Witam Serdecznie
Jakieś trzy miesiące temu zmodernizowałem komputer o nowe elementy:
procesor, płyta główna, pamięć ram, zasilacz.
Komputer działał prawidłowo przez ten cały czas praktycznie codziennie, prócz co jakiś czas podczas uruchamiania W10 i występowania BSOD: "PAGE FAULT IN NONPAGED AREA".
Teraz od paru dni żaden OS nie chce się uruchomić (W10 na dysku lub Linux Mint na USB) - kończy się na MSI CPU RED LIGHT.
Windowsa nie przeinstalowałem po wymianie sprzętu, miałem to zrobić po nowym roku jak będę miał czas.
Zainstalowałem do nowego sprzętu sterowniki i wszystko działało.
Sprzęt:
Próbowałem już:
Złożyłem w życiu wiele komputerów czy sobie czy znajomym.
Oraz drobne naprawy wykonywałem.
Ale pierwszy raz sam nie mam pojęcia O CO CHODZI i proszę o waszą pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję za udzielanie rad i pomocy.
Jakieś trzy miesiące temu zmodernizowałem komputer o nowe elementy:
procesor, płyta główna, pamięć ram, zasilacz.
Komputer działał prawidłowo przez ten cały czas praktycznie codziennie, prócz co jakiś czas podczas uruchamiania W10 i występowania BSOD: "PAGE FAULT IN NONPAGED AREA".
Teraz od paru dni żaden OS nie chce się uruchomić (W10 na dysku lub Linux Mint na USB) - kończy się na MSI CPU RED LIGHT.
Windowsa nie przeinstalowałem po wymianie sprzętu, miałem to zrobić po nowym roku jak będę miał czas.
Zainstalowałem do nowego sprzętu sterowniki i wszystko działało.
Sprzęt:
Spoiler:
MSI B450 TOMAHAWK MAX (MS-7C02), BIOS v3.A2,
AMD Ryzen 5 1600 AF 3200,
Corsair Vengeance RGB PRO 32GB 2x16GB 2933MHz (bios ustawia default na 2666MHz),
AMD Radeon R7 370 4GB,
Silentium PC Vero M3 Bronze 600W,
Temp.CPU 32 (podczas grania max 65), Temp.GPU 30 (podczas grania max 67) - RTSS,HWinfo,
Windows 10 Pro v1709 64bit,
Defender,
MSI CPU RED LIGHT, Win10 BSOD "PAGE FAULT IN NONPAGED AREA", Linux Mint "No irq handler for vector"
Beep Code - brak (tylko standardowe przy uruchomieniu)
MSI B450 TOMAHAWK MAX (MS-7C02), BIOS v3.A2,
AMD Ryzen 5 1600 AF 3200,
Corsair Vengeance RGB PRO 32GB 2x16GB 2933MHz (bios ustawia default na 2666MHz),
AMD Radeon R7 370 4GB,
Silentium PC Vero M3 Bronze 600W,
Temp.CPU 32 (podczas grania max 65), Temp.GPU 30 (podczas grania max 67) - RTSS,HWinfo,
Windows 10 Pro v1709 64bit,
Defender,
MSI CPU RED LIGHT, Win10 BSOD "PAGE FAULT IN NONPAGED AREA", Linux Mint "No irq handler for vector"
Beep Code - brak (tylko standardowe przy uruchomieniu)
Próbowałem już:
Spoiler:
h*****//forums.tomshardware.com/threads/no-post-system-wont-boot-and-no-video-output-troubleshooting-checklist.1285536/
h*****//forums.tomshardware.com/threads/no-post-system-wont-boot-and-no-video-output-troubleshooting-checklist.1285536/
Złożyłem w życiu wiele komputerów czy sobie czy znajomym.
Oraz drobne naprawy wykonywałem.
Ale pierwszy raz sam nie mam pojęcia O CO CHODZI i proszę o waszą pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję za udzielanie rad i pomocy.