logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw?

mariuszkam 14 Gru 2020 21:30 2157 20
REKLAMA
  • #1 19114591
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Witam, posiadam taki transformator i chciałem wykorzystać do do zgrzewarki ogniw.
    Mam pytanie, czy taki transformator będzie się nadawać, jeśli tak to które uzwojenie usunąć, bo oba są podobne...?
    Załączniki:
    • Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? IMG_20201204_230701_resized_20201214_092232750.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? IMG_20201204_230725_resized_20201214_092231908.jpg (1.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? IMG_20201204_230708_resized_20201214_092232355.jpg (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19114614
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Za mały, i uzwojenie 380V masz siłę w domu?
  • REKLAMA
  • #4 19114635
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Zdjęcia nie są zabezpieczone hasłem. Transformator jest gabarytowo większy niż z mikrofalówki. Siły nie posiadam.
    Gabarytowo jest większy 2 razy od trafo z mikrofali. Mam od mikrofali, ale liczyłem, że większy będzie lepszy.
  • #5 19114638
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Nie wiem czy tylko ja mam takie szczęście z PDF- wprowadź hasło. Nie wrzucaj nic szyfrowanego.
    Co do samego transformatora można użyć samego uzwojenia 380V po zasileniu 230V.
    Moc spadnie i to dość dużo a i tak szału nie ma.
    Wtórne uzwojenie nawinąć 2-4 zwoje grubym drutem.
    Uwaga taka zgrzewarka nie jest do pracy ciągłej.
  • #6 19114647
    mariuszkam
    Poziom 15  
    trojan 12 napisał:
    Nie wiem czy tylko ja mam takie szczęście z PDF- wprowadź hasło. Nie wrzucaj nic szyfrowanego.
    Co do samego transformatora można użyć samego uzwojenia 380V po zasileniu 230V.
    Moc spadnie i to dość dużo a i tak szału nie ma.
    Wtórne uzwojenie nawinąć 2-4 zwoje grubym drutem.
    Uwaga taka zgrzewarka nie jest do pracy ciągłej.

Przepraszam, mój błąd wrzuciłem zaszyfrowane pliki. Nie związane z pytaniem

Dodano po 1 [minuty]:

To może zapytam inaczej...czy to trafo będzie "mocniejsze" po przewinięciu niż trafo z mikrofali...?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19114708
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Jest to transformator do pracy ciągłej a nie tak jak w mikrofalówce do chwilowej.
    Trochę dużo zabawy bo trzeba odwinąć trochę uzwojenia z pierwotnego ale to raczej nie jest praca dla kogoś co nie wie jak to policzyć ile.
    No i kwestia bezpieczeństwa może ważniejsza.

Z mikrofalówki można użyć 2 takich samych rdzeni i uzyskać większą moc która wystarczy do zgrzewania. Nie można tylko przesadzić z napięciem bo będzie wypalać dziury.
    Założenie: uzwojeń pierwotnych nie ruszamy. mają dobrą izolację i konkretny karkas.
  • #8 19144664
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Jak zawsze ktoś miał rację...ale człowiek musi się całe życie uczyć .
  • REKLAMA
  • #9 19144791
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2996
    Transformator włoski. Moc 300VA. Uzwojenie pierwotne (Primaria) - 380V. wtórne (Secondaria) - 110V 2.7 A = 297W. Gdy uzwojenia są na 2 połówkach karkasu, co uniemożliwia zwijanie uzwojenia pierwotnego do napięcia 230V?.
  • #10 19144931
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    NA upartego można by wykorzystać uzwojenie 110V jako sieciowe. Rdzeń da radę. Tylko raz że należałoby zastosować wymuszone chłodzenie, to łatwe. A dwa czujnik temperatury wewnątrz uzwojenia a to już trudne. Próbować można, jeden zgrzew to kilka milisekund. Jak na zewnątrz uzwojenia zrobi się te 60 stopni to dać odpocząć.
  • #11 19145330
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Panowie powiem co zrobiłem. Jako, że nie do końca się na tym znam, więc myslelem, że tak duży transformator będzie po przezwojeniu miał większą moc.
    Usunąłem uzwojenie z 110V nawinąłem na początku 50 mm2 linkę i sprawdziłem. Okazało się, że w porównaniu z trafo od mikrofalówki o takim samym przezwojeniu linką 50 mm2 daje tylko jakieś 30% mocy. Przewinięcie mniejsza średnicą przewodu nic nie zmieniło.
    Mój błąd, że sugerowałem się gabarytem a nie samym uzwojeniem. Duży nie oznacza mocniejszy 😉

Dodano po 2 [minuty]:

Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw?
  • #12 19146220
    aksakal
    Przy przewijaniu uzwojenia wtórnego gabarytowa moc transformatora pozostaje taka sama. W takim przypadku, jeśli pozwala na to przekrój drutu uzwojenia wtórnego, wraz ze spadkiem ilosci zwojów można zwiększyć prąd obciążenia , a przy powiększeniu ilosci zwojów napięcie wzrasta , a prąd maleje. Moc się nie zmieni-P=UxI. Musisz przewinąć uzwojenie pierwotne . Aby obliczyć moc transformatora z nowym uzwojeniem pierwotnym, musisz zmierzyć wymiary rdzenia (patrz zdjęcie ) . Powiedz także, jakie napięcie i prąd uzwojenia wtórnego potrzebujesz. Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw?
  • #13 19148389
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Nie chodzi o to jakie ja potrzebuję, chodzi o to, aby wycisnąć z niego max moc.
  • #14 19148718
    aksakal
    Poprosiłem cię o pomiary rdzenia, pozwoli to obliczyć maksymalną moc transformatora na tym rdzeniu.
  • #15 19148819
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    mariuszkam napisał:
    To musiał byś zrobić podobnie jak robią transformatory od mikrofalówek.

Transformator MOT pracuje z wysoką indukcją, przez co ma duże straty w rdzeniu, ale mniej zwojów na wolt, przez co uzwojenia mają mniej zwojów i zmieści się grubszy drut, MOT nie ma karkasu przez co miejsca na uzwojenie jest więcej - więc drut może być jeszcze grubszy. Im grubszy drut tym większy prąd może popłynąć, co daje większą moc. Uzwojenia MOT mają bardzo równo poukładany drut, gdyby były nawinięte chaotycznie jak w amatorskich transformatorach, wewnątrz uzwojenia były by puste przestrzenie, część powierzchni okna by się marnowała i drut nie mógł by być tak gruby jak przy równomiernym ułożeniu drutu.

Ponieważ MOT nie ma karkasu uzwojenia trzeba nawinąć na szablonie, zaimpregnować i założyć na rdzeń izolując przekładkami preszpanowymi.

Podsumowując z czego wynika duża moc MOT
    1. Minimalnej liczby zwojów zapewniającej poprawną pracę
    2. Maksymalnego wykorzystania powierzchni okna rdzenia

Pierwsze wymaga pomiarów zasil przez autotransformator to co masz i dobierz napięcie tak aby uzyskać zadany prąd jałowy. Zrób nawijarkę z szablonem która da ci precyzyjne prowadzenie drutu i duży naciąg tak aby jak najlepiej upakować drut w dostępnej przestrzeni.

Żeby zrobić transformator taki jak MOT, czyli o maksymalnej możliwej mocy, na posiadanym rdzeniu, musiałbyś być dobry w tym w czym amatorzy notorycznie są kiepscy - optymalizacja, precyzja, obliczenia, pomiary, solidność, pracowitość.
  • #16 19148987
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    mariuszkam napisał:
    aksakal napisał:
    Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw?

Aby uzyskać pełną moc, to trzeba zachować zasadę napięcia jednego zwoju wyrażona wzorem U`= (0,024 do 0,028)*Sr. Sr - powierzchnia przekroju rdzenia Y*Y1. Ważne też jest gęstość prądu w uzwojeniach. Do pracy impulsowej przyjmuje się 5 do 7A na mm² i trzeba obliczyć średnicę drutu nawojowego tak by się zmieścił w oknie dla tego uzwojenia przeznaczonego.
  • #17 19149307
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    Wirnick napisał:
    Aby uzyskać pełną moc, to trzeba zachować zasadę napięcia jednego zwoju wyrażona wzorem U`= (0,024 do 0,028)*Sr. Sr - powierzchnia przekroju rdzenia Y*Y1.
    Zależy jak zdefiniujesz pełną moc. Jaka wtedy będzie indukcja w rdzeniu, jak blisko nasycenia, jaki popłynie prąd jałowy? Jeśli autor che konkurować z konstruktorami MOTa to cała zabawa leży w optymalizacji.
  • #18 19149438
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    jarek_lnx napisał:
    Zależy jak zdefiniujesz pełną moc. Jaka wtedy będzie indukcja w rdzeniu, jak blisko nasycenia, jaki popłynie prąd jałowy?

Moc strony wtórnej P2 = (Sr/1,2)², Prąd po stronie pierwotnej I1 = P2/U1.
    Te wzory są dla typowych rdzeni transformatorowych. W zgrzewarce prawdopodobnie nie będzie występował prąd jałowy, W transformatorach o pracy ciągłej przyjmuje się gęstość prądu w uzwojeniach 1,5 do 2A/mm².
  • #19 19184131
    mariuszkam
    Poziom 15  
    aksakal napisał:
    Poprosiłem cię o pomiary rdzenia, pozwoli to obliczyć maksymalną moc transformatora na tym rdzeniu.

Wymiary ;
    H-10 cm
    h-6cm
    Y-4,5 cm
    L-12 cm
    Yz-2 cm
    Y1-5 cm
  • #20 19184769
    aksakal
    Niestety, nie podałeś rozmiaru b . W standardowym rdzeniu EI wynosi on 1/2 y. Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw? Czy ten transformator nadaje się do zgrzewarki ogniw?
  • #21 19184927
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Faktycznie przeoczyłem, rozmiar 1,5 cm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy transformator o mocy 300VA z uzwojeniem pierwotnym 380V i wtórnym 110V nadaje się do zgrzewarki ogniw. Odpowiedzi wskazują, że transformator jest zbyt słaby do tego celu, a jego moc spadnie po usunięciu uzwojenia. Sugerowane jest wykorzystanie uzwojenia 380V po zasileniu 230V, jednak moc będzie ograniczona. Wskazówki dotyczące przewijania uzwojeń oraz bezpieczeństwa pracy z transformatorem są również poruszane. Użytkownik zauważa, że większy transformator niekoniecznie oznacza większą moc, co potwierdzają doświadczenia z porównaniem do transformatora z mikrofalówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA