logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową

mosmati88 12 Sty 2011 21:08 14340 21
  • #1 8997234
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ocena: 151
    Witam. Postanowiłem wykonać zgrzewarkę dla mojego wujka. Duzo spawie blach 1-2mm i zgrzewarka byłaby dla niego b.przydatna. A więc do rzeczy. Załatwiłem sobie takie oto trafo z starej spawarki (lata 80te). Aktualnie uzwojenia wtórnego nie ma (znajomy pozyskał sobie miedź, z samego wtórnego 13kg miedzi) Gdy było kompletne ważyło 68kg:D. Trafo jak widać ma regulowany rdzeń. W miejscu gdzie będzie nawinięte uzwojenie wtórne z płaskownika lub pręta miedzianego ma 10cm/10cm(zapomniałem jak ta część rdzenia się nazywała) Pierwotne uzwojenie narazie zostało do czasu gdy będzie wiadomo czy na 100% będzie ono odpowiednie. Pomiarów uzwojenia pierwotnego nie robiłem(oglądane na szybko) i aktualnie trafo przebywa 10km ode mnie (problem z dowozem) Dodaję fotki tego cuda. Czy ten transformator nada się na zgrzewarkę taką która zgrzeje bezproblemowo 2 blachy 1,5mm?

Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową

PS. Dziękuję moderatora za przeniesienie. Nie wiedziałem, że taki dział tu istnieje:)
    Zapomniałem dodać, że przy maksymalnie dociśniętym rdzeniu na wskaźniku pisze 300A.
  • #2 8998472
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam
    Nie będzie problemu z tym transformatorem.
    Jerzy
  • #3 9000097
    mosmati88
    Poziom 23  
    Na stronie wtórnej było 10 zwoi nawiniętych z pierwotnego uzwojenia i zostały one niestety odcięte. Jakie one miały zadanie? Czy można zrezygnować z tych 10ciu zwoi i połączyć samo pierwotne tak jak zostało?
  • #4 9003381
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Te 10 dodatkowych zwojów "usztywniało" charakterystykę transformatora - jak widać uzwojenia pierwotne i wtórne są na przeciwległych kolumnach rdzenia i z tego powodu są dość słabo sprzężone. Jest to korzystne dla charakterystyki opadającej transformatora ale bez przesady - te dodatkowe zwoje zwiększały nieco sprzężenie.
    Transformator jest na 380V i odjęcie tych 10 zwoi spowoduje wzrost indukcji w rdzeniu i napięcia 1 zwoju. Należałoby policzyć pozostałe zwoje pierwotne i ze wzoru B=400/(4,44 x 50Hz x 0,9s x z) gdzie:
    B - indukcja T,
    s - przekrój kolumny w m² (zmierzyć!),
    z - ilość zwojów uzwojenia pierwotnego,
    wyznaczyć jaka będzie indukcja w rdzeniu.
    Jeśli nie przekroczy 1,4 T to można zaryzykować podłączenie pod 400V.
  • #5 9003387
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Witam
    Uważam że powinno być dowinięte, niemniej jednak łatwo jest to sprawdzić. Proszę podłączyć ten transformator tak jak jest teraz (warunek że rdzeń jest cały i wkręcony do końca). Wystarczy obserwować jak, urządzenie się grzeje.
    Jerzy
  • #6 9004771
    mosmati88
    Poziom 23  
    Witam. Wg mnie te trafo jest jedno fazowe lub na zasilania międzyfazowe. Po pierwotnej stronie są tylko 2 zaciski zasilające. Te "odczepy" na pierwotnej stronie na uzwojeniach to po prostu połączenia między poszczególnymi uzwojeniami "kompletami". A teraz Zastanawia mnie inna sprawa. Powiedzmy że trafo ma uzw. dowinięte lub nie ale działa ok. Wtórne też jest nawinięte - parę zwojów z płaskownika. Podłączam elektrody do dwóch blach (zwarcie) i włączam trafo. i co wtedy? bezpieczniki główne 25A wytrzymają czy będzie "bum"? Wg mnie prąd zgrzewania będzie można sobie regulować. Do cienkich blach inny prąd i do grubych też inny. Kwestia wyskalowania. Jak najlepiej sprawdzić czy te uzwojenie jest na 400V czy na 230? Z zawodu jestem elektrykiem ale nigdy nie musiałem takiej rzeczy sprawdzać.
  • #7 9006692
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Zawsze bezpieczniej jest podłączyć na próbę na niższe napięcie, czyli 230V. Myślę że Pan najlepiej będzie wiedział jak pracuje, pomiar prądu. Gdy Pan podłączy na chwilę na 400V też od razu trafo się nie spali, najpierw musi się trochę zagrzać. tam ktoś w poście pisał że jest to trafo na 400V, ja bym się skłaniał do takiego twierdzenia.
    Jerzy
  • #8 9006708
    mosmati88
    Poziom 23  
    Trafo ma tylko 2 odczepy z pierwotnego więc zasilanie "siłą" nie da rady. Trafo już mam w domu więc w razie pytań odnośnie trafa. proszę pytac.
  • #9 9007145
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Witam
    To jest transformator jednofazowy, zasilany międzyfazowo z „siły”, napięciem teraz 400V kiedyś 380V, te odczepy to wyprowadzenia z uzwojenia pierwotnego na zaciski.
    Transformator ma bocznik magnetyczny, którym zmieniamy napięcie zwarcia, tym samym wpływamy na prąd uzwojenia wtórnego, o wpływie tych 10 zwoi już było.
    W tego typu transformatorach spawalniczych zmiana napięcia zwarcia zachodzi w zakresie od 30 – 50%, w amatorskiej zgrzewarce napięcie wtórne będzie na poziomie góra 4V, ale musi być znacznie „sztywniejsze”. Jeżeli ta zgrzewarka ma być mobilna a nie stacjonarna, czyli prąd do „kleszczy” będzie dosyłany przewodami, to będzie z tym spory problem, jeszcze pytanie ile tych połączeń/w czasie wuj potrzebuje zrobić.
    Można wykonać proste doświadczenie, jeden zwój izolowanego przewodu np. 70 - 120mm2 z zaciśniętymi końcówkami kablowymi założyć na wolną kolumnę, przez wyłącznik np. ŁUK- 25, podać na pierwotne napięcie 230V, pomiar powinien wykazać na tym zwoju ok. 1.3 - 1.5V, (jeżeli w miarę poprawnie ze zdjęć obliczyłem zwoje), następnie przygotować cęgi do pomiaru prądu pierwotnego i wtórnego, skręcić końcówki kablowe w tym zwoju, i po załączeniu w miarę szybko zmierzyć prądy w obu obwodach, regulując bocznikiem możesz dodatkowo zobaczyć jego wpływ na wartość mierzonego prądu, odsunięty na max. prąd największy, później możesz to powtórzyć na 400V. Ale raczej licz się ze zmianą konstrukcji uzwojeń. Prąd w zgrzewarce przy takich grubościach blach to już >2kA. Praca z prądem wymaga ostrożności.
    Pozdrawiam
  • #10 9007803
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Witam
    Proszę się nie załamywać, kolega napisał "będzie problem" natomiast nie napisał niemożliwe. W krytycznych przypadkach można nawinąć dwa uzwojenia wtórne równolegle, ale warunek ilość zwoi musi być idealnie taka sama. Tutaj ważne jest aby przekroje przewodów były odpowiednie, także połączenie z siecią jest ważne, żadnych przedłużaczy itp.
    Jerzy
  • #11 9008504
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Witam
    Absolutnie, na tym rdzeniu wyjdzie piękna zgrzewarka, moja sugestia dotyczy wyłącznie sposobu połączenia uzwojenia wtórnego z elektrodami "kleszczy".
    Jeżeli spełniać będzie funkcje zgrzewarki stacjonarnej połączenie będzie krótkie w formie połączonych taśm miedzianych, warkocza z miękkich linek Cu, itp. natomiast w przypadku potrzeby przemieszczania się z elektrodami zaczyna być problem, tak np. w sytuacji napraw blacharki samochodowej.
    Uzwojenie pierwotne składjącej się z sekcji można delikatanie rozłączyć i wykorzystać w razie konieczności zmiany rozłożenia uzwojeń na kolumnach.
    Pozdrawiam
  • #12 9009055
    mosmati88
    Poziom 23  
    To tak... Trafo podłączone do sieci (230V) nie wybija mi bezpieczników, przed trafem mam esy B16. Trafo wogóle się nie grzeje. Podłączone międzyfazowo od czasu do czasu wybija bezpieczniki 16A. Przy samym pierwotnym(bez tych 10 zwoi) pobiera 7,5A (bez uzw. wtórnego). Czyli na jałowym pobiera 3kW:) W obu możliwościach zasilania trafo chodziło po 10-15minut i uzw pierwotne ani lekko się nie zagrzało. A co do kleszczy... dzisiaj będe miał elektrody z oryginalnej przemysłowej zgrzewarki. Lecz zastanawia mnie ile mógłbym dać przewodu między zgrzewarką a kleszczami. O ile będzie to zrobione na kleszczach. Wiadomo, że im dłuższe tym lepiej by się pracowało. A co do materiałów na uzw. wtórne to nię będzie problemu. Albo płaskownik albo blachy miedziane. Mam dosyć dużo wymiarów do wybrania. Myśle, czy płaskownik 40mm x 5mm będzie odpowiedni.

Ps. Na pierwotnym jest nawinięte 126 zwojów (18 zwojów na "cewkę") o wymiarach drutu 6mm x 3mm. Nie licząc 10 zwoi które były napinięte na wtórnej stronie.
  • #13 9012209
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    Trafko na pierwszy rzut oka to spawarka "karelma" lub jakaś podobna. Na bezpieczniku 16 A wogule zapomnij o zgrzewaniu przy tym transformatorze. Tak jak już wcześniej zauważono, ten transformator nadaje się całkiem nieźle na zgrzewarkę, ma bardzo duży przekrój rdzenia i dobre do chłodzenia uzwojenia. Do zgrzewania potrzebujesz od 2 do 6 V na uzwojeniu wtórnym. Zaproponowany przekrój uzwojenia wtórnego jest przynajmniej czterokrotnie za mały do możliwości tego transformatora. Niewiem co chcesz zgrzewać ręcznymi kleszczami, ale do samochodowych blach - czyli cienizny, przekrój przewodów minimum 250 mm kwadrat i max 120 centymetrów. Fakt że jak się przyłożysz to będziesz miał sprzęt na poziomie fabryki (więcej jak profesjonalny) i możliwość łączenia blach nadwoziowych nowej generacji (borowe itp) jeśli zapewnisz odpowiedni nacisk w kleszczach. Aha jeszcze jedno, 2 kA to malutki spotter blacharski, tutaj liczymy na około 8 do 10 kA, także to już nie mało.
  • #14 9012475
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    dj_mati napisał:
    Przy samym pierwotnym(bez tych 10 zwoi) pobiera 7,5A (bez uzw. wtórnego). Czyli na jałowym pobiera 3kW:)
    3kVA!
  • #15 9012857
    mosmati88
    Poziom 23  
    małek napisał:
    Zaproponowany przekrój uzwojenia wtórnego jest przynajmniej czterokrotnie za mały do możliwości tego transformatora.

Wiem, że Trafo wyciągnie dużo więcej, chłodzenie oczywiście będzie. Lecz jedyne co mnie denerwuje to zabezpieczenie główne 3x25A. Tylko to ogranicza mi moc zgrzewarki.

Wczoraj cały dzień myślałem nad tą zgrzewarką i wymyśliłem, że wyprowadzę z całej zgrzewarki w ten sposób elektrody
    Czy ten transformator nadaje się na zgrzewarkę punktową Tylko niewiem w jaki sposób zrealizować regulację mocy docisku zgrzewanych blach.
    Ewentualnie dodatkowo jeszcze kleszcze na przewodach około 100cm, nie zawsze jest fajne dojście do miejsca zgrzewu więc kleszcze by się przydały. Wiem wiem... straty na przewodach, do cienkich blach by wystarczyło a zawsze zmodernizować moża. W momencie kiedy zgrzewarka będzie już działała przyjdą nowe pomysły w czasie pracy.
  • #16 9016938
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    dj_mati napisał:
    małek napisał:
    Zaproponowany przekrój uzwojenia wtórnego jest przynajmniej czterokrotnie za mały do możliwości tego transformatora.

Wiem, że Trafo wyciągnie dużo więcej, chłodzenie oczywiście będzie. Lecz jedyne co mnie denerwuje to zabezpieczenie główne 3x25A. Tylko to ogranicza mi moc zgrzewarki.

Za mały przekrój uzwojenia wtórnego tylko pogorszy jakość pracy. Także tu nie oszczędzaj. Jak masz mieć kleszcze to zrób jak wyżej ci napisałem, zawsze możesz wsadzić w imadło i mieć pseudostacjonarną. Proponuje ci jeszcze zrobienie pneumatycznego dociskania kleszczy - dużo lżejsza praca a zważywszy na przekroje doprowadzeń i tak będziesz miał co dźwigać. Co do zabezpieczenia... hmm 3x100A może by było odpowiednie, zresztą sam doświadczysz.
  • #17 9160089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 9161334
    mosmati88
    Poziom 23  
    Na dniach dodam fotki tego trafka(bez uzwojenia wtórnego) no i tabliczki znamionowej.
  • #19 9231859
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Z tą zgrzewarką Kolego masz kłopoty , albo będziesz je miał .Podam Ci kilka danych czego musisz się trzymać. Aby zgrzewać blachę 2+2 musisz procesowi zapewnić nast. parametry - prąd zgrzewania 14 kA, siła docisku 5 kN. Musi to być zgrzewarka o mocy 6 kWA . Jak widać zasilanie 230 V nie wchodzi tu w rachubę. Przekrój rdzenia około 80 cm2 .Napięcie na wtórnym od 1 do 6 V regulowane zaczepami na pierwotnym . Chcąc wyliczyć przekroje przewodów przyjmij sobie gęstość prądu 5 A/mm2 , a nawet więcej do 7. Podyktowane jest to charakterem pracy. Siłę docisku uzyskasz dobierając odpowiednią sprężynę . Porównaj dane swoje z tymi które Ci podałem. Powodzenia w trudnościach.
  • #20 9233080
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Napięciem na wtórnym się nie przejmuj i od niego nie zaczynaj ,podałem Ci tylko jakie chciało by się mieć .Decyduje ono tylko o czasie w jakim do miejsca zgrzewanego zostanie dostarczona pewna ilość energii , ale jeżeli z założonej mocy wychodzi nawet poniżej 1 V to taką proszę pozostawić .W amatorskich rozwiązaniach nie zależy nam na czasie czy proces trwa 0,5 sek czy 2 sek. Najważniejszym jest prąd na wtórnym i moc nie mniejsza jak podałem cała reszta w rękach konstruktora .Pozdrawiam.
  • #21 9332846
    janhen
    Poziom 22  
    Witam
    Transformator z fotki jest ze spawarki transformatorowej produkowanej w PRL .
    Typ ETd 250 czyli zasilanie 2 fazy 380 V 50 Hz , strona wtórna 250 A napięcie ok.
    65 V . Część tych produkowanych wówczas spawarek miała uzwojenia wykonane izolowanym płaskownikiem aluminiowym .
    Zgrzewarki dużych mocy miały uzwojenia wykonane z (odlewanego bądź kutego)
    mosiądzu o dużym przekroju . Do uzyskania dużej siły docisku elektrod stosowane były siłowniki pneumatyczne . Pozdrawiam
  • #22 9446533
    mosmati88
    Poziom 23  
    Jeżeli jest ktoś chętny do odkupienia trafa na zgrzewarkę to proszę pisać. Nie mam już czasu na zbawę z zgrzewarką. Pracuję dziennie po 13-14 godzin i czasu na zabawy nie ma. Cena oczywiście do ustalenia. Na hasło ELEKTRODA udzielam rabatu:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować zgrzewarkę punktową z transformatora pozyskanego ze starej spawarki. Transformator, ważący 68 kg, ma regulowany rdzeń i pierwotne uzwojenie, które nie zostało jeszcze dokładnie zmierzone. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące usunięcia 10 zwojów wtórnych, które wpływają na charakterystykę transformatora, oraz możliwości podłączenia go do zasilania 230V lub 400V. Użytkownicy sugerują, że transformator nadaje się do zgrzewania blach o grubości 1-2 mm, ale podkreślają, że do efektywnego zgrzewania potrzebny jest odpowiedni przekrój uzwojenia wtórnego oraz moc zgrzewarki. Wskazano również na konieczność zastosowania odpowiednich zabezpieczeń oraz możliwości regulacji prądu zgrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA