logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum MIG 180 MMA – brak podawania drutu po naciśnięciu spustu, schemat płytki

Promotor123 17 Gru 2025 18:22 729 18
REKLAMA
  • #1 21783175
    Promotor123
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam użytkowników.
    Potrzebuję porady odnośnie naprawy spawarki Magnum MIG 180 MMA.
    Uszkodzeniu uległa prawdopodobnie płytka sterująca.
    Po włączeniu spawarki i ustawieniu na spawanie MIG są takie objawy:
    Gdy spawarka jest włączona i pociągnę za spust w uchwycie spawalniczym, to prąd do spawania pojawia się i załącza się cewka od gazu, ale nie załącza silnika od podajnika drutu.
    Z kolei, jak naciśnę guzik na panelu od przewijania drutu, to podajnik startuje.
    Wiem, że może być to tranzystor, ale pytanie który, bo zmieniłem już 3 podejrzane, ale nie przyniosło to efektu.
    Pytam, bo nie chcę wylutowywać wszystkich na pałę.
    Niestety nie mam schematu i nie mogę zlokalizować usterki.
    Gdyby ktoś miał, to proszę wstawić schemat tej płytki.
    Zamieszczam zdjęcie płytki. Te zaznaczone tranzystory są wymienione.
    Który jeszcze może odpowiadać za podawanie drutu? [img-0] [img-1] [img-2] [img-3] [img-4] [img-5]
  • REKLAMA
  • #2 21783176
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 468
    Masz uszkodzony obwód PWM silnika. Wyłów kabelki od motorka do płytki i... po nitce (a może raczej płytce) do kłębka.
  • REKLAMA
  • #3 21783966
    Promotor123
    Poziom 6  
    [postid:6ea1717085]21783176[/postid
    Był uszkodzony jeden tranzystor mosfet RFZ44N w układzie, lecz po wymianie dalej brak efektów - dalej nie ma napięcia na kostce do silniczka. Po drodze znalazłem układ scalony, czy może być on przyczyną? Prawdopodobnie uległ uszkodzeniu, gdy tamtego mosfeta trafiło.
    Jak to sprawdzić?[/postid:6ea1717085]

Dodano po 59 [minuty]:

Płyta drukowana z kondensatorami, radiatorami i elementami elektronicznymi na blacie.Płytka drukowana z wieloma komponentami elektronicznymi na drewnianym blaciePłytka drukowana z wieloma komponentami elektronicznymi na drewnianym stolePłytka drukowana z komponentami elektronicznymi na drewnianym blacie
    Załączniki:
    • Magnum MIG 180 MMA – brak podawania drutu po naciśnięciu spustu, schemat płytki 17660751345292479431276244073289.jpg (6.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnum MIG 180 MMA – brak podawania drutu po naciśnięciu spustu, schemat płytki 17660750622111013781070854806970.jpg (6.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21784018
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 929
    A przekaźnik?
    Przekaźnik działa?
    Zbliżenie na płytkę PCB z oznaczonym przekaźnikiem HF3FA
    Styki w środku takowego spełniają swoja funkcję?
    Łączą?

A i jeszcze jedno.
    Nic tam się nie zalało?
    Bo mimo tego, że fotki takie sobie to:
    Jakieś "podejrzane" kolory tam widać.
    Zbliżenie na układ elektroniczny z przekaźnikiem Songle i śladami przebarwień.

SQ5AZP napisał:
    >>21784018 A powiedz mi co ,,podejrzanego'' widzisz e czerwonym butaprenie do blokowania wtyków w gniazdach???

Kolor.
    Ok zrozumiałem.
    Dzięki za odpowiedź.
    Dziękuję też w imieniu autora tematu, że na to pytanie nie musi odpowiadać :D
  • #6 21784086
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21784018 A powiedz mi co ,,podejrzanego'' widzisz e czerwonym butaprenie do blokowania wtyków w gniazdach???

Dodano po 3 [minuty]:

>>21783966 scalak? Który? Wyglada że układ PWM zrobiony jest na uc384x (tym w 8 nóżkowej obudowie) Zdarza się że przebiciu ulega tranzystor wyjściowy. Obok irf44 powinien być tranzystor hamulca (często również IRF) sprawdź bo lugi trzasnąć w duecie.
  • REKLAMA
  • #7 21784116
    Promotor123
    Poziom 6  
    >>21784018 tak to fabryczny klej na kostkach

Dodano po 14 [minuty]:

Zielono podświetlona płytka drukowana z widocznymi elementami elektronicznymiPodświetlona płytka PCB z widocznymi układami scalonymi i transformatoremPłyta PCB z elementami elektronicznymi, podświetlona od tyłu na zielonoZielono podświetlona płytka drukowana z widocznymi układami scalonymi i transformatoremZbliżenie na płytkę PCB z układem scalonym CA3140EZ i innymi komponentami elektronicznymiZbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi i oznaczeniamiPłytka drukowana z układami scalonymi i opisanymi sekcjami diagnostycznymiPłytka PCB z widocznymi komponentami elektronicznymi i transformatoremPłyta główna urządzenia z opisanymi elementami elektronicznymi na stolePłytka drukowana z zaznaczonymi elementami i złączami opisanymi na kartcePłyta główna z elementami elektronicznymi na stole roboczymPłytka PCB z podzespołami elektronicznymi, leży na drewnianym blaciePłytka PCB z komponentami elektronicznymi i ręcznymi opisami funkcjiPłytka drukowana z oznaczeniami i widocznymi układami scalonymi, w tym CA3140EZPłytka PCB z oznaczeniami ręcznymi obok z opisem funkcji złączy.Płytka PCB z elementami elektronicznymi, kondensatorami i transformatoremPłyta główna z podzespołami i odręcznymi opisami elementów na kartcePłytka elektroniczna spawarki z opisem trybów MIG i MMA na kartcePłytka PCB z elementami elektronicznymi i notatką o trybie spawania MIG/MMAPłytka elektroniki ze spawarki z opisanymi złączami i podzespołamiPłyta elektroniczna z opisanymi złączami do sterowania podajnikiem drutuPłyta główna z elementami elektronicznymi na stole warsztatowymPłytka drukowana z elementami elektronicznymi na drewnianym blacieZielona płytka PCB z gęsto rozmieszczonymi punktami lutowniczymi i ścieżkamiPłytka PCB z licznymi punktami lutowniczymi i śladami przepaleniaZielony spód płytki PCB z licznymi punktami lutowniczymi i ścieżkami przewodzącymiPłytka drukowana z elementami elektronicznymi na drewnianym blaciePłyta elektroniki z widocznymi kondensatorami, złączami i przekaźnikiem EREMIT.Zbliżenie na układ scalony CA3140EZ na zielonej płytce PCB z otaczającymi go elementami.Zbliżenie na uszkodzony układ scalony CA3140EZ na płytce drukowanejZbliżenie na płytkę PCB z układami scalonymi, tranzystorami i rezystoramiZbliżenie na płytkę PCB z widocznymi układami scalonymi i komponentami elektronicznymiPłyta główna z układami elektronicznymi i widocznymi elementami lutowanymiPłytka PCB z licznymi komponentami elektronicznymi na drewnianym blacieZbliżenie na płytkę PCB z układami scalonymi CD4013BE i CA3140EZZbliżenie na układ scalony CA3140EZ i inne komponenty na płytce PCBZbliżenie na układ UC3843BN na zielonej płytce drukowanej z widocznymi rezystorami i kondensatorami.

Dodano po 19 [minuty]:

Płytka PCB z oznaczeniami funkcji elementów: silnik, cewka gaz, kontrolka, przyciski i potencjometr.
    Innym telefonem
    Może coś lepiejPłyta główna urządzenia spawalniczego z opisanymi pinami funkcji na kartce poniżej

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Chyba znalazłem przyczynę.
    Scalak CA3140EZ ma zwarcie do masy.
    I prawdopodobnie odpowiada on za sterowanie załączaniem silnika od podajnika drutu. Wymienię go jutro i dam znać.
  • #8 21786652
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21784116 Nie sądzę. Spróbuj znaleźć IC z którego sterowany jest ten uszkodzony IRF (zapewne jest drugi bez radiatora, w parze stanowią parę sterowanie-hamulec.To BiCMOS o specjalnych właściwościach, wątpliwe aby zastosowano go jako klucz.

