logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sieć WiFi na 3 komputery, 150 m, podział Neostrady, dobór sprzętu

damianski 15 Paź 2005 22:10 1598 10
  • #1 1901817
    damianski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Trzeba zbudować sieć na odległaość 150 m która ma za zadanie podzielić neo na 3 kompy i pytanie zagadka brzmi: co kupić i jak to zrobić bo jak zacząłem czytać różne posty to zgłupiałem absolutnie. Sieć oczywiście radiowa a co do anten to moge zbudować bo jakieś tam doświadczenie w budowie anten mam może nie na to pasmo ale doświadczenie zostaje <lol>
  • #2 1902372
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    podaj odległości między węzłami sieci, topografię terenu, ewentualne przeszkody na linii antena-antena, miejsca instalacji anten, ewentualną odległość antena-AP albo antena-karta (ile kabla trzeba).
  • #3 1902389
    damianski
    Poziom 11  
    U nie antena dookulna kabla przewiduje ok 5-6m. u kolegi nr 1 kabla też ok. 4m a u kolegi nr 2 ok. 3m kabla. przeszkód raczej nie ma. Ode mnie do kol jeden jest 80m a do kole nr 2 okoo 150 m pod kątem 30° od pierwszego.

Abstrachując troszke od tematu: takie anteny robione z patyczka po lodzie to dziaają???

Moderowany przez ankuch:

Zwracam uwagę na pisownię.

• #4 1904517
    ps15011982
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    damianski napisał:
    U nie antena dookulna kabla przewiduje ok 5-6m. u kolegi nr 1 kabla też ok. 4m a u kolegi nr 2 ok. 3m kabla. przeszkód raczej nie ma. Ode mnie do kol jeden jest 80m a do kole nr 2 okoo 150 m pod kątem 30° od pierwszego.

Abstrachując troszke od tematu: takie anteny robione z patyczka po lodzie to dziaają???

Jak nie ma przeszkod po drodze to nie ma problemu u siebie mozesz zastosowac sektor a u kolegow panele lub yagi, dlugość kabli tez jest O.K. Co do apekow to chwala Ovislinki i Linksysy (ja użwyam tego pierwszego i działa wporządku) kiedys mialem jakiegos Planeta i też nie bylo z nim problemow , podobono D-Linki czesto maja zwiechy ale nidgy ich nie testowałem ...
  • #5 1904865
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    pamiętaj że dzielenie neostrady poza obaszar lokalu instalacji jest nielegalne
  • #6 1907805
    damianski
    Poziom 11  
    Cytat:
    pamiętaj że dzielenie neostrady poza obaszar lokalu instalacji jest nielegalne
    .

W tym kraju wiele żeczy jest nielegalne ale nie jest ścigane. Co zrobić.
  • Pomocny post
    #8 1922194
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Nie chcem tworzyć nowego tematu więc się podepnę.
    Chciałbym sąsiaowi udostępnić neo i jest taka kwestja czy koniecznie trzeba kupić AP bo to są jakby nie patrzeć duże koszty?
  • #9 1922588
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    A do tego sąsiada nie można z kablem wjechać ??:D
  • Pomocny post
    #10 1922603
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    hmm w sumie to by można na upartego i kablem bo jest jakieś 60m to kabel sobie poradi. A jeśli kabel to tylko na sieciówkach czy jakiś swich???

Damian
  • Pomocny post
    #11 1922616
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Kabel może być skrosowany i po sieciówkach :) Lepiej, taniej, wygodniej kablem ;)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy sieci WiFi na odległość około 150 m, mającej na celu podział łącza Neostrady na trzy komputery. Sieć ma być radiowa, a użytkownik dysponuje doświadczeniem w budowie anten, choć niekoniecznie na odpowiednie pasmo. W dyskusji podkreślono konieczność uwzględnienia topografii terenu, przeszkód na linii antena-antena oraz długości kabli łączących anteny z punktami dostępowymi (AP) lub kartami sieciowymi. Zalecane jest zastosowanie anten sektorowych u nadawcy oraz panelowych lub typu Yagi u odbiorców. Długości kabli (3-6 m) są akceptowalne. Wśród polecanych urządzeń wymieniono punkty dostępowe marek Ovislink i Linksys, które działają stabilnie, oraz Planeta, natomiast D-Linki mogą mieć problemy ze stabilnością. Poruszono również kwestię legalności dzielenia Neostrady poza lokalem, zaznaczając, że jest to nielegalne, choć często nieegzekwowane. Alternatywnie zasugerowano rozważenie połączenia kablowego (skrętka) na dystansie około 60 m, co jest tańsze i bardziej niezawodne, z wykorzystaniem switcha do rozdzielenia sygnału. Pojawiły się pytania o skuteczność anten wykonanych samodzielnie, np. z patyczków po lodach, oraz linki do przykładów takich konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA