logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW80K5410UW: błędy 4C i dC, blokada drzwi, wymiana, co dalej?

maylokrk 16 Mar 2025 13:18 492 1
REKLAMA
  • #1 21482094
    maylokrk
    Poziom 1  
    Witam wszystkich. Zmagam się z pralką Samsung WW80K5410UW i błędami 4C oraz dC. Zaczęło się od tego, że w czasie cyklu (przed fazą płukania) pralka wyświetliła błąd 4C. Problemów z ciśnieniem wody oczywiście nie było. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu pralki pokazało błąd dC. I potem już 9 na 10 przypadków taki błąd pokazywała, więc nie dało się uruchomić żadnego programu. Blokada drzwi wymieniona, ale nic to nie pomogło. Obecnie jest tak, że raz na 20 prób uda się uruchomić program, ale lampka kluczyka (sygnalizacja zamkniętych drzwi) gaśnie zaraz na początku po kilku minutach (jak pralka zdąży nalać wody) albo gdzieś później po 30-60 minutach i zostaję z niewypłukanym praniem w środku. Najczęściej pomaga wyłączenie pralki z gniazdka, czasami na pół godziny, a najlepiej na całą noc i próbować włączyć rano. Pralki nie da się używać w ten sposób.

Był spec i stwierdził, że to może być jakiś sensor w drzwiach (drzwi z klapką AddWash). Wymienił na używane, ale nic to nie zmieniło. Stwierdził, że w takim razie sugeruje wymianę drzwi, ale na nowe (połowa ceny pralki), a jak to nie pomoże, to wymiana elektroniki (połowa ceny pralki), ale nie daje gwarancji, że to pomoże w ogóle. Więc proponuje zastanowić się w ogóle nad nową pralką... Pralka ma 8 lat, jest to jej pierwsza awaria. Przeglądałem podobne tematy, ale żaden nie opisywał objawów dokładnie jak moich. Próbowałem mierzyć wtyczkę od blokady drzwi, ale (1) nie jestem w stanie stwierdzić, na których pinach ma być to napięcie po włączeniu przycisku start, oraz (2) jakie to ma być napięcie? Jaka wartość i czy stałe, czy zmienne. Poza tym błąd 4C sugeruje, że dC to tylko zmyłka i tak naprawdę problem wcale nie leży w blokadzie drzwi. Czy jest ktoś, kto spotkał się z takimi objawami i jak sobie z nimi poradził?
    Aha, próbowałem wejść do menu serwisowego, ale nie jestem pewien do końca jak. Po przytrzymaniu pierwszego i trzeciego przycisku (temperatura i wirowanie) zapalają się wszystkie lampki kontrolne na panelu i pokrętle i tyle. Nic więcej nie da się zrobić. Mam wrażenie, że to jakiś factory reset, bo przywraca włącznie dźwięków (na co dzień były wyłączone).
    AI: Jakie dokładnie kroki podjąłeś w celu rozwiązania problemu, oprócz wymiany blokady drzwi?
    Wymiana drzwi i blokady drzwi nie pomogła.
    AI: Czy pralka była regularnie serwisowana i czy były wcześniej jakieś inne problemy lub naprawy?
    Jest to jej pierwsza awaria.
  • REKLAMA
  • #2 21482108
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Szukaj naprawdę dobrego i polecanego serwisu AGD i do tego jeszcze naprawiającego elektronikę. Najczęstsze problemy pralek Samsung to zimne luty na module sterującym(po 8 latach użytkowania jak najbardziej mogły powstać)lub uszkodzona wiązka elektryczna. Musisz znaleźć znającego temat serwisanta i dopiero wtedy będzie szansa na naprawę.
REKLAMA