logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł Termet Ecocondens 25 Gold Plus nie grzeje wody użytkowej.

Panjarekp 12 Gru 2020 19:45 13353 6
REKLAMA
  • #1 19109259
    Panjarekp
    Poziom 12  
    Ocena: 146
    Kocioł Termeta Ecocondens Gold Plus 25 od pewnego czasu nie grzeje ciepłej wody. Na wyświetlaczu pokazuje temperaturę CWU 57 stopni, rury są letnie, a w kranie zimna woda. Podejrzewam, że to wina czujnika w zbiorniku. Nie wyświetla się żaden błąd. Parę razy po wyłączeniu kotła, woda się w zbiorniku podgrzewała. Dziś wyłączenie i włączenie nie pomaga. Rura zasilająca wodą grzewczą zbiornika ma około 20 stopni ciepła.... Serwisant do mnie obiecał przyjść ale dopiero w styczniu....
    Może ktoś coś podpowie.
    Nie raz się przekanałem, że na Elektrodzie są świetni fachowcy. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19109401
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 192
    może być czujnik, chociaż jakimś rezystorem 10kohm sprawdz
  • REKLAMA
  • #3 19109532
    Panjarekp
    Poziom 12  
    BrodowskiG napisał:
    może być czujnik, chociaż jakimś rezystorem 10kohm sprawdz

Jak to zrobić? Mam rezystor 12 kohm i miernik...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19109860
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam, wypnij sondę zasobnika i w tę wtyczkę wpakuj rezystor. Powinno pomóc lub kocioł wybije błędem.
  • REKLAMA
  • #5 19110758
    Panjarekp
    Poziom 12  
    Po włożeniu rezystora w miejsce czujnika na wyświetlaczu pojawiła się temperatura CWU 25 stopni. Kocioł zaczął grzać wodę w zasobniku i po chwili była już ciepła woda w kranach. Czyli potwierdza się moje podejrzenie, że zepsuł się czujnik NTS. Jest taki nawet na Allegro za 68 zł.
  • #6 19133604
    Panjarekp
    Poziom 12  
    Temat zakończony pozytywnie. Po wymianie czujnika temperatury w zasobniku wszystko jest OK.
  • #7 19133616
    Panjarekp
    Poziom 12  
    Temat zakończony pozytywnie. Po wymianie czujnika temperatury w zasobniku wszystko jest OK.

Dodano po 4 [minuty]:

Wymieniułem czujnik temperatury i piec grzeje wodę użytkową.

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Termet Ecocondens Gold Plus 25 przestał grzać ciepłą wodę użytkową, mimo że na wyświetlaczu wskazywana była temperatura 57 stopni. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie czujnika w zbiorniku, ponieważ rury były letnie, a w kranie leciała zimna woda. Po kilku próbach z wyłączeniem i włączeniem kotła, które nie przyniosły efektu, użytkownik skonsultował się z innymi na forum. Otrzymał sugestię, aby sprawdzić czujnik, używając rezystora. Po podłączeniu rezystora w miejsce czujnika, temperatura na wyświetlaczu spadła do 25 stopni, a kocioł zaczął grzać wodę, co potwierdziło uszkodzenie czujnika NTS. Po wymianie czujnika problem został rozwiązany, a kocioł ponownie działał prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA