logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po podłączeniu przez DisplayPort, ekran gaśnie na ułamek sekundy

devtrack 13 Gru 2020 20:59 4695 9
  • #1 19112154
    devtrack
    Poziom 6  
    Mam problem z komputerem i wychodzę przez to z siebie..

Opis problemu:
    Co jakiś czas ekran gaśnie na dosłownie ułamek sekundy (jak mrugnięcie okiem). Występuje to tylko, gdy monitor jest podłączony przez DisplayPort. Po HDMI tego problemu nie ma. Gdy ten sam kabel DP i monitor podłączyłem pod inny komputer, to tam wszystko działa ok. Ewidentnie coś po stronie hardware, lub software mojego komputera.

Występowanie problemu:
    W zasadzie w losowych momentach. Czasami raz na kilka minut, a czasami raz na kilka godzin. Obciążenie CPU/GPU nie wpływa na częstotliwość pojawiania się problemu

Co próbowałem robić:
    - przywrócenie ustawień fabrycznych monitora
    - aktualizacja wszystkich sterowników komputera
    - wgranie aktualizacji przez Windows Update
    - zmiana kabla na inny
    - przeczytanie tony internetu, ale rozwiązania brak..

Sprzęt:
    1. Komputer- Lenovo M720q USFF i5-8600T
    2. Monitor - Dell U2412M
    3. Kabel - Silver Monkey DisplayPort 1.4

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
  • #2 19112265
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Bardzo podobna sytuacja występowała u mnie, z tym, że z kablem HDMI (takim za kilkanaście złotych). Właśnie on okazał się winowajcą, pomimo tego, że funkcjonuje obecnie poprawnie z innym urządzeniem. Piszesz, że próba z innym kablem (czy takim samym?) nie spowodowała poprawy, ale proponuję mimo wszystko kabel na próbę jednak podmienić na jakiś ciut lepszy, może krótszy.
  • #3 19113886
    devtrack
    Poziom 6  
    vieleicht napisał:
    Bardzo podobna sytuacja występowała u mnie, z tym, że z kablem HDMI (takim za kilkanaście złotych). Właśnie on okazał się winowajcą, pomimo tego, że funkcjonuje obecnie poprawnie z innym urządzeniem. Piszesz, że próba z innym kablem (czy takim samym?) nie spowodowała poprawy, ale proponuję mimo wszystko kabel na próbę jednak podmienić na jakiś ciut lepszy, może krótszy.

Nie chce mi się wierzyć, by to była wina tych kabli, bo opinie o nich są same dobre. Poza tym, to nie są no-name. Tak czy siak - zamówię taki z certyfikatem VESA:
    Lista certyfikowantych kabli display port
    Dlaczego ważne jest, by mieć certyfikowany kabel DP

A dokładnie, to kupię ten model:
    DisplayPort 1m 85658

Jak to nie zadziała, to się poddaję..
  • #4 19113920
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Co do mrugania ekranu, ja mam ten sam problem ale z powodu kabla HDMI.
    Wystarczy że ktoś na dole w domu np. włączy światło przełącznikiem ściennym, to mam chwilowy zanik na ekranie ale TV Panasonic .
    Mimo że obecnie mieszkam w Niemczech zabrałem ten sam kabel którego używałem w Polsce to problem nadal występuje ale losowo tak samo jak ty to opisujesz .

Więc dwa miejsca zamieszkania ten sam kabel HDMI i te same problemy wskazują przynajmniej w moim przypadku że wina leży po stronie kabla .
  • #5 19713271
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Autor tematu mógł by coś napisać czy zmiana kabla rozwiązała problem.
  • #6 21076668
    siudkowski
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Niestety autorzy postów na Elektrodzie zazwyczaj nie dbają o użyteczność swoich wątków dla społeczności. :(

W temacie - mam podobną przypadłość, monitor DELL U2715H. Mam 2 takie obok siebie, podpięte pod stację dokującą przez DP (oba porządne, sprawdzone kable). No i jeden z nich losowo gaśnie co jakiś czas na 1-2 sekundy i włącza się ponownie. Widzę po reakcji laptopa, że jakby zanikał odbiór sygnału, bo chwilę zamuli jakby chciał przełączyć na jeden ekran (ale jest to na tyle krótkie, że nie zdąży). Dzieje się tak już dość długo, ale nie od samego początku jak go kupiłem, a to ciekawe. Tyle z opisu przypadłości.

Z rozwiązań to firmware stacji jest aktualny (WD19), kable i zasilania i DP sprawdzone, różne odświeżanie i rozdzielczości monitora i niestety bez efektu. Subiektywnie zdaje mi się, że czasami jest rzadziej, jak zmniejszę rozdzielczość i odświeżanie. Szukałem informacji po sieci i najprawdopodobniej taka przypadłość - jak widać dotyczy to więcej niż jednego modelu.

W najbliższym czasie zmienię jeszcze stację na tym stanowisku na WD19TB (bo nie wyrabia mi rozdzielczość i mam lagi na klawiaturze :D ), ale jakoś wątpię, że to naprawi sytuację. Pocieszające jest to, że tylko czasami przypadłość jest problematyczna - zazwyczaj dzieje się to raz na długi czas i specjalnie nie przeszkadza w pracy (to drugi monitor boczny).

Pzdr.
  • #7 21342285
    Perkon
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Miałem ten sam problem, podłączyłem monitor kablem DP i zaczął gasnąć co chwile, okazało sie ze na monitorze ustawiłem 165hz co najwidoczniej przeciążało kabel (kabel za +\- 40 zł) zmieniłem na 144hz i problem zniknął proponuje spróbować może komuś to pomoże 🤓✋🏾
  • #8 21343204
    siudkowski
    Poziom 13  
    Ja już zmieniłem stację na WD19TB i na obu monitorach mam 2560x1440px @ 60Hz, oba taki sam przyzwoity kabel USAMS z DP 1.4 (8K). Takie same kable mam jeszcze na 2 pojedynczych monitorach P2417Hc (jeden stacja WD19TB i jeden WD19) i jest ok.

Niestety przypadłość pojawia się w niezidentyfikowanych przeze mnie momentach i raz jest jednorazowa, a innym razem seria. Na przykład wyłącza się notorycznie co kilkanaście sekund i czasem pomaga wyłącz/włącz dany monitor, ale też nie zawsze. Dziwne to, męczy...

Pzdr.
  • #9 21351935
    joannapopek94
    Poziom 1  
    >>21342285 U mnie to zdaje się działać zmniejszyłam i nie gaśnie, dzięki!
  • #10 21353368
    siudkowski
    Poziom 13  
    ...a na jakich monitorach wy macie te odświeżanie 144Hz??

Podsumowanie tematu

✨ Problem z krótkotrwałym gaśnięciem ekranu pojawia się wyłącznie przy podłączeniu monitora przez DisplayPort, natomiast po HDMI problem nie występuje. Użytkownik korzysta z komputera Lenovo M720q USFF i5-8600T, monitora Dell U2412M oraz kabla Silver Monkey DisplayPort 1.4. Próby rozwiązania problemu obejmowały reset monitora do ustawień fabrycznych, aktualizację sterowników i systemu, wymianę kabla oraz poszukiwania w internecie, jednak bez skutku. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z migotaniem ekranu, które mogą być związane z jakością kabla, ustawieniami odświeżania lub stacją dokującą. Wskazano, że obniżenie częstotliwości odświeżania z 165 Hz do 144 Hz lub 60 Hz może wyeliminować problem. Zalecane jest stosowanie certyfikowanych kabli DisplayPort oraz sprawdzenie kompatybilności sprzętowej i oprogramowania, w tym firmware stacji dokującej (np. WD19, WD19TB). Problem jest losowy i może mieć podłoże sprzętowe lub programowe, niekoniecznie związane z obciążeniem CPU/GPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA