logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór karty dźwiękowej USB lub miksera do mikrofonu Behringer XM8500 i płyty GA-H61M-S2PV rev 2.0

MonitorLG000 15 Gru 2020 17:08 648 11
REKLAMA
  • #1 19116233
    MonitorLG000
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, nie znam się na sprzęcie audio ale poszukuję jakieś karty dźwiękowej najlepiej na USB lub miksera który mógłby pełnić podobną rolę. Nie szukam dobrego sprzętu tylko dostatecznego do mojego mikrofonu Behringer XM8500, który działa bardzo bardzo cicho na mojej zintegrowanej karcie. Posiadam płytę główną GA-H61M-S2PV rev 2.0 i niestety na tej karcie nic nie słychać, a jak ustawię więcej dB to szumi okropnie i na pewno lepiej brzmi mikrofon za 20 zł. Chciałem by owy mikrofon był normalnie słyszalny i bez większych szumów. Wiem, że cena nie za duża ale w gre wchodzi też OLX. Co polecacie jeżeli chodzi o używane karty, a co jeżeli nowe? Mikrofon ma wejście mini jack czyli 3.5.
  • REKLAMA
  • #3 19142878
    MonitorLG000
    Poziom 4  
    A czym się różni presonus audio box USB 96 od presonus audio box USB bez tej liczby na końcu? Pytam bo tych drugich jest więcej w formie używanych, a jako nowe są w podobnej cenie. Modelu z liczbą 96 trudniej mi znaleźć.
    Dobór karty dźwiękowej USB lub miksera do mikrofonu Behringer XM8500 i płyty GA-H61M-S2PV rev 2.0
  • REKLAMA
  • #4 19142985
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    @MonitorLG000 przede wszystkim napisz do czego Ci konkretnie jest ten sprzęt potrzebny a "96" to zapewne (cytat): "Dostępne częstotliwości próbkowania (kHz): 44.1, 48, 88.2, 96,"

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 19143027
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Ten mikrofon, to mikrofon dynamiczny. A sprzedawcy piszą o wysokim poziomie sygnału jaki jest w stanie wygenerować. Wydaje mi się, że nie powinien sprawiać problemów nawet z kartą zintegrowaną.
    Upewnij się, że używasz wejścia mikrofonowego a nie liniowego. Jeśli jest tylko jedno wejście, to upewnij się, że właśnie w takim trybie pracuje. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia okablowania. Może masz jeszcze jakieś inne urządzenie do którego mógłbyś go podłączyć i sprawdzić. Niestety trudno tu postawić na odległość jakąś diagnozę bo przyczyn może być wiele.
  • REKLAMA
  • #6 19143094
    MonitorLG000
    Poziom 4  
    Sprzęt potrzebny do obsługi mikrofonu oraz przy okazji by jakość dźwięku w słuchawkach była trochę lepsza niż na zintegrowanej karcie.

Też spotykałem się, że może pasować do zintegrowanej, niestety w praktyce wygląda to kiepsko. Sprawdzałem wszystkie wejścia. Z jednego korzystam w postaci słuchawek i wszystko jest okej. Czerwone jest do mikro i niby działa ale jak pisałem, bardzo bardzo cicho, a zwiększenie dB w windowsie skutkuje tragiczną jakością dlatego pomyślałem, że jednak przyda się coś lepszego. Nie mam gdzie indzej sprawdzić mikrofonu, najlepiej więc chyba będzie dokupić do niego coś w stylu tego audio boxa na USB.
  • #7 19143159
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Ten mikrofon ma pewnie złącze XLR. Jesteś pewien, że masz dobrą przejściówkę na mini Jack-a do karty dźwiękowej? Tu podejrzewam problem.
  • #8 19143379
    DjMapet
    Poziom 43  
    Że do obsługi mikrofonu to wiem, ale nie wiem w jakim celu. :-)
    W każdym razie, do amatorskiego zastosowania w zupełności wystarczy interfejs audio typu Behringer U-Phoria UM2 a nawet Behringer MIC 2 USB.
    Mikser BEHRINGER XENYX 302USB też się sprawdzi.

Pozdrawiam.
  • #9 19143497
    MonitorLG000
    Poziom 4  
    @zulusj23 Mam od razu kabel XLR na mini jack.

@DjMapet Amatorski cel albo i mniej bo tak naprawdę chciałem zobaczyć co i jak, pierwsze kroki. :) Chciałem sprawdzić swój głos/beatbox ale takim mikro za 15zł ciężko więc chciałem spróbować z XM8500. Miałobyć tanio ale chyba trzeba coś jeszcze dokupić bo to co zintegrowane się kiepsko kojarzy. Dziękuję za propozycje, czy one są tak samo dobre jak te od Presonusa?
  • #10 19144575
    DjMapet
    Poziom 43  
    MonitorLG000 napisał:
    Amatorski cel albo i mniej bo tak naprawdę chciałem zobaczyć co i jak, pierwsze kroki

Więc zaopatrz się w najtańszy interfejs, np. Behringer MIC 2 USB, lub UM2.
    Jak projekt nie wypali, to dużo nie stracisz a jak wypali, to za jakiś czas kupisz lepszy interfejs i mikrofon.
    Chyba ze trafisz tanio jakiś używany, czy to Presonus, czy inny tak w okolicy 2 stówek, to można brać, bo przy ew. odsprzedaży dużo nie stracisz.
    Możesz brać też pod uwagę mikser z interfejsem USB, np. Xenyx 302 USB, lub 502 USB. Nawet jak projekt nie wypali, to sam mikser można będzie wykorzystać do innych celów.

Pozdrawiam.
  • #11 19152160
    MonitorLG000
    Poziom 4  
    Behringer MIC 2 USB To jakiś kabel. Czy do interfejsów muszę kupować osobno kabel jak do mikrofonu? Do tych interfejsów jest wejście na mini jack 3.5mm?
  • #12 19152596
    DjMapet
    Poziom 43  
    MonitorLG000 napisał:
    Behringer MIC 2 USB To jakiś kabel

Tak kabel, ale z wbudowanym we wtyki interfejsem audio: https://www.musicexpress.pl/pl/product/13847,behringer-mic-2-usb-przejsciowka-xlr-na-usb

MonitorLG000 napisał:
    Czy do interfejsów muszę kupować osobno kabel jak do mikrofonu? Do tych interfejsów jest wejście na mini jack 3.5mm?

W sprzęcie estradowym i studyjnym PRO, nie używa się wtyków jack 3,5mm do podłączania mikrofonów. Zawsze jest to symetryczny kabel z wtykami XLR - XLR i taki kabel (XLRm - XLRf) będziesz musiał zastosować jak kupisz interfejs (kostka), lub mikser.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty dźwiękowej USB lub miksera do mikrofonu Behringer XM8500, ponieważ zintegrowana karta dźwiękowa na płycie GA-H61M-S2PV rev 2.0 nie zapewnia wystarczającego poziomu głośności, a zwiększenie dB prowadzi do szumów. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym interfejsy audio Behringer U-Phoria UM2, Behringer MIC 2 USB oraz mikser Behringer XENYX 302USB. Użytkownik został również poinformowany o konieczności używania kabla XLR do podłączenia mikrofonu, a nie mini jacka. Wskazano, że interfejsy audio i miksery mogą poprawić jakość dźwięku i są dostępne w różnych przedziałach cenowych, co jest istotne dla amatorskiego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA