logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera?

mattis7 14 Gru 2020 21:56 2271 12
  • #1 19114687
    mattis7
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Rodzice dali mi komputer, bym sprawił by ciszej pracował, po wymianie zasilacza i wiatraka (na takie same co były wcześniej) działał u mnie elegancko i cichutko. Po tygodniu zaniosłem go do rodziców a tam działał, ale monitor go nie wykrywał (lub on go?). Wziąłem go do siebie ponownie na warsztat i moich dwóch monitorów też nie wykrywa (na obu wcześniej działał). Sam w sobie komputer działa. Próbowałem już uruchamiać PC bez baterii BIOS, bez RAM, bez dysku. Bez karty graficznej się nie da, bo nie ma zintegrowanej grafiki z tego co widzę ta płyta. Wszystko jest według mnie podpięte zgodnie z instrukcją obsługi płyty głównej https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/gigabyte/ga-970a-ud3/instrukcja?p=1

Jakieś sugestie posiadacie co może czynić mi taką zagwozdkę? :)

Sprzęt:
    Płyta główna: ga-970a-ud3
    Pamięć RAM: dwie kingston hyperx genesis khx1600c9d3x2k2/8gx
    Zasilacz: Chieftec iArena 500W GPA-500S8
    Procesor: AMD Phenom II
    Karta Graficzna: GV-N65TOC-1GI Gigabyte, chipset GeForce GTX 650 Ti

Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera? Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera? Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera? Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera? Komputer nie widzi monitora a może monitor nie widzi komputera?
  • Pomocny post
    #2 19115150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19115296
    mattis7
    Poziom 8  
    Fakt, dzisiaj to uczynię, dzięki wielkie za podpowiedź!
  • #4 19120777
    mattis7
    Poziom 8  
    Awyrdonyt napisał:
    W testach nie przełożył kolega karty graficznej do innej płyty. Skoro monitory działają z innymi kartami, to wniosek nasuwa się sam, że winna jest karta graficzna z peceta rodziców.

Nie jest to wadliwa karta. Przełożyłem kartę graficzną do innego komputera i o dziwo zadziałała. Za kilka godzin spróbuję odwrotnie zobaczyć czy inna karta graficzna zadziała na tym "wadliwym" komputerze.

Jeżeli to nie karta to najprawdopodobniej płyta główna? Wszystko inne działa jak widać. Mogę pomierzyć ewentualnie napięcia.
  • #5 19120796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19120798
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    > Sam w sobie komputer działa

Skad to wiesz? Przeciez nic sie nie wyswietla, chyba, ze przez dzialanie rozumiesz start zasilacza...

Wyjmij plyte z obudowy i testuj na stole, sama plyte, ram karte i procesor. Zresetuj CMOS, podmien zasilacz na inny jak masz, sprawdz z jedna koscia ram.

Bez kosci ram glosniczek piszczy? Mam nadzieje, ze masz glosniczek i jest podlaczony do plyty lub zintegrowany na niej?
  • #7 19120873
    mattis7
    Poziom 8  
    Awyrdonyt napisał:
    Albo płyta, albo złącze do której jest wkładana karta.
    Raz mi się zdarzyło, że karta powodowała zatrzymanie rozruchu komputera. Inna płyta główna nie miała z tym problemu. W tym wypadku winny był bios.

Czyli płyta główna...

Komputer startuje, działa przez cały czas, zasilacz, karta graficzna, wentylator, wszystkie inne wiatraki (jak są podłączone) działają, tzn. dostają prąd i śmigają.

Resetowałem BIOS, tzn startowałem już z baterią, bez baterii i z ponownie włożoną baterią i nic z tego :c

Dodano po 1 [minuty]:

Kolobos napisał:
    > Sam w sobie komputer działa

Skad to wiesz? Przeciez nic sie nie wyswietla, chyba, ze przez dzialanie rozumiesz start zasilacza...

Wyjmij plyte z obudowy i testuj na stole, sama plyte, ram karte i procesor. Zresetuj CMOS, podmien zasilacz na inny jak masz, sprawdz z jedna koscia ram.

Bez kosci ram glosniczek piszczy? Mam nadzieje, ze masz glosniczek i jest podlaczony do plyty lub zintegrowany na niej?

Startuje komputer, zasilacz i wszystkie wiatraki w tym m.in. wiatrak z karty graficznej.

Wszystko sprawdzone.

Niestety nie mam głośniczka, wiem, że to by pomogło. Postaram się dzisiaj zdobyć i zamontować jeżeli się da.
  • #8 19120894
    Kolobos
    Spec od komputerów
    W komputerze sa wentylatory, a nie wiatraki. To, ze sie obracaja nie oznacza, ze komputer startuje, a jedynie zasilacz.

Sprawdz wszystko jak juz bedziesz mial glosnik i/lub czesci na podmiane.
  • #9 19120941
    mattis7
    Poziom 8  
    Kolobos napisał:
    W komputerze sa wentylatory, a nie wiatraki. To, ze sie obracaja nie oznacza, ze komputer startuje, a jedynie zasilacz.

Sprawdz wszystko jak juz bedziesz mial glosnik i/lub czesci na podmiane.

Ok, będę pamiętał.

Włożyłem zamiast obecnej karty kartę GV-N1060G1 GAMING-3GD i jej wentylatory nawet nie ruszyły w przeciwieństwie do wcześniej zamontowanej.

Włożyłem działający głośniczek do pinów speaker (+ do + i - do -) i cisza, nie ważne co wyjmę i wystartuję...

Próbowałem jeszcze z drugiego gniazda na kartę graficzną obie wystartować, ale takie same symptomy.
  • #10 19120946
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie piszczy, a wiec nie startuje bios, jak masz to podmien zasilacz, jezeli nic sie nie zmieni to zapewne uszkodzona jest plyta lub procesor.
  • #11 19121189
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19121282
    mattis7
    Poziom 8  
    SpecODKomputerow napisał:
    Sprawdź, czy na cpu lub sockecie nie ma uszkodzeń np. pogięte piny w cpu.

Nie no, brak takich rzeczy. Sprawdziłem także kondensatory.

Dodano po 59 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Nie piszczy, a wiec nie startuje bios, jak masz to podmien zasilacz, jezeli nic sie nie zmieni to zapewne uszkodzona jest plyta lub procesor.

Chyba tak, nie opłaca się tego naprawiać w serwisach ani kupować nowych na części z tego co widzę... Pozostaje wykupić jakiś komputer poleasingowy i szukać takiego do którego mógłbym bebechy z mojego przerzucić :(
  • #13 19122077
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 875
    Ostatnia szansa to tak jak kolega wyżej już mówił, wymontuj płyte na zewnątrz obudowy, rozmontuj wszystko co możliwe.
    Złącze karty PCIe przetrzyj czystą kartka papieru złożoną w kształcie V i to wcięcie w tej kartce wsadź slot PCIe karty graficznej i przetrzyj te złote styki, to samo uczyń z pamięciami. Stary sposób ale nieraz skutkował.
    Następnie wyjmij procesor z gniazda .

Izopropanol lub spirytus oraz sprężone powietrze, pierw wszystkie złącza przedmuchaj powietrzem i delikatnie przemyj spirytusem i pędzelkiem, wydmuchaj znowu sprężonym powietrzem.

Podłącz tylko zasilanie do płyty głównej i głośniczek oraz włącznik zasilania(możesz na krótko zewrzeć piny odpowiedzialne za właczenie komputera ale bezpieczniej będzie podpiąć oryginalny kabelek ! ).

Jeżeli teraz też nie odezwie się płyta to znaczy że martwa. Powinna zacząć "piszczeć" bo jest bez CPU, GPU, RAM .
    Więc powinna zgłaszać problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po przeniesieniu do rodziców przestał wykrywać monitor. Po powrocie do siebie komputer również nie wykrywał dwóch monitorów, mimo że wcześniej działał poprawnie. Użytkownik wymienił zasilacz i wentylator, a także próbował uruchamiać komputer bez różnych komponentów, jednak problem nadal występował. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie karty graficznej, płyty głównej oraz złącza PCIe. Użytkownik przetestował kartę graficzną w innym komputerze, gdzie działała, co sugeruje, że problem może leżeć w płycie głównej lub zasilaczu. Ostatecznie, po dalszych testach, użytkownik rozważa zakup nowego komputera poleasingowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA