logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja C.O. z zewnętrznym wymiennikiem ciepła? Skuteczność? Zakamienianie się?

viper111 11 Lis 2022 14:26 834 5
REKLAMA
  • #1 20279243
    viper111
    Poziom 13  
    Ocena: 389
    Mam starą niezamieniającą się instalację CO. Powoduje to, że mimo jej płukania to jest ciągle brudna, zaszlamiona, ale co ważniejsze ciągle zakamienia mi się wymiennik w piecu gazowym (temp. wody powrotnej zazwyczaj jest dużo niższa niż zasilania - skutek starej przerobionej instalacji - choć budynek dogrzewa się bez problemu).

Pomyślałem aby stworzyć w kotłowni jeden mały obieg kotła CO z wymiennikiem zewnętrznym w którym przepływać będzie z kolei woda CO z instalacji, oczywiście dodając druga pompę obiegową na instalacji CO. Czyli zależy mi na tym aby obiegi wody nie mieszały się ze sobą fizycznie.

Pytanie jednak czy taki zewnętrzny wymiennik również nie będzie zakamieniał się i czy wymiennik w kotle gazowym również nadal nie będzie zakamieniał się?
    Jaki wymiennik lepszy, płytowy czy z wężownicą, czy może tzw. basenowy? A może mały bojler z wężownicą?

Czy wymiennik dobiera się takiej samej mocy jak kocioł?
  • REKLAMA
  • #2 20279309
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    viper111 napisał:
    Powoduje to że mimo jej płukania to jest ciągle brudna, zaszlamiona ale co ważniejsze ciągle zakamienia mi się wymiennik w piecu gazowym

Raczej to zaszlamienie - chyba że masz np. za małe albo uszkodzone naczynie kompensacyjne i musisz ciągle wody dopuszczać bo jest wypychana przez zawór bezpieczeństwa.

viper111 napisał:
    Pytanie jednak czy taki zewnętrzny wymiennik również nie będzie zakamieniał się

Tak, więc zastosowanie wymiennika płytowego raczej wykluczone.

viper111 napisał:
    czy wymiennik w kotle gazowym również nadal nie będzie zakamieniał się?

Jeśli woda w obiegu kotłowym będzie czysta to nie będzie się zaszlamiał.

Powiem tak - tego rodzaju kombinowanie (podwójna wymiana ciepła) narzuci podwyższenie parametrów pracy kotła zmniejszając jego sprawność. Ja w takiej sytuacji dorobiłbym odpowiednie zawory i króćce umozliwiające płukanie wymiennika w kotle bez opróżniania instalacji, ponadto uzupełniłbym instalację o spory filtr z wkładem siatkowym i magnetycznym.
  • REKLAMA
  • #3 20279380
    viper111
    Poziom 13  
    Woda nie jest wypychana przez zawór bezpieczeństwa, ale część rur jest z PP, grzejniki stare i nowe stalowe, część rur instalacji jest stalowych od 1/2 cala do 2,5 cala.

Filtr z wkładem magnetycznym już zakupiłem - jeszcze nie zainstalowałem.
    Z tego co rozmawiałem, to jednym z problemów jest to, że woda powrotna do kotła jest zawsze dużo, dużo zimniejsza niż zasilanie (powyżej 20-30 stopni) - czy może to mieć wpływ na zakamienianie się kotła (wymiennika)?

Ktoś podpowiadał mi na etapie instalowania kotła gazowego (w miejsce węglowego) żeby zainstalować sprzęgło hydrauliczne? Możliwe, że to by nieco pomogło?
  • REKLAMA
  • #4 20279441
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    viper111 napisał:
    Z tego co rozmawiałem, to jednym z problemów jest to, że woda powrotna do kotła jest zawsze dużo dużo zimniejsza niż zasilanie (powyżej 20-30 stopni) - czy może to mieć wpływ na zakamienianie się kotła (wymiennika)

To sygnalizuje słaby przepływ. Przyczyna to zapewne zapchanie instalacji korozją albo (bardziej prawdopodobne) zatkanie któregoś z zaworów niedaleko kotła. Pompa też do sprawdzenia.
    I nie pisz o zakamienieniu skoro nowej wody z wodociągu tam nie dopuszczasz...
  • REKLAMA
  • #5 20279458
    viper111
    Poziom 13  
    Instalacja ma duży zład wody (częściowo stare 2,5 calowe rury, 2 calowe, 1,5 calowe).
    Tak, niektóre rury do pojedynczych obiegów maj,a "słabe przepływy" a zaworów w instalacji nie mam (oprócz termostatcznych przy grzejnikach).
    Pompa sprawdzona, wymieniona, bez zmian.

Woda w instalacji spuszczana dwa trzy razy w roku i nowa nabijana. Ogólnie przerobiłem już dwa wymienniki w piecu i oba były mega bardzo zakamienione, domowymi sposobami odkamieniałem (kwasek cytrynowy soda itd). Jeden miałem tak zakamieniony, że prawie w ogóle woda pod ciśnieniem już nie przepływała.

p.s. A czy tak duża różnica temperatur na zasilaniu i powrocie może powodować zakamienianie się wymiennika?
  • #6 20283304
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    Wypłucz instalacje, weź firmę, która się tym zajmuje i ma specjalistyczny sprzęt. Później trzeba zalać instalację wodą demineralizowaną i dodać inhibitor korozji. Przed kotłem koniecznie zastosować dobry filtr z separatorem magnetycznym. Dopust wody wyposażyć we wkład zmiękczający.
    Można też oczywiście zastosować wymiennik płytowy o dużej powierzchni wymiany. Nic nie będzie się w nim zakamieniać, bo nie będzie się przegrzewał tak jak zanieczyszczony wymiennik spalinowy w kotle gazowym.
REKLAMA