logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK Archer MR200 i WA860RE - ograniczony dostęp do internetu po włączeniu PS4 Pro

ssiemaa 13 Gru 2020 21:45 993 5
REKLAMA
  • #1 19112316
    ssiemaa
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam internet mobilny LTE od Play, karta wsadzona jest do routera TP-Link Archer MR200 i rozsiewa sieć wi-fi po całym domostwie aby poprawić jakość sieci na dolnej kondygnacji budynku dołożony został wzmacniacz sygnału też z TP-Link WA860RE. Budynek podzielony na sieć i podsieć(od wzmacniacza), wszystko działa bez zażutów do momentu włączenia konsoli PS4 Pro, wtedy wszystkie urządzenia łączące się że wzmacniacza mają ograniczony dostęp do internetu (laptop, smartfon itp.) konsola łączy się bezpośrednio z ruterem, po wyłączeniu konsoli wszystko wraca do normy. W ruterze ustawiłem stałe IP dla konsoli i dla wzmacniacza, konsolę oddznaczyłem też do DMZ i niewiele to pomogło. Czy ktokolwiek spotkał się podobnym problem lub ma pomysł jak go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 19112328
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Wygląda na to że konsola zakłóca komunikację między wzmacniaczem a głównym routerem. Pewnie wzmacniacz jest w takim miejscu że i tak ma bardzo słaby sygnał z MR200. Próbowałeś podłączyć kablowo konsolę do WA860RE. W takim rozwiązaniu nie liczył bym na cuda bo fizyki nie oszukasz.
  • REKLAMA
  • #3 19112845
    ssiemaa
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Nie próbowałem podłączyć konsoli przez kabel, gdyż konsola i ruter są na jednej kondygnacji budynku natomiast wzmacniacz sygnału na drugim i tak już pozostanie. Spróbuję zmienić położenie wzmacniacza aby wyłapać lepszy sygnału, może coś się polepszy. A tak z ciekawości to co masz na myśli przez "fizyki nie oszukasz"?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19112897
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    ssiemaa napisał:
    dołożony został wzmacniacz sygnału też z TP-Link WA860RE
    W trybie "repeater", czyli radio-radio a nie podłączenie kablowe? W tym trybie znacznie spada wydajność połączenia (ok. 50%) więc może się zatykać.
  • REKLAMA
  • #5 19125882
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    jimasek napisał:
    Próbowałeś podłączyć kablowo konsolę do WA860RE. W takim rozwiązaniu nie liczył bym na cuda bo fizyki nie oszukasz.

I to jest prawidłowe rozwiązanie.

Ciągnij kabel LAN ...

I nawet nie próbuj pisać że się nie da ;-)

operatorzy kładą kable przez oceany..
  • #6 19126213
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    ssiemaa napisał:
    Nie próbowałem podłączyć konsoli przez kabel, gdyż konsola i ruter są na jednej kondygnacji budynku

Pomyśleć o PLC - cudów w prędkości może nie być, ale będzie znacznie stabilniej i pewnie.
REKLAMA