logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW90M741NOO/EO Quickdr - Pojawiający się błąd 4C

michal.orzel 19 Gru 2020 17:13 6582 4
REKLAMA
  • #1 19124680
    michal.orzel
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień Dobry!
    Ostatnio prawie przy każdym praniu w tej pralce pojawia się błąd 4C, wąż drożny, ciśnienie w normie, wężyki od elektrozaworów do ich wyjść są drożne.
    Po rozkręceniu widzę, że jest w tej pralce ogólny rozdzielnik na 3, każdy z własnym elektrozaworem. Na wejściu węża od wody (główne przyłącze wody) jest jakaś gumka czarna założona na jakiś bolec, nie wiem czemu ona służy, nie zauważyłem filtra wody w tej pralce, sitka itd. Czy przyczyną mogą być zakamienione elektrozawory? Pralka rok używana. Proszę o jakieś sugestie, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Elektrozawory siedzą w takich metalowych szelkach w białych gniazdach, które zdaje się trzeba przekręcić żeby je wyjąć, ale po zluzowaniu blokad metalowych nie mam pojęcia jak je dalej wyjąć. Podobny problem miałem ostatnio z myjką K7 i zaworem ciśnienia, ale tam to poszło migiem w porównaniu z tą pralką. Czy może winny jest jakiś czujnik ciśnienia wody albo wagi?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19124779
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Opis postępowania w przypadku błędu 4c: https://youtu.be/MaHVtJxcvB8
    By zdemontować elektrozawór musisz odkręcić 2 wkręty z tyłu pralki i musi wyjść bez problemu oczywiście po odłączeniu przewodów zasilających cewki i węży łączących go z dozownikiem detergentów( przed demontażem zrób zdjęcia jak były podłączone przewody zasilające cewki oraz oznacz sobie który wąż wchodzi na który króciec).Może posiadasz instalację wodną wykonaną z rur stalowych co może spowodować szybkie zabrudzenie elekrozaworu wewnątrz ponieważ przy sprawnej instalacji wodnej elekrozawór ulega zakamienieniu dopiero po ładnych paru latach eksploatacji pralki: https://north.pl/karta/elektrozawor-potrojny-...alki-samsung-ww90m741noo,EL9-PQ-C2M2-1G7.html to po prostu elektrozawór trójdrożny. Sprawdź rezystancję wszystkich cewek elekrozaworu a sprawna musi mieć około 3,5-4 kΩ. Oczywiście cena elekrozaworu gdyby zapchał się wewnątrz i wymagał wymiany przysparza o ból głowy, ale można zakupić na przykład ten: https://north.pl/promo/elektrozawor-potrojny-...idd2nkowTR0c-97Q5AqQHUHbDXYuUNmEaAr3aEALw_wcB
    O jaki filtr pytasz? Elektrozaworu czy pompy odpływowej? Filtr elekrozaworu to tzw. filtr sitkowy.
  • REKLAMA
  • #3 19124860
    michal.orzel
    Poziom 11  
    Po usunięciu gumki z wejscia wody która moim zdaniem blokuje ciśnienie wody na wejściu o jakies 80% i zmniejszeniu ciśnienia na zaworze wody, pralka śmiga jak nowa, elektrozawory sprawne, sprawdziłem. W sumie nie dziwie się że pralka ozdrowiała po usunieciu tej gumy, bardziej sie dziwie że działała z nią ponad rok .
    Dziekuje za odpowiedź kolego. Myslalem co prawda ze ktoś wie jak zdemontować poszczególne zawory, ale i tak dziekuje za zainteresowanie !
  • REKLAMA
  • #4 19124881
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Można zdemontować cewki, ale samego elektrozaworu nie rozdzielisz na pojedyńcze sekcje bo to jest to konstrukcja nierozbieralna. Usunąłeś tylko uszczelkę czy fitr sitkowy również?
    Filtr musi tam pozostać.
  • #5 19125663
    michal.orzel
    Poziom 11  
    Filtr zostaje wiadomo, elektrozawór mozna wyjac, po rozbrojeniu go z metalowej blokady, spodnią białą część trzeba przekrecic długimi szczypcami w tym trójdrożnym odlewie i jest odblokowany do wyjecia. Ta uszczelka nazwijmy ją tak, nie wiem po co tam jest. Prawdopodobnie po to zeby ograniczyc cisnienie wody , rozbic jej strumien, zeby pralka byla cichsza i nie szarpalo zaworami podczas pracy. Taki "DPF" pralkowy.
REKLAMA