<< CA3140A i CA3140 to zintegrowane wzmacniacze operacyjne, które łączą zalety wysokonapięciowych tranzystorów PMOS z wysokonapięciowymi tranzystorami bipolarnymi na jednym, monolitycznym układzie scalonym.
    Wzmacniacze operacyjne CA3140A i CA3140 BiMOS
    wyposażone są w tranzystory MOSFET (PMOS) z zabezpieczeniem bramkowym w
    obwodzie wejściowym, co zapewnia bardzo wysoką impedancję wejściową, bardzo niski
    prąd wejściowy i wysoką szybkość działania. CA3140A
    i CA3140 pracują przy napięciu zasilania od 4 V do 36 V
    (zarówno z pojedynczym, jak i podwójnym zasilaniem). Te wzmacniacze operacyjne
    są wewnętrznie kompensowane fazowo, co zapewnia stabilną
    pracę w trybie wtórnika o wzmocnieniu jednostkowym, a dodatkowo
    posiadają zaciski do podłączenia dodatkowego, zewnętrznego kondensatora,
    jeśli wymagany jest dodatkowy spadek częstotliwości. Zaciski są również
    przeznaczone do zastosowań wymagających zerowania napięcia niezrównoważenia wejściowego. Zastosowanie tranzystorów polowych PMOS w stopniu wejściowym
    pozwala na uzyskanie napięcia wejściowego w trybie wspólnym
    do 0,5 V poniżej ujemnego zacisku zasilania, co jest ważną cechą
    w przypadku zastosowań z pojedynczym zasilaniem. Stopień wyjściowy
    wykorzystuje tranzystory bipolarne i zawiera wbudowane zabezpieczenie
    przed uszkodzeniem spowodowanym zwarciem zacisku obciążenia do
    szyny zasilania lub do masy.
    Moduły CA3140A i CA3140 są przeznaczone do pracy przy
    napięciach zasilania do 36 V (18 V).>>
  • #9 21786912
    Promotor123
    Poziom 6  
    >>21786652 Tak jak mówisz, ten scalak jest sprawny, bo jeszcze raz go sprawdziłem.
    Tranzystory wszystkie sprawne, bo przebadałem, i te, które odpowiadają za tę część sterowania podajnikiem, są profilaktycznie wymienione.
    Pozostały mi tylko dwa podejrzane układy scalone.
    TL494CN
    CD4013BE
  • REKLAMA
  • #10 21787284
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    Promotor123 napisał:
    Gdy spawarka jest włączona i pociągnę za spust w uchwycie spawalniczym, to prąd do spawania pojawia się i załącza się cewka od gazu, ale nie załącza silnika od podajnika drutu.Z kolei, jak naciśnę guzik na panelu od przewijania drutu, to podajnik startuje.

To wyklucza uszkodzenie tranzystorów i raczej TL494 (sterowanie prędkością podawania drutu), sprawdź potencjometr od prędkości podawania drutu.
    Ten schemat może być podobny Link
  • #11 21787572
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21786912 CD4013 ro podwójny przerzutnik używany do budowy obwodu dwutakt/czterotakt. 494 to klasyczny scalak układu przeciwsobnego przetwornicy PWM - zapewne na nim zbudowano generator PWM do sterowania silnikiem. Na razie spróbuj go wymienić, nie jest drogi.
  • #13 21788780
    Promotor123
    Poziom 6  
    >>21787572 Wymieniłem dzisiaj TL494CN
    Podłączyłem płytkę i migomat działał, silnik podajnika ruszył. Ale nie działała regulacja prędkości. Chwilę pochodziło i nagle spawarka zamilkła. Mówię sobie: chyba jakiś układ zabezpieczający odciął zasilanie. Teraz patrzę na płytkę, a tam były jakieś dwa wióry metalowe z wiertarki. Jeden zwarł dwa rezystory, a drugi nóżki tranzystora 8050. Teraz coś cyka cały czas na płytce, jakby jakiś przekaźnik, ale to ciągle cały czas, póki nie odłączę zasilania płytki.
    Co mogło się teraz uszkodzić?
    Jakby nie te wióry, to byłoby już po temacie. Że ja tego nie zauważyłem. Płytka leżała na warsztacie przez te dwa dni i mogło coś wlecieć na nią jakiś wiórek.
    Załączam zdjęcia gdzie były te wiórki.

Dodano po 3 [minuty]:

Uszkodzona i przypalona płytka PCB spawarki z widocznymi tranzystorami i rezystoramiUszkodzony tranzystor i elementy wokół na płytce drukowanej z widocznymi śladami zwarciaSpalony tranzystor i uszkodzone elementy na płytce drukowanejZbliżenie płytki PCB z przypaloną ścieżką i uszkodzonymi elementami elektronicznymiZbliżenie na uszkodzony obszar płytki z przypalonymi rezystorami i opiłkiem metalu.
  • #14 21788790
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Mam pytanie czy sprawdziłeś napięcia zasilające tą płytę sterującą? Czy zasilanie silnika podajnika jest wspólne czy oddzielne?
    Jeżeli potrzebujesz tego migomatu to raczej ze względu na wiek i konstrukcję płytki staraj się zakupić nową uniwersalną wpisując np. na Allegro.... UNIWERSALNA płytka do migomatu sterownik MIG-5
    niecałe 200 pln aby nie popadać niepotrzebnie w koszty (coś na ten temat mi wiadomo - mam taką sprawną z demontażu i mogę tanio odsprzedać)
    Bardzo dobrze ktoś podpowiada, że uszkodzone są mosfety sterujące napędem i hamowaniem silnika ale bez podstawowej wiedzy i schematu trudno to zdiagnozować.
    Nawiasem mówiąc to płyta Twojego miga to nawet chyba nie ma układu hamowania.
  • #15 21789490
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21788780 Masz wywalone tranzystory i scalak. I zwarty zasilacz po stronie wyjściowej. Stąd to ,,cykanie''.

Należy sprawdzić wszystkie półprzewodniki w okolicy generator - stopnie mocy PWM. Skoro zawodzi i regulacja - nie pomijać drobnicy... że też nie zauważyłeś tych żelaznych węży'' na płytce...
  • #16 21789499
    Promotor123
    Poziom 6  
    >>21789490
    Znalazłem jeszcze przebite dwie diody prostownicze 4148 w pobliżu.
    Tranzystory, które?
    Mosfety?
    No, nie wiem, jak tego nie zauważyłem - cholerstwo się przykleiło do tego lakieru, potem, jak myłem płytkę IPA.
  • #17 21789826
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21789499 Przede wszystkim MOSFETY i sterujące nimi, ale zwarcie mogło położyć i inne obwody. PO kolei wszystkie półprzewodniki w okolicy. Inaczej znowu możesz mieć,,skuchę''. po zasileniu! (także diody wyjściowe zasilacza pomocniczego!
  • #18 21789829
    Promotor123
    Poziom 6  
    >>21789826 Ok. Dzięki za odpowiedź.
    Gdyby nie te frędzle stalowe, to byłoby już po temacie, a tak znowu trzeba dłubać. No, niestety, tak bywa. Nie będę płakał i się poddawał. Trzeba to dokończyć, najwyżej będę bogatszy o doświadczenie.
  • #19 21790084
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21789829 Panie Kolego! Ren się nie myli -- kto nic nie robi. A tak lekcja na przyszłość. Ja tez we własnej praktyce wywaliłem niejeden półprzewodnik, a w dzieciństwie kilka radioodbiorników i telewizor... Od czegoś trzeba było zacząć!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spawarki Magnum MIG 180 MMA, w której po naciśnięciu spustu pojawia się prąd i załącza cewka gazu, ale nie działa silnik podajnika drutu. Podajnik uruchamia się tylko po naciśnięciu przycisku przewijania drutu na panelu. Podejrzenie padło na uszkodzenie płytki sterującej, zwłaszcza obwodu PWM silnika podajnika. Wymieniono już kilka tranzystorów, jednak bez efektu. Wskazano na możliwe uszkodzenia tranzystorów MOSFET (np. IRF44) oraz układów scalonych sterujących PWM, takich jak TL494CN i CD4013BE. Po wymianie TL494CN spawarka zaczęła działać, ale regulacja prędkości podawania drutu nie funkcjonowała, a następnie pojawiły się zwarcia spowodowane metalowymi wiórami na płytce, które uszkodziły rezystory i tranzystor 8050. Zasugerowano dokładne sprawdzenie wszystkich półprzewodników w okolicy generatora PWM, w tym diod prostowniczych 1N4148, tranzystorów i układów scalonych, oraz ewentualną wymianę całej płytki sterującej na uniwersalną dostępną na rynku. Wskazano, że brak schematu utrudnia diagnozę, a uszkodzenia mogą obejmować również elementy zasilacza i przekaźniki. Dyskusja podkreśla konieczność ostrożności przy naprawach i dokładnego czyszczenia płytek, aby uniknąć zwarć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA