Cześć, sytuacja u mnie wygląda tak, że posiadam neta 1 Gbps od UPC, kabel antenowy (nie wiem czy dobrze mówię, ten ze skrzynki - poprawcie mnie
) leci do dużego pokoju, gdzie rozdzielany jest na ten, który idzie do dekodera obok i na ten, który idzie do modemu dwa pomieszczenia dalej, do pokoju małego. W małym modem mam na biurku, z którego kablem połączenie mam do PC, tutaj prędkości fantastyczne bo zawsze powyżej 900 Mbps, jednakże w dużym pokoju mam też PS4 Pro... O ile WiFi jest na prawdę wystarczające, to jednak często ścina, nie zawsze da się oglądać w jakości 4K, czasem nawet nie ma opcji na FHD... Kupiłem więc jakiś czas temu repeater TP-Linka, konkretnie WA850RE v5.0, dałem za niego symboliczne 3 dyszki i działa, po wielkich bojach z konfiguracją do Connect Boxa od UPC (problemy z DHCP) udało mi się uzyskać średnio ok. 40-50 Mbps po kablu. Nie jest to porywająca prędkość, ale wystarczy już do oglądania filmów bez ścinek i niweluje wahania prędkości. Jednak to montowałem jeszcze za czasów poprzedniej prędkości, gdzie było to 300 Mbps, i teraz mają 1 Gbps trochę szkoda mi tego nie wykorzystać, głównie do grania po sieci i szybszego ściągania gier, a że większość kupuję w cyfrze... Do rzeczy! Nie potrzebuję repeatera, który da mi dostęp do WiFi, bo taki mam w całym domu bezproblemowy na częstotliwości 5 GHz, ale szukam czegoś co po prostu połączy się z siecią WiFi (też najlepiej po 5 GHz, ale to nie jest warunek) i będzie mieć jeden port LAN z obsługą 1 Gbps. Tyle, zero innych cudów, czyli po prostu to co mam teraz ale bez zbędnego WiFi ale za to z obsługą wyższej prędkości. Ja wiem, że nie ma opcji się nawet zbliżyć do wartości oryginalnej (chociaż PS4 obsługuje prędkości do 1 Gbps), ale już ucieszy mnie trzycyfrowa liczba
Nie mam czasu/siły/pieniędzy kuć się przez ściany z kablem, chociaż był taki zamysł niestety w obecnych dziurach kolejny się nie zmieści. Urządzenie też ma być jak najtańsze, bo nie chcę w to inwestować pokaźnych kwot jeśli obecne rozwiązanie też działa "w miarę OK". Po drodze mam 2 ściany, jedna to cegła, druga - niestety - żelbeton, w prostej linii +/- jakieś 7-8m od modemu UPC. Czy wgl. istnieje takie budżetowe urządzenie? Czy jest sens? Od razu mówię - power line odpada, instalacja na to nie pozwala. Proszę o jakieś ciekawe podpowiedzi