logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica temperatury grzejników przy użyciu pieca na węgiel i ekogroszek z zaworem 3D

wiktor22111 13 Gru 2020 19:07 1578 6
REKLAMA
  • #1 19111827
    wiktor22111
    Poziom 7  
    Ocena: 34
    Witam, mój problem polega na tym, że posiadam piec CO zwykły palony węglem, palę w nim na 65 stopni i grzejników się nie da dotknąć. Zakupiłem piec na ekogroszek, założony zawór 3d i już tak nie grzeje. Przy temperaturze 60 stopni nie są tak gorące grzejniki, zawór przekręciłem na maksa aby wszystko szło na grzejniki. Czy ten zawór 3d powoduje taka różnicę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19112048
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, trudno powiedzieć czy zawór 3d jest dobrze zamontowany ale po zamknięciu połączenia z powrotem całe ciepło powinno iść na grzejniki, jeżeli zaś nie idzie to tam tkwi błąd. Druga sprawa czy ilość dostarczonego ciepła do grzejników jest niewystarczająca czy trapi Cię tylko to że grzejniki nie są tak gorące jak przy poprzednim kotle, ale teraz proces palenia przebiega całodobowo to raczej ciepła powinno być nadmiar albo co najmniej wystarczająco. Szkoda tylko że za zaworem 3d nie masz termometru bo byś wiedział jakie ciepło jest przesyłane na grzejniki, załóż tam może termometr przylgowy i wtedy będzie wiadomo czy 3d jest dobrze zamontowany. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 19112115
    wiktor22111
    Poziom 7  
    Ocena: 34
    A czy można ten zawór 3d usunąć ? Tak chodzi mi tylko o to że nie sa gorące grzejniki i rozpalenie kotła do 60 stopni straszę długo trwa i nie wiem czy to normalne jak się rozgrzeje to trzyma temperature tylko długo mu schodzi do 4 godzin

Dodano po 5 [minuty]:

I też chciałbym dodać że jest to nowa zwykła instalacja nie ma żadnej podlogowki są tylko grzejniki i czy ten zawór 3d wogole potrzebny ?
  • #6 19112151
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 740
    wiktor22111 napisał:
    chodzi mi tylko o to że nie sa gorące grzejniki
    Widocznie piec nie dostarcza odpowiedniej temperatury.

wiktor22111 napisał:
    rozpalenie kotła do 60 stopni straszę długo trwa
    Mało kaloryczny opał?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z różnicą temperatury grzejników przy użyciu pieca na węgiel i ekogroszek z zaworem 3D. Przy piecu węglowym temperatura wynosiła 65 stopni, a grzejniki były bardzo gorące. Po przejściu na piec na ekogroszek i zainstalowaniu zaworu 3D, temperatura spadła do 60 stopni, a grzejniki nie są tak gorące. Użytkownik zastanawia się, czy zawór 3D może być przyczyną tej różnicy oraz czy można go usunąć. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności montażu zaworu, ewentualne zainstalowanie termometru oraz zwracają uwagę na jakość opału. Pojawia się również pytanie o działanie dmuchawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA