logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić adres bramy w kamerach Hikvision? Nie mam dostępu przez SADP.

siwy920728 14 Gru 2020 11:25 1503 9
  • #1 19113157
    siwy920728
    Poziom 4  
    Witam,
    Po zmianie bramy w naszych systemach, mam problem ze zmianą adresów bramy w kamerach.
    Pokrótce:
    Została w naszej firmie zmieniona brama z końcówki .250 na .233. Zmieniłem adres bramy w rejestratorze oraz switch-ach do którego jest podłączony i we wszystkich rejestratorach z wyjątkiem jednego kamery z automatu dostały odpowiednią bramę, i mogę się z nimi połączyć za pomocą przeglądarki.
    Kamery podłączone do jednego z rejestratorów, nie dostały jednak odpowiedniej bramy (został adres z końcówką .250). Rejestrator i switch mają zmienione adresy. Czy możecie coś pomóc w tym temacie?
    Co do zmiany adresu poprzez zalogowanie się bezpośrednio na kamery lub za pomocą SADP, to nie mam jak, gdyż nie znam haseł do kamer.
  • #3 19113226
    siwy920728
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    A ta kamera dostaje adres z DHCP? Może ma wpisaną sztywną konfigurację...

Nie,
    kamery miały wpisywane adresy ręcznie.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

siwy920728 napisał:
    jdubowski napisał:
    A ta kamera dostaje adres z DHCP? Może ma wpisaną sztywną konfigurację...

Nie,

Ale w innych rejestratorach to poszło
  • #4 19113827
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    siwy920728 napisał:

No to jak chcesz im zmieniać konfigurację TCP/IP (w tym bramę) z zewnątrz?

siwy920728 napisał:

W rejestratorach poszło bo rejestratory zapewne dostają adres z DHCP...
    Może niewłaściwie diagnozujesz problem? Jeśli kamera łączy się tylko z rejestratorem i on jest w tej samej sieci to jej brama wisi i powiewa, a jeśli rejestrator (lub inne urządzenie łączące się z kamerą - aplikacja na PC lub smartfonie, serwer w chmurze) jest w innej sieci to bez prawidłowej bramy sie nie obejdzie...
  • #5 19130094
    siwy920728
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    siwy920728 napisał:

No to jak chcesz im zmieniać konfigurację TCP/IP (w tym bramę) z zewnątrz?

siwy920728 napisał:

W rejestratorach poszło bo rejestratory zapewne dostają adres z DHCP...
    Może niewłaściwie diagnozujesz problem? Jeśli kamera łączy się tylko z rejestratorem i on jest w tej samej sieci to jej brama wisi i powiewa, a jeśli rejestrator (lub inne urządzenie łączące się z kamerą - aplikacja na PC lub smartfonie, serwer w chmurze) jest w innej sieci to bez prawidłowej bramy sie nie obejdzie...

A znasz jakiś inny sposób na restart kamery, jeżeli nie znam hasła?
    Zaznaczę że kamery nie mają przycisku resetu, oraz nie da się ich zrestartować poprzez https://www.ipcamtalk.com/pages/hikvision-password-reset-tool/.
    Dystrybutorzy nie chcą się podjąć restartu kamery, a HikVision może to zrobić tylko za pośrednictwem dystrybutora autoryzowanego (chodzi o restart poprzez SADP).
  • #6 19130251
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    siwy920728 napisał:
    HikVision może to zrobić tylko za pośrednictwem dystrybutora autoryzowanego

I co - brak takich autoryzowanych dystrybutorów, brak budżetu na opłacenie takiej usługi czy też autoryzowani nie chcą się podjąć wsparcia sprzętu nie zakupionego od nich?

Jeśli nie uda się zmienić konfiguracji kamer to zostaje przywrócenie bramy na .250 albo postawienie w sieci dwu bram - .233 i .250...
  • #7 19130275
    siwy920728
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    siwy920728 napisał:
    HikVision może to zrobić tylko za pośrednictwem dystrybutora autoryzowanego

I co - brak takich autoryzowanych dystrybutorów, brak budżetu na opłacenie takiej usługi czy też autoryzowani nie chcą się podjąć wsparcia sprzętu nie zakupionego od nich?

Jeśli nie uda się zmienić konfiguracji kamer to zostaje przywrócenie bramy na .250 albo postawienie w sieci dwu bram - .233 i .250...

Kamery zostały zakupione przez firmę ochroniarską, z którą zakończyliśmy współpracę, i nie mamy z nimi kontaktu, przez co nie możemy się dowiedzieć kto jest dystrybutorem, itp.

Ze względu na specyfikację naszej sieci, będzie problem z przywróceniem bramy...
  • #8 19130305
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    siwy920728 napisał:
    nie możemy się dowiedzieć kto jest dystrybutorem
    Bez przesady. Wujek Google pomoże:
    https://www.hikvision.com/pl/support/resethasla/
    https://www.hikvision.com/pl/Partners/channel-partners/find-a-distributor/
    Pomocy powinien chyba udzielić dowolny, ale autoryzowany dystrybutor. Główny problem może być z tym: "Hasła do urządzeń pochodzących spoza autoryzowanego kanału sprzedaży w Polsce nie będą resetowane", ale chyba nie było to kupione w Aliexpress.
  • #9 19130318
    siwy920728
    Poziom 4  
    jprzedworski napisał:
    siwy920728 napisał:
    nie możemy się dowiedzieć kto jest dystrybutorem
    Bez przesady. Wujek Google pomoże:
    https://www.hikvision.com/pl/support/resethasla/
    https://www.hikvision.com/pl/Partners/channel-partners/find-a-distributor/
    Pomocy powinien chyba udzielić dowolny, ale autoryzowany dystrybutor. Główny problem może być z tym: "Hasła do urządzeń pochodzących spoza autoryzowanego kanału sprzedaży w Polsce nie będą resetowane", ale chyba nie było to kupione w Aliexpress.

Właśnie kontaktowałem się z kilkoma firmami z tej listy, ale nie są w stanie mi pomóc...
    Co do zakupu kamery, to kupowała je firma ochroniarska. Niestety nie wiadomo gdzie.
  • #10 19155484
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Jaka to firma ochroniarska?

Skoro sprzęt pozostał to jest waszą własnością, zapłaciliście za to, wobec czego mają obowiązek udostępnić wszelkie informacje, przekazać dokumentacje itp. Z kanałem zakupu włącznie oraz adres dystrybutora od którego zakupiono.

Napisz do mnie na Pw.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z aktualizacją adresu bramy w kamerach Hikvision po zmianie bramy w systemie. Kamery, które były ręcznie skonfigurowane, nie przyjęły nowego adresu bramy, mimo że rejestratory i switch-e zostały poprawnie skonfigurowane. Użytkownik nie ma dostępu do kamer przez SADP ani nie zna haseł, co uniemożliwia zmianę ustawień. W odpowiedziach zasugerowano, że kamery mogą mieć sztywną konfigurację IP, a także podano linki do narzędzi resetujących hasła. Użytkownik nie może skontaktować się z dystrybutorem, ponieważ kamery zostały zakupione przez firmę ochroniarską, z którą zakończono współpracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA