logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana programatora w pralce Bosch Logixx6 - brak reakcji po wymianie

PatiSar 16 Gru 2020 18:32 831 6
REKLAMA
  • #1 19118691
    PatiSar
    Poziom 2  
    Pralka Bosch umarła w trakcie prania. Zamówiłem używany programator, wymieniłem ale dalej ciemność..... Ktoś coś????
  • REKLAMA
  • #2 19118701
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Napięcie w gniazdku sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 19118707
    PatiSar
    Poziom 2  
    Nie mam w domu żadnych mierników ale inne urządzenia typu suszarka działają
  • #4 19118789
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    PatiSar napisał:
    Nie mam w domu żadnych mierników

To jak chcesz znaleźć uszkodzenie? Jak sprawdzisz elektronikę? Wymieniając na pałę? To lepiej kupić sprawną pralkę...
    Spróbuj tutaj wrzucić dobre zdjęcia elektroniki. Tam najczęściej pada układ scalony przetwornicy i kilka innych elementów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19119046
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Skoro podmiana modułu sterującego nic nie wniosła to przypuszczam, że będzie uszkodzony albo przewód zasilający albo filtr przeciwzakłóceniowy bo to już by musiał być niesamowity zbieg okoliczności by 2 moduł nie działał chociaż jeśli został pozyskany z niepewnego źródła to nie można do końca wykluczyć jego awarii. Tak czy inaczej bez choćby najprostszego multimetru nie dojdziesz przyczyny chyba, że będziesz wymieniał wszystko jak leci, ale to nie ma kompletnie sensu. Także wpierw pożyczyć multimetr lub zakupić i sprawdzić czy na przewodach zasilania modułu sterującego pojawia się 230V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19119091
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Kenworth 18 napisał:
    Skoro podmiana modułu sterującego nic nie wniosła to przypuszczam, że będzie uszkodzony albo przewód zasilający albo filtr przeciwzakłóceniowy bo to już by musiał być niesamowity zbieg okoliczności by 2 moduł nie działał

Chyba, że są dwa moduły, moduł mocy i panel sterowania... Generalnie nie wiemy o jakim modelu rozmawiamy.

PatiSar napisał:
    Nie mam w domu żadnych mierników

W takim razie pozostaje zakup, a jesli brak umiejetności wezwanie ogarniętego fachowca, tak może być szybciej i taniej.
  • #7 19793149
    PatiSar
    Poziom 2  
    Dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch Logixx6 przestała działać podczas prania. Po wymianie programatora na używany, problem nie został rozwiązany. Użytkownik nie ma miernika, ale inne urządzenia w domu działają. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia w gniazdku oraz stanu przewodów zasilających i filtra przeciwzakłóceniowego. Wskazują również na możliwość uszkodzenia układów elektronicznych w module sterującym. Zalecają użycie multimetru do diagnozy oraz ewentualne wezwanie fachowca, jeśli użytkownik nie ma odpowiednich umiejętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA