logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odprowadzić ładunki z instalacji miedzianych połączeń pieca C.O?

dsxsoft 11 Kwi 2024 11:05 660 14
REKLAMA
  • #1 21041193
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Dzień dobry, mam w domu problem z instalacją mianowicie na łączeniach przy piecu na połączeniach PCV/miedz przy piecu kondensacyjnym tworzą mi się wykwity minerałów na rurach złączkach do piecu. Serwisant vaillant powiedział mi ze dużo osób ma taki problem jest on głownie spowodowany właśnie na połączeniach pcv/metal/miedz niedbale wykonaną instalacją elektryczna i minerały/wykwity odkładaj się na miedzianych złączach rur... Powinienem odprowadzić te ładunki aby było ok... Rok temu tez zauważyłem te "wykwity" więc je oczyściłem szczotka a teraz po niecałym roku widzę ze znowu są one spore i boje się ze w końcu te złączki mogą się rozszczelnić?
    W jaki sposób mogę pozbyć się tych ładunków z rurek dać na każdą rurkę obejmę metalową zaciskową do niej podłączyć przewód (np. miedzianą linkę koloru żółto/zielonego jak to jest w instalacji przewód 1-5 - 2 mm PE) połączyć to wszystko z rurki do rurki i następnie do przewodu PE w gniazdku tzw. bolca? Czy lepiej wyjść tym przewodem na zewnątrz budynku (mogę to zrobić np przez kratkę wentylacyjna czerpnie) i wbić metalową kotwę do ziemi do niego przewód?
  • REKLAMA
  • #3 21041198
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Hmmm... Kompletnie się na tym nie znam pisze co powiedział mi serwisant co to widział... Więc co z tym mogę zrobić?
  • #4 21041221
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Zapytaj serwisanta o inhibitory korozji, może coś poleci.
    Jeśli piec jest elektrycznie uziemiony to dalsze wyrównywanie potencjałów poprzez uziemianie niewiele zmieni w postępie korozji.
  • #5 21041227
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Czyli wyczyścić sobie teraz te "wykwity" i następnie spryskać te połączenia takim preparatem i zabezpieczy te połączenia na jakiś czas?
  • REKLAMA
  • #6 21041304
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Zrób zdjęcie miejsca wykwitów; trzeba ocenić czy to skutek na pewno wewnętrzny czy też zewnętrzny. Inhibitor korozji ma zadanie chronić instalację od wewnątrz więc nie do końca pomoże na zewnątrz. Jeśli wykwity są skutkiem wysiąkania z instalacji n.p. po pakułach to znaczy że masz wysoce zmineralizowaną wodę w układzie, która obżera metalowe złączki wskutek działania zjawisk elektrochemicznych.
  • REKLAMA
  • #7 21041324
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Znalazłem tez filmik ze po prostu można wlać preparat do instalacji np przez grzejnik jak w tym filmiku z linku:) Od 11min.

https://www.youtube.com/watch?v=hB5SXFl3XH0

Zawór z osadem na instalacji grzewczej Zbliżenie na instalację hydrauliczną z zaworami i rurami. Zbliżenie na elementy instalacji grzewczej z rurami miedzianymi i złączkami. Fragment instalacji hydraulicznej z widocznymi zaworami. Zbliżenie na rury i zawory w systemie grzewczym. Fragment instalacji hydraulicznej z bliska, z widoczną uszczelką na rurze miedzianej. Zbliżenie na połączenie gwintowane pod niebieskim zbiornikiem ciśnieniowym z widoczną rdzą.

Dodano po 46 [minuty]:

@sq9fmc Proszę fotki
  • #8 21041451
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Widoczne wycieki ze złącz, na uszczelnieniach, i to raczej jest skutek wysokiej zawartości związków mineralnych w wodzie. Niewielkie wycieki ciągle odparowują na powierzchni pozostawiając to co jest rozpuszczone w wodzie.
    Nie wygląda to na korozyjne zmiany powierzchni. Taki sam osad powoli odkłada się wewnątrz instalacji.
    Inhibitor może nie pomóc a wymiana wody na odmineralizowaną także jest kosztowna .
  • #9 21041467
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Wlać preparat nie jest czymś skomplikowanym a na pewno nie zaszkodzi... Czyli po prostu to czyścic i tyle? Bo nic więcej nie zrobię? Coś w końcu może się uszkodzić np wyciek? Czy to długi proces nie przejmować sie bo i tak prędzej trzeba będzie wymienić wszystko bo unia tak będzie chciała na pompę itp? :)
  • #10 21041468
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Te wykwity - to ewidentne mikrowycieki - po prostu na skutek kiepsko wykonanych połączeń skręcanych. Wbrew pozorom nie tak łatwo jest to poprawić, bo "wykwity" są nie tylko na zewnątrz, ale i wewnątrz połączenia, a to oznacza, że trzeba wyczyścić i zastosować nowe uszczelnienia - samo "dokręcenie śruby" może nie wystarczyć, a nawet pogorszyć sprawę.
    Co do wymiany wody na zdemineralizowaną - jeżeli nie było zbyt częstych dolewek, a obecna woda "kotłowa" w układzie pracuje już od kilkunastu miesięcy to wymiana nie ma sensu (co miało się odłożyć - już się w większści odłożyło).
    Jeżeli jednak planujesz usunięcie "wykwitów" to jak najbardziej polecam takie rozwiązanie. Wcześniej dodałbym środka usuwającego zanieczyszczenia - potem spuścił wodę kotłową, poczekał aż przeschnie, przepłukał (wyłącznie wodą bez chemii) instalację, poprawił połączenia w z "wykwitami" i zalał zdemineralizowaną. Koszt wody to jakieś 60-70 zł za 100 litrów - a pewnie trzeba Ci jakieś 200-250 litrów - plus pompa napełaniająca instalację (albo koszt takiej usługi - w moim regionie to 100-150 zł plus dojazd).
  • REKLAMA
  • #11 21041509
    dsxsoft
    Poziom 12  
    A jak nic nie będę z tym robił tylko po prostu to zostawię? Nie powinien pojawić sie większy wyciek tylko tak jak jest teraz?
  • #12 21041554
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Będzie się powoli sączyć tak jak dotychczas. Od czasu do czasu będziesz miał ubytek wody kotłowej. Poza tym nic szczególnego nie będzie się dziać a usterek nie da przewidzieć.
  • #13 21041607
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 843
    Na podstawie zdjęć przypuszczam że utworzyły się typowe ogniwa elektrochemiczne na stykach mosiądz, miedź, żelazo i cynk.
    Ja bym to dokładnie oczyścił, wysuszył i pokrył kauczukiem chloroprenowym.
    To może być np. popularny klej butapren, są też w sprayu chociaż ja preferuję pędzelki.
    Warstwa jest przeźroczysta na tyle że można wizualnie oceniać stan połączeń.
    Do korozji niezbędna jest wilgotność i dostępność tlenu.
    Warstwa kauczuku ograniczy dostęp obu czynników.

Trudno natomiast powiedzieć jak to wygląda od środka ponieważ nie wiemy jaka jest woda.
    Możliwe że należy ją wymienić albo uzdatnić.
    Ludzie sobie jakoś z tym radzą:
    https://lepiej.tauron.pl/styl-zycia/jaka-woda-do-instalacji-c-o-bedzie-odpowiednia/
  • #14 21056458
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Przyjrzałem się jeszcze raz tym złączka jest ich 6

1 Na instalacje c.o (na grzejniki)
    2 Na instalacje c.o (na grzejniki) powrót
    3 Wyjście wody ciepłej użytkowej C.W.U
    4 Zasilanie w wodę pieca
    5 Zasilanie GAZ
    6 Do pompki mieszacza wody użytkowej c.w.u

I tylko złączki 3,4,6 mają problem z tym odkładaniem się tego nalotu reszta złączek jest czyściutka 0 czego kolwiek... GAZ to wiadomo ale złączka 1 i 2 tez jest ok więc tam sie nic nie dzieje na instalacji c.o. Więc napełnienie instalacji wodą destylowaną jakieś uzdatniacze antykorozanty itp nie mają celu bo nie da się napełnić instalacji wody bieżącej bo woda ciągle jest wymieniana... Więc co rodzicie w tym przypadku bo problem jest tylko tam gdzie ciągle jest dostarczana nowa woda?
  • #15 21056502
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 843
    Nie jestem specjalistą od tych spraw, ale czytałem że:
    Cytat:
    ...Optymalne pH wody grzewczej powinno znajdować się w zakresie od 8,0 do 9,5. Zbyt niskie pH może prowadzić do korozji metalowych elementów instalacji. Z kolei za wysokie pH sprzyja osadzaniu się kamienia, co wpływa negatywnie na sprawność wymienników ciepła, a także odkładania się wspomnianego już magnetytu....

Natomiast jestem pewny że do ochrony rur przed korozją od strony zewnętrznej wystarczy usunąć dostęp tlenu albo wilgoci.
    Ja bym osuszył i czymś pokrył mosiężne złączki.
    Zastosowałbym żywicę poliuretanową albo tańszy kauczuk chloroprenowy (butapren) tak aby powłoka była na tyle przeźroczysta aby mieć oko na sytuację.
    Są i elastyczne, przeźroczyste taśmy samoprzylepne.
    Można zastosować też zwykłą taśmę PCV.
    Jest tańsza ale można raz do roku te kilka złączeń przewinąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wykwitów mineralnych na połączeniach instalacji miedzianych przy piecu kondensacyjnym, spowodowanych korozją elektrochemiczną. Użytkownik zauważył, że na złączach PCV/miedź pojawiają się osady, co może prowadzić do rozszczelnienia. Uczestnicy sugerują zastosowanie inhibitorów korozji oraz dokładne oczyszczenie złączek. Wskazują na konieczność oceny stanu instalacji oraz ewentualnej wymiany wody na odmineralizowaną, aby zminimalizować dalsze osadzanie się minerałów. Proponowane są również metody zabezpieczenia złączek, takie jak pokrycie ich kauczukiem chloroprenowym lub żywicą poliuretanową, co ma ograniczyć dostęp wilgoci i tlenu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA