logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat połączenia: dwa łączniki schodowe podwójne, dwa krzyżowe, dwie lampy - Remont sypialni

_qrt_ 13 Gru 2020 17:48 3564 11
  • #1 19111556
    _qrt_
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Czy ktoś z Was mógłby może mi pomóc? Robię sobie remont sypialni i wymieniam cała instalację elektryczną i próbuję rozkminić układ świateł. Interesowałby mnie schemat połączenia dwóch łączników schodowych podwójnych z dwoma łącznikami krzyżowymi i dwoma źródłami światła. Dla własnej pewności opiszę ten schemat jako potrzebę sytuacyjną.
    Dwa niezależne źródła oświetlenia nad łóżkiem (o1i o2), po każdej ze stron łóżka łącznik schodowy sterujący każdym ze źródeł (o1 i o2). Na panelu ściennym przy wejściu do pokoju również sterowanie każdym ze źródeł. Czyli na mój rozum i wiadomości znalezione w sieci (raczej u fachowców niż "domorosłych" elektryków), to układ z dwoma źródłami światła, dwoma łącznikami podwójnymi schodowymi i dwoma łącznikami krzyżowymi lub jednym podwójnym krzyżowym. Ale tu estetyka bierze górę i zależy mi na dwóch łącznikach krzyżowych. Jak pisałem znalazłem w sieci instruktaż takiego połączenia, ale nie był w nim zawarty niestety schemat, a połączeń jest bardzo dużo, więc boję się, że na podstawie samego video mogę coś pomylić.
    Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
    będę wdzięczny za podpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie
  • #4 19111852
    damwojt
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Narysuj schemat bo mylisz nomenklaturę. Chcesz sterować niezależnie obwodami nad łóżkiem? Mamy tu do czynienia z dwoma klawiszami schodowymi. Dokładasz włącznik przy wejściu? Dobrze. Mówimy o schemacie -> schodowy krzyżowy schodowy. Więc do puszki przy wejściu poprowadź zasilanie zgodnie z projektem. Zakładam, że nie masz a odległość od rozdzielnicy nie jest dłuższa niż 30m więc 3x1,5mm². Z tej samej puszki wyprowadź przewód do opraw oświetleniowych 4x1,5mm² i między wszystkimi łącznikami przewód komunikacyjny 4x1,5mm² czyli od łącznika do łącznika i do łącznika. Później zatrudnij elektryka.
  • #5 19111893
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    Są przekaźniki bistabilne - wystarczą dwa przewody i dowolna ilość włączników, albo trzy przewody i kontrola dwóch lamp
  • #6 19111960
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    _qrt_ napisał:
    Dwa niezależne źródła oświetlenia nad łóżkiem (o1i o2), po każdej ze stron łóżka łącznik schodowy sterujący każdym ze źródeł (o1 i o2). Na panelu ściennym przy wejściu do pokoju również sterowanie każdym ze źródeł.
    Czy masz na myśli taki układ i taki schemat?
    Schemat połączenia: dwa łączniki schodowe podwójne, dwa krzyżowe, dwie lampy - Remont sypialni

Nie zapomnij o żyle PE.
  • #7 19112177
    _qrt_
    Poziom 2  
    Rysunek na kolanie tego o co mi chodzi. Zależy mi na tym, aby każda osoba mogła ze swojej strony sterować obydwoma lampami, jak również, aby wychodząc z pomieszczenia można było wyłączyć obie.
    Wydaje mi się, że propozycja @tyqva jest ok, ale mnie poprawcie jak coś.
    @damwojt do rozdzielni mam max 6,5m ;)
    Załączniki:
    • Schemat połączenia: dwa łączniki schodowe podwójne, dwa krzyżowe, dwie lampy - Remont sypialni se1.jpg (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19112275
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    _qrt_ napisał:
    Wydaje mi się, że propozycja @tyqva jest ok, ale mnie poprawcie jak coś.
    Prawie OK. Wyłącznik krzyżowy [5] można dać po prawej (razem z [6] jako podwójny krzyżowy), schodowy [2] dać po lewej (razem z [1] jako podwójny schodowy).
    Funkcjonalność ta sama, ale mniej oprzewodowania. N z opraw może być wspólny. Oczywiście wszędzie PE.
  • #9 19113788
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    Wie, że są podwójne schodowe, ale podwójne krzyżowe to raczej nie - trzeba będzie stosować dwa włączniki.... i masa kabli.
  • #10 19113825
    tyqva
    Poziom 36  
    Andrzej42 napisał:
    Wie, że są podwójne schodowe, ale podwójne krzyżowe to raczej nie - trzeba będzie stosować dwa włączniki.... i masa kabli.

Kolego, pisz zrozumiale. Kim jest ten, co wie, lub odnoś się do postów cytując.
    A omawiany osprzęt jest tak powszechny, że to nie wiedza tajemna.
    https://www.tim.pl/fileuploader/download/down...F0001%2F000%2F00%2F254%2F82%2Fdw6_2_01_11.pdf
    https://www.tim.pl/fileuploader/download/down...F0002%2F000%2F01%2F773%2F51%2Fdw7_2_01_48.pdf
  • #12 19113932
    tyqva
    Poziom 36  
    perch napisał:
    ...Skoro rozdzielnica jest niedaleko to przemyślałbym czy nie zastosować 2 przekaźniki bistabilne oraz podwójne łączniki dzwonkowe. Wtedy ograniczamy ilość łączników.

Albo podwójny przekaźnik bistabilny dopuszkowy np. BIS-416 plus 6 przycisków. Schemat połączenia: dwa łączniki schodowe podwójne, dwa krzyżowe, dwie lampy - Remont sypialni

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu połączenia dwóch podwójnych łączników schodowych oraz dwóch łączników krzyżowych w kontekście remontu sypialni. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które umożliwi niezależne sterowanie dwoma źródłami światła nad łóżkiem z różnych miejsc w pokoju. Uczestnicy forum sugerują, że do realizacji tego układu potrzebne będą co najmniej cztery żyły do każdego łącznika oraz odpowiednie połączenia między nimi. Wskazują również na możliwość zastosowania przekaźników bistabilnych, co może uprościć instalację. Pojawiają się także odniesienia do dostępnych na rynku podwójnych łączników krzyżowych oraz schematów połączeń, które mogą być pomocne w realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA