logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] JVC RC-838L - Zastąpienie usuniętego filtra pasmowego VBP3M4E-001 w tunerze FM

Sanjose 13 Gru 2020 18:48 1494 9
REKLAMA
  • #1 19111770
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Dobry wieczór.

Po rozebraniu urządzenia okazało się, że ktoś próbował go przestroić na stare pasmo po przez dolutowanie kondensatorów rurkowych do multitrymera.

Wylutowałem te elementy ale zauważyłem że w miejscu filtra na wejściu antenowym tunera dolutowana została cewka ferrytowa wraz z kondensatorami. Wszystko to "na pająka" i w powietrzu.

Problem polega na tym, że został usunięty oryginalny filtr pasmowy o oznaczeniu VBP3M4E-001, przez co radio kompletnie nic nie odbiera, jedynie szum. Przed demontażem było podobnie, coś tam było słychać niby ale bez szału.
    JVC RC-838L - Zastąpienie usuniętego filtra pasmowego VBP3M4E-001 w tunerze FM

Pytanie. Jaki filtr dobrać lub czego w ogóle szukać. Z tego co widzę typowe filtry mają 3 nóżki, w tym przypadku są 4.
    Czy będzie pasował filtr 3 pin w miejscu tego 4 pin?

Wrzucam fragment schematu oraz rzutu płytki tunera, może ktoś bardziej doświadczony mi podpowie co zrobić z tym fantem :(

Płytka tunera była montowana w modelach RC M70L oraz RC 828 L. Może szukać jakiegoś wraka i z niego to przełożyć?
    Co prawda mam destrukta Crown CSC 950L i tam jest taki filtr tyle że 3 pin.

Pozdrawiam i liczę na jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 19111931
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9212
    Ale podłączając antenę na emiter tranzystora robiącego za RF AMP coś powinno odbierać (o ile zestrojony prawidłowo).
  • REKLAMA
  • #3 19112068
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Filtr który tam był, jest filtrem z symetrycznym wejściem antenowym. Możesz użyć filtra 3- pinowego i podłączyć antenę niesymetryczną. Antenę zasilaną przez kabel koncentryczny. Taki filtr, chyba najłatwiej pozyskasz ze złomu. Były już stosowane w ubiegłym wieku, nawet w "jamnikach".
  • #4 19112409
    Sanjose
    Poziom 32  
    398216 Usunięty napisał:
    Ale podłączając antenę na emiter tranzystora robiącego za RF AMP coś powinno odbierać (o ile zestrojony prawidłowo).

Dopiero teraz zauważyłem, że kable od obu anten teleskopowych nie są nigdzie przylutowane na płytce tunera. Ze strojeniem muszę poczekać bo komuś bardzo zależało na lince skalowej z tego radia i jej tu nie ma.

fzyga43 napisał:
    Filtr który tam był, jest filtrem z symetrycznym wejściem antenowym. Możesz użyć filtra 3- pinowego i podłączyć antenę niesymetryczną. Antenę zasilaną przez kabel koncentryczny. Taki filtr, chyba najłatwiej pozyskasz ze złomu. Były już stosowane w ubiegłym wieku, nawet w "jamnikach".

W tym radiu antena teleskopowa jest zdublowana, rozumiem że obie anteny podłączam po prostu do pinu "IN" w filtrze a reszta jak oryginalnie? Czy tylko podpinam jedną z nich a druga pełni funkcję ozdobną?
  • #5 19112486
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Popatrz na schematy głowic UKF Alby, Amatora 2, Jubilata jak zbudowane jest wejście na T1. A gdybyś chciał liczyć to wejdż na stronę ekalk.eu . Z podłączeniem anten to trochę przesadziłeś - "funkcję ozdobną". Czy napięcia na tranzystorach w głowicy zgadzają się? Trochę jestem zaskoczony bo tu strojenie na UKF jest 2 - punktowe ( wzm.w.cz. i heterodyna) a na sztywno obw.wej. Przeczytaj co napisał usunięty.
  • REKLAMA
  • #6 19112492
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Strona 13 to linka . Poskladaj i przywroc podstawowe mechaniczna funkcjonalnosc odbiornika . Bedzie latwiej stroic i grzebac wedlug wlasnego uznania .
    To jest okolo 1940 mm linki skalowej . Koszt okolo 2,50 zlotego.
    Załączniki:
    • Jvc-RC-838-Service-Manual.pdf (6.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19112495
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Jeżeli masz filtr 3 pinowy to do IN podłączasz jedną antenę. Dwie anteny były używane przy filtrze 4 pinowym, który posiadał symetryczne wejście antenowe.
  • #8 19112504
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    fzyga43 napisał:
    .
    Nie we wszystkich "jamnikach"
    kiedys mialem problem ze znalezieniem jakiegokolwiek filtra pasmowego FM .
  • REKLAMA
  • #9 19113595
    Sanjose
    Poziom 32  
    DIORADIO napisał:
    Czy napięcia na tranzystorach w głowicy zgadzają się? Trochę jestem zaskoczony bo tu strojenie na UKF jest 2 - punktowe ( wzm.w.cz. i heterodyna) a na sztywno obw.wej. Przeczytaj co napisał usunięty.

Napięcia na X1 się zgadzają. Przelutowalem jeden kabelek od anteny wprost na emiter tranzystora X1 i radio zaczęło odbierać, nawet udało się złapać Stereo! :). Pasmo z tego co słyszę jest zawężone bo na końcu obrotu kondensatora mam zetkę (107,5 MHz) i gdzieś za połową obrotu jest to samo. Sporo ktoś tam namieszał bo od spodu jest dolutowane kilka kondensatorów w różnych miejscach.

fzyga43 napisał:
    eżeli masz filtr 3 pinowy to do IN podłączasz jedną antenę

Ok, to już rozumiem o co chodzi. :)

zadam64 napisał:
    To jest okolo 1940 mm linki skalowej . Koszt okolo 2,50 zlotego.

Linka już zamówiona w zeszłym tygodniu, powinna dotrzeć do mnie jeszcze w tym tygodniu

Temat chyba i tak zamknę, bo na allegro jest desktrukt RC 828L w niezłych pieniądzach i z niego pewnie przeszczepię płytkę tunera. Ta co mam jest mocno poryta w narożniku gdzie siedzą X1, B.P.F, C9, C16 i R3. Ścieżki tam praktycznie nieistnieją :(.
  • #10 20635268
    Sanjose
    Poziom 32  
    Temat zamykam. Radiomagnetofon zmienił właściciela który poświęci mu należytą ilość czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z tunerem FM JVC RC-838L, w którym usunięto oryginalny filtr pasmowy VBP3M4E-001, co skutkowało brakiem odbioru sygnału. Po demontażu urządzenia zauważył nieprawidłowe połączenia oraz dolutowane elementy. Użytkownicy sugerowali, aby zastosować filtr 3-pinowy, podłączając jedną antenę, a także zwrócili uwagę na konieczność przylutowania kabli od anten teleskopowych. Po przelutowaniu jednego z kabli radio zaczęło odbierać, jednak pasmo było zawężone. Użytkownik planuje wymienić płytkę tunera z innego modelu, ponieważ obecna jest uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA