logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komputerem - Komputer nie czyta monitora i innych

KVCH4R 13 Maj 2018 16:38 696 17
REKLAMA
  • #1 17218739
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Witam!
    Mój problem polega na tym, że gdy włączam komputer na monitorze wyskakuje komunikat "brak sygnału" i monitor przechodzi w tryb czuwania. Zmieniałem monitor na inny lecz komputer też go nie widzi.
    Dodam też, że dioda (np w gnieździe od podłączenia do internetu) nie świeci się teraz a wcześniej gdy wszystko działało, świeciła się na zielono.
    RAM odpada. Wpinałem inną kostkę i też nic.
    Być może to zasilacz który co jakiś czas rozbieram i naoliwiam łożysko, by poprostu było ciszej. (może coś uszkodziłem lub poprostu się zepsuł - nie jest jakiś najlepszy)

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 17218748
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    Podaj specyfikację sprzętu. Wróżki mają wolne.
  • #3 17218777
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    A wejście na monitorze odpowiednio ustawione? Podaj więcej danych, specyfikacja komputera, jaki monitor, jakim kablem to łączysz itd.
  • #4 17218808
    tomek_602
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    lukaszd82 napisał:
    A wejście na monitorze odpowiednio ustawione? Podaj więcej danych, specyfikacja komputera, jaki monitor, jakim kablem to łączysz itd.

A do tego jeszcze ile masz wyjść od monitora i i jakich, czy korzystasz z karty zintegrowanej z płytą główną, czy w slocie oraz czy, a jeżeli to co piszczy do Ciebie komputer przy starcie.
    A jeśli piszczy, to zacznij od poszukania ściągawki z komunikatami POST dla twojego BIOSu.
  • REKLAMA
  • #5 17218845
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Jeżeli chodzi o połączenie do monitora to używam dvi lecz sprawdzałem też na vga. Raczej z wejściami to nie ma nic wspólnego. Wczoraj jeszcze wszystko działało jak należy... Problem pojawił się nagle.
    Jeżeli chodzi o podzespoły komputera to:
    Karta graficzna gtx 950 Gigabyte
    Zasilacz ZM600-LX
    Płyta główna msi 970A-G43
    8gb ram GOOD RAM (play)
    System (Windows 10) działa na dysku 120gb ssd (SP SATA III S60)
    Wstyd się przyznać ale nazwy procesora nie pamiętam..
    Jeżeli chodzi o biosa itd to nie mam możliwości tam wejść. To jest tak, że komputer nie widzi monitora (monitor mnie komunikuje o braku sygnału a nie system) mam możliwość użycia tylku przycisku zasilania by włączyć lub wyłączyć komputer, nic więcej.
  • #6 17218869
    tomek_602
    Poziom 22  
    KVCH4R napisał:
    Jeżeli chodzi o biosa itd to nie mam możliwości tam wejść.

Nie musisz wchodzić tylko słuchać, czy i jak komputer piszczy po włączeniu.
    To są właśnie sygnały POST generowane przez BIOS.
    Standardowo jedno krotki piśniecie świadczy o tym, że BIOS nie wykrył żadnych problemów przy starcie komputera, a każda inna kombinacja (kilka pisków, krótsze i dłuższe) informuje o jakimś błędzie.
  • #7 17218884
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Słyszę tylko jeden "pisk" po czym komputer niby się uruchamia, wszystkie wentylatory się kręcą itd., ale połączenia z monitorem brak.
  • #8 17218908
    tomek_602
    Poziom 22  
    Jak tylko jeden, to według BIOSu podstawowe podzespoły komputera (w tym przekładany przez Ciebie RAM) są sprawne.
    Do głowy przychodzi mi:
    - kabel
    - nie to wyjście (jeśli podłączyłbyś się do wyjścia karty zintegrowanej)
    - uszkodzenie karty.

Spróbuj na innym kablu, sprawdź czy jest podłączony do właściwego wyjścia.
    Jeśli masz kartę zintegrowana z płytą główną, to podłącz monitor do niej, ale koniecznie po wcześniejszym wyjęciu karty GTX.
  • REKLAMA
  • #9 17218928
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Monitor próbowałem podłączyć na dwóch typach kabli - vga i dvi... Efekt jest taki sam, zmieniałem również monitor i to samo.
    Dosłownie 30minut temu kolega mi napisał bym pokombinował z tą zintegrowana karta lecz i to nie przynosi żadnego efektu..
  • #10 17218947
    mariuszp19
    Poziom 35  
    KVCH4R napisał:
    bym pokombinował z tą zintegrowana karta lecz i to nie przynosi żadnego efektu

A BIOS'ie przestawiłeś się na zintegrowaną?
  • #11 17218958
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Nie mam możliwości by wejść do biosu.
  • REKLAMA
  • #12 17218959
    tomek_602
    Poziom 22  
    mariuszp19 napisał:
    A BIOS'ie przestawiłeś się na zintegrowaną?

A jak przestawi bez monitora?
    Ale jak nie ma innej, to BIOS sam powinien przejść na zintegrowaną.
  • #13 17218961
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Ależ masz, wyjmij gtx, reset bios i wystartuje na integrze. I do biosu wejdziesz.
  • #14 17218967
    mariuszp19
    Poziom 35  
    tomek_602 napisał:
    A jak przestawi bez monitora?

Przecież to nie jest problem, zresztą kolega wyżej już to opisał.
  • #15 17218979
    KVCH4R
    Poziom 7  
    Nic nie przynosi efektu.. Może to coś z płytą główną?
    Ciekawi mnie też to, że nie świecą się diody:
    -jedna z tyłu obudowy od gniazda do którego podłączony jest internet (zawsze świeciła się na zielono)
    -dioda z przodu obudowy która bodajże informuje o stopniu użycia procesora. Gdy wszystko działało, co parę sekund mrygała na czerwono a teraz tylko raz na chwile przy samym włączeniu komputera potem już ani razu mrygnie.
  • #16 17219166
    tomek_602
    Poziom 22  
    Ta mrugająca dioda jest od dysku. Żeby mrugała, musi się najpierw załadować i uruchomić system operacyjny.

Wyjmij wszystkie karty, odłącz kable od napędów. Zostaw tylko gołą płytę główną z tylko jednym modułem RAMu (jeśli masz więcej niż jeden) i spróbuj jeszcze raz. Powinny się pojawić komunikaty BIOSu.
    Jeśli nie ich nie będzie, to spróbuj z drugim modułem RAMu (jeśli masz więcej niż jeden). Zrób to, pomimo tego że już próbowałeś wymieniać pamięć.
    Jeśli dalej nic, to pomierz napięcia zasilacza.
    Jeśli w końcu ruszy, to wkładaj karty i podłączaj kable, aż znowu przestanie działać
  • #17 17248952
    tukan_pomoc
    Poziom 2  
    Jeśli komputer startuje (bo tego nie opisałeś) to sprawdź czy
    komputer nie wydaje dźwięków typu pip-pip-pip (cyklicznie)
    Wyjmij kartę graficzną i spróbuj na Integrze / wymień kabel
    odłącz wszystko zostaw tylko płytę z procesorem pamięcią ram i podpiętym zasilaczem
  • #18 19808159
    pcciarz
    Poziom 6  
    Witam.Wiem, że minęło już trochę czasu od przedstawionego problemu, ale czytając wypowiedzi muszę coś dodać.
    Porady o przejściu na kartę zintegrowaną są nietrafione, ponieważ ta płyta MSI 970A-G43 nie ma karty zintegrowanej i wyjść z tyłu- VGA czy DVI.Jedynie trzeba sprawdzać na karcie dedykowanej, która może współpracować z tą płytą główną.To tak w kwestii wyjaśnienia sprawy karty zinteg Problem z komputerem - Komputer nie czyta monitora i innych rowanej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie wykrywa monitora, wyświetlając komunikat "brak sygnału". Po wymianie monitora i kabli (DVI, VGA) problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zasilacz, ponieważ diody na płycie głównej nie świecą się jak wcześniej. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie sygnałów POST, podłączenie do zintegrowanej karty graficznej (co jest błędne, ponieważ płyta MSI 970A-G43 nie ma zintegrowanej grafiki), oraz odłączenie wszystkich komponentów poza płytą główną i RAM-em. Użytkownik nie może wejść do BIOS-u, co utrudnia dalszą diagnostykę. Ostatecznie, problem może leżeć w uszkodzeniu karty graficznej lub płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA