Dzień dobry, mam w domu problem z instalacją mianowicie na łączeniach przy piecu na połączeniach PCV/miedz przy piecu kondensacyjnym tworzą mi się wykwity minerałów na rurach złączkach do piecu. Serwisant vaillant powiedział mi ze dużo osób ma taki problem jest on głownie spowodowany właśnie na połączeniach pcv/metal/miedz niedbale wykonaną instalacją elektryczna i minerały/wykwity odkładaj się na miedzianych złączach rur... Powinienem odprowadzić te ładunki aby było ok... Rok temu tez zauważyłem te "wykwity" więc je oczyściłem szczotka a teraz po niecałym roku widzę ze znowu są one spore i boje się ze w końcu te złączki mogą się rozszczelnić?
W jaki sposób mogę pozbyć się tych ładunków z rurek dać na każdą rurkę obejmę metalową zaciskową do niej podłączyć przewód (np. miedzianą linkę koloru żółto/zielonego jak to jest w instalacji przewód 1-5 - 2 mm PE) połączyć to wszystko z rurki do rurki i następnie do przewodu PE w gniazdku tzw. bolca? Czy lepiej wyjść tym przewodem na zewnątrz budynku (mogę to zrobić np przez kratkę wentylacyjna czerpnie) i wbić metalową kotwę do ziemi do niego przewód?
W jaki sposób mogę pozbyć się tych ładunków z rurek dać na każdą rurkę obejmę metalową zaciskową do niej podłączyć przewód (np. miedzianą linkę koloru żółto/zielonego jak to jest w instalacji przewód 1-5 - 2 mm PE) połączyć to wszystko z rurki do rurki i następnie do przewodu PE w gniazdku tzw. bolca? Czy lepiej wyjść tym przewodem na zewnątrz budynku (mogę to zrobić np przez kratkę wentylacyjna czerpnie) i wbić metalową kotwę do ziemi do niego przewód?