logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic t cap 9kw - awaria sterowania dodatkową pompą na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego

Jawaz 06 Lut 2021 16:40 3897 7
  • #1 19237862
    Jawaz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam mały problem.. Mianowicie
    Posiadam pompę ciepła panasonic t cap 9kw do której podłączona jest dodatkowa poma na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego.. Ostatnio przez moją nieuwagę doszło do zwarcia na przewodzie zasilającym wychodzącym z pompy a idącym do pompki przy rozdzielaczu...Od tamtej pory pompa nie steruję sama pompka na rozdzielaczu (jak udało mi się ustalić zasilanie nie wychodzi z płyty sterującej w POMPIE)
    Ma może ktoś jakiś pomysł jak to naprawić lub sprawdzić miejsce awarii?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 19238131
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Jeżeli masz podpięte pod wyjście EXTRA PUMP to jest chyba zasilane z bezpiecznika FUSE1 T6,3A L250V,
    ale jakby przy zwarciu wybiło ten bezpiecznik to chyba by nie było sterowania zaworami CO/CWU i obiegówka wewnętrzna w pompie by nie chodziła.
    Wyjście EXTRA PUMP załącza przekaźnik SSR1 mógł on też ulec uszkodzeniu przy zwarciu.
  • #3 19238710
    Jawaz
    Poziom 2  
    Bezpiecznik jest raczej ok. to sprawdziłem na samym początku szukania problemu..
    Muszę jeszcze sprawdzić przekaznik..
  • #4 20195132
    tomcyg12
    Poziom 2  
    Gdzie znajdę ten bezpiecznik? Jeżeli uszkodzony jest przekaźnik, to czy on jest wlutowany w płytę?
  • #5 20196481
    tomcyg12
    Poziom 2  
    Jawaz napisał:
    Bezpiecznik jest raczej ok. to sprawdziłem na samym początku szukania problemu..
    Muszę jeszcze sprawdzić przekaznik..

U mnie bezpiecznik wygląda na sprawny. Przekaźnik wydaje się być wlutowany. Czy rozwiązał Pan problem, jeżeli tak to co było.
  • #6 20246859
    sofien
    Poziom 12  
    Jawaz napisał:
    Witam.
    Mam mały problem.. Mianowicie
    Posiadam pompę ciepła panasonic t cap 9kw do której podłączona jest dodatkowa poma na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego.. Ostatnio przez moją nieuwagę doszło do zwarcia na przewodzie zasilającym wychodzącym z pompy a idącym do pompki przy rozdzielaczu...Od tamtej pory pompa nie steruję sama pompka na rozdzielaczu (jak udało mi się ustalić zasilanie nie wychodzi z płyty sterującej w POMPIE)
    Ma może ktoś jakiś pomysł jak to naprawić lub sprawdzić miejsce awarii?
    Dziękuję i pozdrawiam.

Witam dałeś rade z naprawą?
  • #7 20270420
    jprzemek821
    Poziom 1  
    Witam. Też mam problem z wyjściem extra pump uszkodzonym. Udało się Panom to naprawić?
  • #8 21207239
    kamiloo766
    Poziom 1  
    Witam czy udało się Panu rozwiązać problem ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pompą ciepła Panasonic T Cap 9kW, która nie steruje dodatkową pompą na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego po zwarciu na przewodzie zasilającym. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny awarii, takie jak uszkodzenie przekaźnika SSR1 lub bezpiecznika FUSE1. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat lokalizacji bezpiecznika oraz stanu przekaźnika, a także pytają o rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA