logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powermat Pm-img-220g - zbyt wolne podawanie drutu podczas spawania, różne napięcia

wibe 12 Gru 2020 18:14 1131 8
REKLAMA
  • #1 19109021
    wibe
    Poziom 1  
    Witam wszystkich
    Mam mały problem ze spawarką z tematu
    Otóż zdecydowanie za wolno podawany jest drut podczas spawania, maksymalnie można uzyskać jedynie ok. 4m/min, co wydaje mi się trochę za wolno
    Natomiast przy wykorzystaniu przycisku do ładowania drutu do przewodu ustaliłem, że dzieje się to z prędkością ok. 12m/min
    Poza tym zmierzyłem napięcia podawane na silniczek:
    - z użyciem przycisku na uchwycie i potencjometrze ustawionym na max - ok 5,5V
    - z użyciem przycisku do ładowania - ok. 15V

W związku z powyższym pytanko co może być przyczyną takiej sytuacji?
    Czy to coś poważnego czy może jakiś drobiazg, który da się łatwo naprawić?
    A może tak ma być?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
  • REKLAMA
  • #3 20853165
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    Masz zwarcie w układzie regulacji lub uszkodzony generator PWM. Jeżeli nie posiadasz doświadczenia z takimi układami to odradzam samodzielne grzebanie.
  • REKLAMA
  • #5 20865647
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    A nie grzeją się obwody hamowania? Takie zwarcie nie zawsze blokuje zasilacz, a objawy tak wyglądają, jak te które opisałeś.
  • REKLAMA
  • #6 20866519
    DJDave1998
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Właśnie, że nie. Mosfety i diody były sprawdzone i są dobre. Migomat ma osobny przycisk do wysuwania drutu i po jego wciśnięciu jest 15v na wyjściu na silnik. Jedyne co się mocniej grzeje to regulator 12v, ale ma radiator i też wygląda na sprawny bo za nim jest regulator 5v który zasila wyświetlacze, a wyświetlacze działają
  • REKLAMA
  • #7 20867045
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    DJDave1998 napisał:
    Właśnie, że nie. Mosfety i diody były sprawdzone i są dobre. Migomat ma osobny przycisk do wysuwania drutu i po jego wciśnięciu jest 15v na wyjściu na silnik. Jedyne co się mocniej grzeje to regulator 12v, ale ma radiator i też wygląda na sprawny bo za nim jest regulator 5v który zasila wyświetlacze, a wyświetlacze działają

A nie można było tak od razu? Dość często błędy w ustawianiu napędu powodują złączki wtykowe, których jest tam jak pcheł na kundlu.
    Może być że jakiś wzmacniacz operacyjny zwyczajnie się rozjechał, lub ustawia nieprawidłowe napięcie wyjściowe (uszkodzenie elementów sprzężeń zwrotnych.) Jedyna rada - sprawdzać pomiarowo i zapisywać, później porównać w trybie MMA i MIG (praca, spoczynek)
  • #8 20868135
    DJDave1998
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Zastanawiam Mnie dlaczego przy regulacji prędkości podawania drutu w trybie MiG potencjometrem od prędkości posuwu zmienia się napienie na woltomierzu :/ LM324 też już podmieniałem, regulowałem potencjometrem na płycie ale napiecie na silniku też się zmienia nieznacznie :/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spawarki Powermat PM-IMG-220G, w której drut podawany jest zbyt wolno podczas spawania – maksymalnie około 4 m/min, podczas gdy przy ręcznym ładowaniu drutu prędkość wynosi około 12 m/min. Pomiar napięć na silniku wykazał różnice: około 5,5 V przy regulacji potencjometrem i przycisku na uchwycie oraz około 15 V przy przycisku do ładowania drutu. Wskazuje to na możliwe uszkodzenie układu regulacji prędkości podawania drutu, potencjalnie zwarcie lub uszkodzony generator PWM. Wymieniono układ TL494, jednak bez poprawy, a brak oscyloskopu uniemożliwia dalszą diagnostykę przebiegów. Sprawdzono mosfety i diody, które są sprawne. Regulator 12 V lekko się nagrzewa, ale działa poprawnie, podobnie jak regulator 5 V zasilający wyświetlacze. Sugerowano możliwe problemy z układami wzmacniaczy operacyjnych (np. LM324) lub uszkodzenia elementów sprzężeń zwrotnych. Zalecane jest dokładne pomiarowe sprawdzenie i porównanie parametrów pracy w trybach MMA i MIG oraz kontrola połączeń i złączek w układzie napędu drutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA