logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki repeater LAN wybrać do wzmacniania sygnału dla PS4 Pro?

Aramis93 15 Lip 2020 17:57 936 14
REKLAMA
  • #1 18818852
    Aramis93
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Cześć, sytuacja u mnie wygląda tak, że posiadam neta 1 Gbps od UPC, kabel antenowy (nie wiem czy dobrze mówię, ten ze skrzynki - poprawcie mnie ;) ) leci do dużego pokoju, gdzie rozdzielany jest na ten, który idzie do dekodera obok i na ten, który idzie do modemu dwa pomieszczenia dalej, do pokoju małego. W małym modem mam na biurku, z którego kablem połączenie mam do PC, tutaj prędkości fantastyczne bo zawsze powyżej 900 Mbps, jednakże w dużym pokoju mam też PS4 Pro... O ile WiFi jest na prawdę wystarczające, to jednak często ścina, nie zawsze da się oglądać w jakości 4K, czasem nawet nie ma opcji na FHD... Kupiłem więc jakiś czas temu repeater TP-Linka, konkretnie WA850RE v5.0, dałem za niego symboliczne 3 dyszki i działa, po wielkich bojach z konfiguracją do Connect Boxa od UPC (problemy z DHCP) udało mi się uzyskać średnio ok. 40-50 Mbps po kablu. Nie jest to porywająca prędkość, ale wystarczy już do oglądania filmów bez ścinek i niweluje wahania prędkości. Jednak to montowałem jeszcze za czasów poprzedniej prędkości, gdzie było to 300 Mbps, i teraz mają 1 Gbps trochę szkoda mi tego nie wykorzystać, głównie do grania po sieci i szybszego ściągania gier, a że większość kupuję w cyfrze... Do rzeczy! Nie potrzebuję repeatera, który da mi dostęp do WiFi, bo taki mam w całym domu bezproblemowy na częstotliwości 5 GHz, ale szukam czegoś co po prostu połączy się z siecią WiFi (też najlepiej po 5 GHz, ale to nie jest warunek) i będzie mieć jeden port LAN z obsługą 1 Gbps. Tyle, zero innych cudów, czyli po prostu to co mam teraz ale bez zbędnego WiFi ale za to z obsługą wyższej prędkości. Ja wiem, że nie ma opcji się nawet zbliżyć do wartości oryginalnej (chociaż PS4 obsługuje prędkości do 1 Gbps), ale już ucieszy mnie trzycyfrowa liczba :D Nie mam czasu/siły/pieniędzy kuć się przez ściany z kablem, chociaż był taki zamysł niestety w obecnych dziurach kolejny się nie zmieści. Urządzenie też ma być jak najtańsze, bo nie chcę w to inwestować pokaźnych kwot jeśli obecne rozwiązanie też działa "w miarę OK". Po drodze mam 2 ściany, jedna to cegła, druga - niestety - żelbeton, w prostej linii +/- jakieś 7-8m od modemu UPC. Czy wgl. istnieje takie budżetowe urządzenie? Czy jest sens? Od razu mówię - power line odpada, instalacja na to nie pozwala. Proszę o jakieś ciekawe podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 18818871
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    NA co Ci jakiś "odbiornik WiFi" skoro prędkość będzie taka sama jak połączysz się z PS4?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18818886
    Aramis93
    Poziom 9  
    A dlaczego będzie taka sama? Jak łączę się bezpośrednio przez konsolę to mam prędkości rzędu 5-10 Mbps, na repeaterze z TP-Linka który obsługuje do 100 Mbps po kablu udaje się wyciągnąć 40-50 Mbps, przy założeniu że coś innego od tego co mam będzie posiadało jedną mocniejszą / wydajniejszą antenę zamiast dwóch ale przeciętnych wydaje mi się, że ta prędkość może się poprawić. Nie jestem ekspertem, równie dobrze mogę się mylić, uzasadnij proszę :D
  • #4 18818894
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Aramis93 napisał:
    A dlaczego będzie taka sama?

Bo to nadal wąskim gardłem będzie wifi, nie ważne jaki ma switch ten AP skoro i tak wifi ogranicza transfer. Przy takiej prędkości neta jaką masz tylko kabel
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18818907
    sosarek

Poziom 43  
    Pomijam fakt ze każdy repeater to prędkość/2.
    Poczytaj o transmiterach PLC, może będzie lepiej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18818913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18818924
    Aramis93
    Poziom 9  
    Rozumiem, bazowałem na prędkościach które jestem w stanie uzyskać na telefonie nawet w dalszych odległościach - w granicach 10 metrów od modemu, tj. po prostu siedząc na kanapie w tej samej linii od modemu co PS4 tyle że dalej spokojnie mam na telefonie 180-220 Mbps po WiFi. Niestety nie mam roota na telefonie, tak próbowałbym z niego zrobić hotspota, a bez roota nie znam żadnych aplikacji zdolnych do bezpośredniego połączenia przez konsolę :/
  • #8 18818925
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18818941
    sosarek

Poziom 43  
    Aramis93 napisał:
    Od razu mówię - power line odpada, instalacja na to nie pozwala.

W jakim sensie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18818961
    Aramis93
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    W jakim sensie?

Bardzo, bardzo stara instalacja :)
    Z tego co czytałem to prędkości w takim przypadku są niezbyt zadowalające nawet przy markowych urządzeniach, a gdybym chciał wydać 200 zł i więcej to po prostu wykułbym tą cholerną ścianę i przeciągnął skrętkę. Tylko że nie widzę sensu w całodniowym babraniu się w "ciągnięcie druta" jeśli nie jest to dla mnie must-have, to jest opcja którą fajnie byłoby podrasować i tyle. Okej, skombinuję telefon z rootem i spróbuję przeprowadzić taki test zwyczajowo na innym urządzeniu niż obecny repeater, jak zda egzamin - zostawię go pod ładowarką i niech działa w ten sposób, koszty zerowe bo gdzieś takowego w odmętach szafki mam.
  • #11 18818968
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Aramis93 napisał:
    a gdybym chciał wydać 200 zł i więcej to po prostu wykułbym tą cholerną ścianę i przeciągnął skrętkę

To zacznij kuć ;)
    Aramis93 napisał:
    Okej, skombinuję telefon z rootem i spróbuję przeprowadzić taki test zwyczajowo na innym urządzeniu niż obecny repeater, jak zda egzamin - zostawię go pod ładowarką i niech działa w ten sposób, koszty zerowe bo gdzieś takowego w odmętach szafki mam.

To nie zadziała chyba nie rozumiesz że repeater działa w pół dupleksie i nie uzyskasz tego co chcesz i jeszcze kombinując na telefonie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 18818982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18818990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18819273
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Ja mam światło z routerem Netii na środku mieszkania (router adb vv 5822 do 1300Mbit na 5GHz ) i spiętego z nim mostem PC przez repeater TP-Link Wireless Range Extender (RE450) i przy świetle 300Mbit wyciągam 5 metrów od routera 280Mbit. W czasie pandemii, jak podnieśli mi do 1GBit/s wyciągałem ponad 500. Nie mam ścin.

Ale ten repeater kosztuje 260zł. 3 anteny

To co masz obecnie nadaje się tylko do naprawdę lichego neta, niedawno takiego sprzedałem za 20zł koledze do domku jednorodzinnego.

Pytanie czy twój router ma dobre radio na 5GHz.
    https://www.speedtest.pl/test/252602720

Ewentualnie RE350 z 2 antenami i wolniejszym radiem na 5GHz (teoretyczne 867Mb/s) za 175zł
    RE650 z najszybszym radiem i 4 antenami to już prawie 500zł

Ale uwaga wszystkie są duże, RE450 ma wysokość ok 12cm
  • #15 18820224
    Aramis93
    Poziom 9  
    Udało się zrobić tak jak mówiłem - podpiąłem smartfona na stałe pod zasilanie, trochę konfiguracji i na konsoli bezproblemowo wyciągam powyżej 100 Mbps, chociaż są wahania to jednak prędkość je rekompensuje na poczet szybszego buforowania, różnica jest spora :)

Dziękuję wszystkim za rady, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje repeatera LAN do poprawy sygnału dla PS4 Pro, mając internet 1 Gbps od UPC. Obecnie korzysta z repeatera TP-Link WA850RE v5.0, który zapewnia prędkości 40-50 Mbps, co jest niewystarczające do streamingu w 4K. W dyskusji podkreślono, że repeater ogranicza prędkość, a lepszym rozwiązaniem mogą być transmitery PLC lub bezpośrednie połączenie kablowe. Użytkownik zauważył, że na telefonie uzyskuje znacznie wyższe prędkości, co sugeruje problemy z konfiguracją lub jakością sprzętu. Ostatecznie, po przetestowaniu smartfona jako hotspotu, udało mu się osiągnąć prędkości powyżej 100 Mbps, co poprawiło jakość streamingu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA