem był spokój. Ale tak po 8 latach zauważyłem że zakamienia się ta ośka w zaworze.
    Wymieniłem ośkę i dwa lata działało. Teraz znowu jest zakamieniona i już zaworu nie da się odratować bo te uszczelki się wytarły a osobno ich kupić nie można.
    Ten filtr magnetyczny Fernox TF1 mam ale widocznie nie wyłapuje wszystkiego kamienia. Proces zakamieniania zachodzi tylko wolniej.
    Zresztą kamień przecież wszędzie się nie osadza, tylko tam gdzie są gorące elementy stalowe. A własnie ośka w zaworze to jest stalowa i ciągle gorąca.
    Teraz będę wymieniał zawór więc przy okazji mogę spuścić całą wodę i zalać czymś lepszym.
    W celu samego napełnienia instalacji nie będę instalował dla całego domu stacji uzdatniającej.
    Wolałbym np. zalać instalację wodą demineralizowaną z jakimś uzdatniaczem aby nie były agresywna.
    Glikol to chyba nie, to sie zalewa przeciw zamarzaniu.
    Szukałem inhibitorów to różne są: SALUX LX-1, Sentinel, FERDOM CH-1, Fernox Protector F1.
    Fernox najdroższy, miałem go wlanego i moze pomógł na kilka lat, a może i nie.
    Własnie nie wiem czy demineraliowana plus inhibitor to jest dobry pomysł.
  • Pomocny post
    #10 19111195
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    W Niemczech bardzo popularną praktyką jest zmiękczenie wody już bezpośrednio w instalacji. Robimy to za pomocą urządzeń Permatrade z serii permaline, do których się podłącza specjalne kanistry z jonowymiennym granulatem. Nie wiem czy ktoś w Polsce tego używa. Ściągamy twardość wody za pomocą takiego urządzenia do ok. 30ms. Taką wodę należy oczywiście co rok mierzyć i jeśli wartości wzrastają powyżej 100ms (naturalny proces spowodowany powolną korozją układu) to znów taką wodę poddaje się obróbce. Do tego Separator magnetyczny i powinno być ok. Z doświadczenia powiem że taką wodę co kilka lat 5-6 poddajemy obróbce z powodu wzrastających wartości. W twoim przypadku świeża twarda woda w układzie o dużej zawartości tlenu spowoduje przyspieszenie korodowania instalacji od wewnątrz, a ten czarny osad jest tego efektem.
  • #11 19111482
    Marcelib
    Poziom 12  
    A co myślicie o zmiękczaczu wody zainstalowanym wyłącznie na dojściu wody do pieca.
    Są dwie możliwości:
    duże urządzenie, które by zmiękczało w efekcie całą wodę ciepłą czyli tę co uzupełnia instalację a także tę która jest podgrzewana. Tylko zmierzyłem że wtedy muszę mieć przepływ przynajmniej 8l/min czyli spore i drogie urządzenie (ponad 2tyś zł).
    Druga możliwość to mały zmiękczacz gastronomiczny manualny z bypassem. Manualnie wykonuje się proces regeneracji, ale można go używać tylko do napełniania wody w instalacji i ewentualnie okresowo do wody podgrzewanej. Można to sterować bypassem. Taki to w okolicach 400zł da się zakupić.
  • Pomocny post
    #12 19112191
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 193
    Jeszcze taniej kupić wodę demineralizowaną i będzie lepsza. Jak dasz wodę zmiękczoną na zasobnik cwu to co roku będziesz musiał wymienić anodę.
  • Pomocny post
    #13 19112428
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Kolega VPS ma rację, ja od siebie dodam że warto co rok zaglądnąć do tego zaworu i wyczyścić i nasmarować ośkę (czyścik do miedzi, smar silikonowy). Jak przy tych kotłach jechałem pierwszy raz po paru latach zainstalowania to przy twardej wodzie się wieszały, grzały kaloryfery zamiast CWU. Regularna konserwacja problem rozwiązała
  • Pomocny post
    #14 19112646
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    To raczej nie z powodu twardej wody. O ile nie dolewasz często nowej wody. Ten kamień osadza się w całym układzie. Najbardziej w wymienniku. On się dodatkowo nie tworzy. Dochodzi gdy dokładasz nową wodę do układu.
    Podejrzewam że to twoje płukanie dostarcza stale nowego kamienia do układu.
  • Pomocny post
    #15 19112799
    VPS
    Poziom 25  
    Marcelib
    To czarne to już magnetyt. Aby usunąć magnetyt z instalacji trzeba użyć mocniejszych środków chemicznych. Kiedyś używałem Fernoxa F5 za słaby, DS40 również nie dawał rady. Czytając forum elektrody natknąłem się na preparat Bioruster B2. I to by strzał w dziesiątkę. W pierwszej kolejności w warsztacie wykonałem próbę na kilku stężeniach. Do próbówki wsypałem wysuszony magnetyt i wlałem ok 10ml roztworu podgrzanego do 50'C. Po 10min nie było śladu magnetytu. Tak się złożyło, że miałem klienta któremu ktoś czyścił kocioł kondensacyjny Vaillant VU 196 preparatem Fernoxem DS40 i nie dał rady. Umówiłem się z klientem, że jeśli nie będzie efektów za usługę nie płaci. Podłączyłem pompę czyszcząco-płuczącą (to bardzo ważne) musi byś duży przepływ (moja ma 99l/min) i możliwość odwrócenia kierunku przepływu. Dodatkowo w szereg zamontowany filtr magnetyczny. Po 2 godzinach zakończyłem czyszczenie kotła i w filtrze było bardzo dużo magnetytu. Kocioł odzyskał sprawność, przepływy wzrosły i detla T się nie rozjeżdżała. Klient uznał usługę za wykonaną prawidłowo i dodatkowo zlecił montaż filtra magnetycznego (mniejszy niż ten na zdjęciu) i wyczyszczenie całości instalacji. Woda zimna przychodząca miała twardość 29'dH. Zgodnie z dokumentacją kotła została obniżona twardość do 8'dH za pomocą przenośnej stacji zmiękczającej. Do instalacji grzewczej weszło 195 litów wody. Zabezpieczone inhibitorem korozji dwie dawki. Klient został poinformowany, że po około 4-5 latach stężenie inhibitora zdecydowanie się zmniejsza i najlepiej co roku dolać 1/5 tego co wlaliśmy czyli 200ml co roku i stężenie inhibitora jest na odpowiednim poziomie.
    Po tych zabiegach cały system zdaniem klienta o wiele szybciej się rozgrzewa i podobno jest mniejsze zużycie gazu.

Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja Usuwanie kamienia z ośki zaworu w instalacji CO - Isotwin C25, Fernox, demineralizacja
  • #16 19113719
    Marcelib
    Poziom 12  
    Dziękuję za wszelkie porady ale mam trochę mętlik. Dlaczego woda zmiękczona będzie zła ? Przecież stosuje się stacje zmiękczające na wejściu. Bardziej bałbym się demineralizowanej, że będzie agresywna i przyspieszała korozję. Pisałem, że mam filtr TF1 magnetyczny i czasem go przepłukuję, ale osadów dużo nie ma. Chyba pozostaje rzeczywiście systematycznie raz do roku odkamieniać ośkę i będzie chodził.

Dodano po 1 [minuty]:

Moja instalacja nie jest jakaś bardzo "zapuszczona", kiedyś ja przepłukiwałem Fernoxem i wtedy rzeczywiście bardzo dużo tego czarnego zeszło. Potem już był wlany inhibitor Fernoxa i długi czas było ok, pewnie po prostu inhibitor się zużył.
  • #17 19117047
    Marcelib
    Poziom 12  
    Zamykam temat bo przyszedł nowy zawór trójdrogowy S1025500 i poprawili konstrukcję. Ośka jest ta w wersji krótszej, nie wychodzi z tyłu, więc tamtędy nie będzie ciekło. A od strony silnika to się wymienia sam wkład z silnikiem. Wkład kosztuje dużo taniej, poniżej połowy ceny całego zaworu. Więc takie niewielkie osadzanie się kamienia nie będzie już aż tak przeszkadzało. Doleję inhibitora oraz tego z fluidem Fernoxa i resztę magnetytu będę łapał w filtrze. Pewnie okresowo z raz na rok ośkę będę czyścił. Z kwaskiem cytrynowym odchodzi ten kamień bardzo szybko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik instalacji CO z piecem Isotwin C25 boryka się z problemem zakamieniania ośki zaworu, co prowadzi do przecieków. Po zastosowaniu płynów Fernox i inhibitorów, problem powraca po kilku latach, a twarda woda potęguje osadzanie się kamienia. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, w tym użycie deszczówki, filtrów magnetycznych (np. Adey, Fernox), płynów czyszczących (Adey MC3+, Fernox F3), oraz demineralizowanej wody z inhibitorami. Proponowane są także zmiękczacze wody, zarówno duże, jak i małe urządzenia, oraz regularna konserwacja zaworu. Użytkownik planuje wymianę zaworu na nowy model S1025500, który ma poprawioną konstrukcję, co powinno zredukować problemy z osadzaniem się kamienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA