Witam. Postanowiłem wykonać zgrzewarkę dla mojego wujka. Duzo spawie blach 1-2mm i zgrzewarka byłaby dla niego b.przydatna. A więc do rzeczy. Załatwiłem sobie takie oto trafo z starej spawarki (lata 80te). Aktualnie uzwojenia wtórnego nie ma (znajomy pozyskał sobie miedź, z samego wtórnego 13kg miedzi) Gdy było kompletne ważyło 68kg:D. Trafo jak widać ma regulowany rdzeń. W miejscu gdzie będzie nawinięte uzwojenie wtórne z płaskownika lub pręta miedzianego ma 10cm/10cm(zapomniałem jak ta część rdzenia się nazywała) Pierwotne uzwojenie narazie zostało do czasu gdy będzie wiadomo czy na 100% będzie ono odpowiednie. Pomiarów uzwojenia pierwotnego nie robiłem(oglądane na szybko) i aktualnie trafo przebywa 10km ode mnie (problem z dowozem) Dodaję fotki tego cuda. Czy ten transformator nada się na zgrzewarkę taką która zgrzeje bezproblemowo 2 blachy 1,5mm?
PS. Dziękuję moderatora za przeniesienie. Nie wiedziałem, że taki dział tu istnieje:)
Zapomniałem dodać, że przy maksymalnie dociśniętym rdzeniu na wskaźniku pisze 300A.
PS. Dziękuję moderatora za przeniesienie. Nie wiedziałem, że taki dział tu istnieje:)
Zapomniałem dodać, że przy maksymalnie dociśniętym rdzeniu na wskaźniku pisze 300A.
Tylko niewiem w jaki sposób zrealizować regulację mocy docisku zgrzewanych blach.