logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet ecocondens Silver 25 problem z ciepłą wodą

conkore 20 Paź 2022 07:23 2388 4
REKLAMA
  • #1 20243974
    conkore
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    od jakiegoś czasu mam problem z kotłem Termet ecocondens Silver 25.
    Podczas podgrzewania wody użytkowej kocioł nagrzewa wodę do około 33 stopni po czym wyłącza palnik i czeka aż temperatura wody spadnie do około 26 stopni po czym na nowo włącza palnik i tak ciągle mimo, że ustawiona CWU jest na 38 stopni. Rano zazwyczaj nie ma z tym problemu kocioł CWU nagrzeje do żądanych 38 stopni i utrzymuje tą temperaturę wody. Wieczorem podczas kompieli mam taką sinusoidę w temperaturze wody.
    Przepływ wody jest cały czas taki sam nie zauważyłem zmniejszenia ciśnienia.
    Wszystkie filtry jakie znalazłem wyczyściłem. Dzieje się tak niezależnie czy jest włączony obieg CO czy nie.
    Czyżby zakamieniony / zatkany wymiennik płytowy albo zawór trzydrożny? Chociaż przy włączonym CO zawór przełącza na CWU w chwili odkręcenia kranu z wodą.

Czy da się wyciągnąć wymiennik bez ściągania pieca lub jego prawie całkowitego demontażu?
  • REKLAMA
  • #2 20244198
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Przeważnie rano jest wyższe ciśnienie niż wieczorem. Sprawdzałeś czujnik przepływu?
  • REKLAMA
  • #3 20244286
    conkore
    Poziom 14  
    Tak czujnik jest sprawny. Ciśnienie w domu jest stałe ograniczone reduktorem na 4bar.
  • REKLAMA
  • #4 20244908
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 636
    Podczas grzania CWU przełącz zębatka na samo CO. Będzie widoczna temperatura wychodząca z wymiennika głównego do płytowego. Jeśli jest powyżej 70 stopni, a ustawienia CWU koło 40 st. C oznaczać będzie to właśnie zabrudzony wymiennik po stronie CO.
    Łatwo się ściąga. Dwa ampule. Najlepiej wyciągnąć przetwornik przepływu wody by mieć lepszy dostęp do prawego ampula.
  • #5 20267215
    conkore
    Poziom 14  
    Temat rozwiązany.
    Zakamieniony wymienik płytowy.
    Czyszczenie rozwiązało temat.
REKLAMA