logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd H65 w pompie ciepła Panasonic T-CAP 9kw 3fazy - kwestie związane z odszranianiem

Janusz83r 16 Gru 2020 21:42 9087 6
REKLAMA
  • #1 19119229
    Janusz83r
    Poziom 8  
    Witam
    Tak jak w temacie. Pompa użytkowana od Ok 4 lat do tej pory bez uwag. W tym sezonie około tygodnia temu zaczęły sie problemy z odszranianiem a mianowicie zaczęła wyrzucać błąd H65 i pompa sie zatrzymywała.
    W związku z tym że okres jest jaki jest cieżko sciągnąć specjalistę na oględziny dlatego prosze o jskieś wskazówki .
    Krótki opis jak dotychczas była użytkowana
    - sezon letni załączona 24h na TANK
    - sezon grzewczy z racji że nie mam termostatu i bazuje na krzywych grzewczych pompa chodziła w trybie Timera tygodniowego tryb TANK HEAT tj. Praca w godzinach 22.00-6.00 i 13.00-15.00 jeżeli nie było mrozów poniżej -5 w zupełności mi to wystarczało . Poniżej tej temperatury praca ciągła

Pierwsze objawy błędu H65:
    - błąd zauważyłem nad ranem pompa musiała nie chodzic juz pare godzin temp water out wskazywało Ok 27*, po zresetowaniu błędu pompa odpaliła ale po Ok 15 min zaczęła robić odszranianie ( zakończone ponownie błędem h65) . W tej sytuacji temp. Na zewnątrz wynosiła Ok -3 pompa była całkowicie oszroniona

Konsultacja tel z monterem Panasonica i zalecenia:
    - podniesie krzywej grzewczej na +5 ( brak efektu)
    - podniesienie obrotów pompy (chyba tak to było) z wartości 4 na 5 ( brak efektu)
    - odłączenie pompy obiegowej z podłogówki i grzanie samego bufora - po tej operacji temperatura water out szybko zaczęła rosnąć dotarła do Ok 39* i proces odszranianie sie powiódł

Gdy pompa odpaliła następnego dnia wróciłem krzywa grzewcza do poziomu 0 - pompa pracowała dalej ( nadmienię ze bez wyłączania )
    Po kolejnym dniu temperatura w domu zaczęła byc juz na tyle wysoka ze wróciłem do trybu timera tygodniowego. Niestety po dwóch dniach pracy w tym trybie ponownie wyrzuciło H65

Stanowisko serwisu (telefoniczne) - ewentualne powody:
    - pompa poniżej 27* wody przy odszranianie przechodzi w algorytmie w jakiś drugi tryb i prawdopodobnie nie potrafi w tym trybie wykonać tej czynności
    - podejrzenie pompy wody w pompie ( pompa była rozbierana i czyszczona - moim zdaniem ten trop odpada)
    - czujnik ( przepływomierz)
    - awaria płyty

Tutaj moje pytanie, o co chodzi z tym algorytmem. Przecież ani ja ani serwis go nie zmieniał - czy to oznacza że jakiś element uległ uszkodzenie - jeżeli tak to który ?

Moje spostrzeżenia :
    - mam odczucie że pompa potrzebuje więcej czasu na nagrzanie domu aniżeli w poprzednich sezonach - jakby sprawność spadła

Nadmienię że urządzenie jest regularnie konserwowane , ostatnia taka czynność miała miejsce Ok miesiąca temu .

Jeżeli ktoś ma wiedzę, pomysł lub spotkał sie z takim przypadkiem bede wdzięczny za pomoc .

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 19189589
    x_cebul
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Dzień dobry

Właśnie dzisiaj nad ranem w mojej pompie dokładnie takiej samie jak u Pana wystąpił ten sam błąd.
    Czy udało się znaleźć rozwiązanie problemu ? Proszę o informację.
    Walczę od rana ale bez efektu.
  • REKLAMA
  • #3 19191274
    Janusz83r
    Poziom 8  
    Witam
    Nad przyczyna jeszcze rozmyślam.
    Jak sobie radzę :
    1.reset błędu
    2. Odłączam pompę wody (mam na wtyczce) z instalacji podłogowej pozwala to na szybsze podbicie temperatury np do 38C , przy tej temp defrosta robi juz bez problemu.
    U mnie po wystąpieniu i odpaleniu pompy defrosta próbuje robić po Ok 15min, jeżeli 38c osiągnie np po 5 min to załączam pompę z podłogówki i obserwuje - jeżeli widzę że przed defrostem podłogówka za bardzo zbija temp to wyłączam ponownie.
    W skrócie po wystąpieniu błędu Ok 15-20 min musisz liczyć ze stoisz przy pompie i obserwujesz

Ps. Gdybys znalazł przyczynę tej sytuacji to daj zna . Pompa wody w samej pompie odpada rozbierałem i nic nie dało
  • #4 19191308
    x_cebul
    Poziom 2  
    Walczę dzisiaj cały dzień.
    Napewno mam uszkodzony czujnik przepływu. (do diagnozy wykorzystałem instrukcję serwisową http://netklima.pl/wp-content/uploads/2017/05/Instrukcja-serwisowa-Aquarea-2017.pdf)
    Na razie poradziłem sobie tak że jak załączył się defrost przy zasilaniu <28st to wyłączyłem z płyty głównej czujnik przepływu, poczekałem jak skończy i włączyłem na płytę i działa.
    Nie wiem tylko czemu temperatura spadła na zasilaniu do mniej niż 28st.
    Będę obserwował, szukam tego czujnika w internecie ale nigdzie nie mogę znaleźć po symbolu tego który mam.
    Jutro będę dzwonił może znajdę gdzieś na szybko. Jak coś dalej ustalę to napiszę.
  • REKLAMA
  • #5 19191613
    Janusz83r
    Poziom 8  
    Mam podobne podejrzenie.
    Mamy chyba inne modele pompy wnioskuje po tym pliku który podesłałeś ( mam starsza wersje)
    U mnie jest taki czujnik
    Błąd H65 w pompie ciepła Panasonic T-CAP 9kw 3fazy - kwestie związane z odszranianiem
  • REKLAMA
  • #6 19191614
    x_cebul
    Poziom 2  
    Ja mam taki sam.

Dodano po 11 [godziny] 44 [minuty]:

Czujnik wymieniony i jest OK.
    Wg. mnie sytuacja jest taka że defrost ma dwa tryby, u mnie 2 tryb ten który stopuje pompę obiegową i czeka na sygnał braku przepływu od czujnika zależny jest jakoś od temperatury na zewnątrz. Nie tylko do temperatury na zasilaniu <28st. (Wymusiłem grzanie CWU i czekałem aż wykona w tym trybie defrost i mimo że na zasilaniu było 45 i powrocie 43 po wejściu w tryb defrost wywalał błąd H65.)
    Trochę słabo że czujnik nie jest diagnozowany bo właściwie cały czas oszukuje pompę że jest przepływ.
    Pozdrawiam.
  • #7 20827333
    WCat_PL
    Poziom 3  
    Witam,
    Pytanie do osób, które wymieniały czujnik przepływu.
    Czy wymienialiście ten czujnik przez serwis, czy sami?
    Mam pompę już po okresie gwarancyjnym i rozważam wymianę własnoręcznie, tym bardziej że czujnik jest w miarę dostępnym miejscu, ale wolę zapytać, czy nie spotkaliście się z jakimiś problemami przy jego wymianie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z błędem H65 w pompie ciepła Panasonic T-CAP 9kW 3-fazy, który wystąpił po czterech latach użytkowania. Błąd pojawia się podczas odszraniania, co prowadzi do zatrzymania pompy. Użytkownik stosuje różne metody, takie jak resetowanie błędu oraz odłączanie pompy wody, aby przyspieszyć proces odszraniania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z uszkodzonym czujnikiem przepływu, co potwierdzają ich doświadczenia. Wymiana czujnika wydaje się być skutecznym rozwiązaniem, a niektórzy użytkownicy rozważają samodzielną wymianę czujnika, ponieważ jest on łatwo dostępny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA