logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eksperyment z diodami UV 365-375nm - pytania początkującego

nakitosz 20 Gru 2020 03:33 459 2
REKLAMA
  • #1 19125708
    nakitosz
    Poziom 2  
    Halko halko,
    Mam taki pomysł zabawy ledami uv, nigdy tego nie robiłem i zaznaczam, że nie mam wiedzy technicznej za bardzo. Na bierząco się dowiaduje więc prosze o wyrozumiałość.
    Widziałem halogeny sceniczne uv 365-375nm w internecie tylko są cholernie drogie. Próbowałem znaleźć same diody (pakiety Led - wybaczcie za nie dokładne opisy ale staram się jak mogę).
    Jedyne co znalazłem to na aliexpress coś w tym stylu:

https://m.pl.aliexpress.com/item/32905259636....7dLxJNJ5eiVFXaZd9GYaAqtDEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Czytałem trochę o ledach i dowiedziałem się, że jest kilka typów i jakości elementów i zastanawiam się, czy nie ma "lepszych" jakościowo układów gdzieś z polskich sklepów czy macie może sprawdzone aukcje?

Dzieki za odpowiedź,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19125840
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:
    Czytałem trochę o ledach i dowiedziałem się, że jest kilka typów i jakości elementów i zastanawiam się, czy nie ma "lepszych" jakościowo układów gdzieś z polskich sklepów czy macie może sprawdzone aukcje?

Ja odróżniam dwie podstawowe kategorie, elementy które mają dokumentację i elementy które dokumentacji nie mają, tu mamy ten drugi przypadek, nikt nie wie ile światła to daje, obowiązuje zasada darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda inaczej mówiąc przy takiej cenie nikt nie pyta o parametry, ważne że w ogóle świeci.

LEDy UV renomowanych producentów mogą różnić się mocą optyczną nawet trzykrotnie przy tej samej mocy zasilania, co do niemarkowych nawet nie próbujęzgadywać, wiele zależy od technologii i długości fali - im krótsza tym trudniej wyprodukować takiego LEDa. Kiedyś szukałem LEDów UV na krajowym rynku, to nie było za bardzo z czego wybierać, szczególnie jeśli ma się specyficzne wymagania, wiec dalej szukałem w sklepach zagranicznych jak Farnell, Mouser, RS-Components, Digikey, tam już cośbyło. LEDy UV są relatywnie drogie za pojednawczego LEDa 3W 10-100zł za moduł kilkudziesieciowatowy taki jak SBM-120-UV, LZC-04UB0R, LZP-04UB0R trzeba dać 200-500 złotych.
  • #3 19126704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA