logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers ZWB24-1RE: Kod E9, spadek ciśnienia wody poniżej 1.0 - jak naprawić?

MacieJó 21 Gru 2020 10:06 3108 3
REKLAMA
  • #1 19128168
    MacieJó
    Poziom 2  
    Witam, od 3 lat mam piec dwufunkcyjny Junkers ZWB24-1RE, co roku wykonany przegląd gwarancyjny. Ostatnio po przeglądzie na wyświetlaczu pojawił się kod E9, ciśnienie wody spadło poniżej 1.0, piec przestał działać. Odpowietrzyłem jeszcze raz wszystkie kaloryfery, dopuściłem wodę i piec zaskoczył. Jednak po ok 2 godz problem powrócił i tak przez cały dzień. Co robić?
    Junkers ZWB24-1RE: Kod E9, spadek ciśnienia wody poniżej 1.0 - jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19128503
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Wyłącz kocioł, wąż odpływowy z kotła wsadź do wiadra. Uzupełnij wodę do 2 barów. Patrz czy woda nie lecie z węża. Uszkodzeniu mogła uleć przystawka kondensująca co objawi się wypływem wody z węża.
    Mogla strzelić również nagrzewnica. Ale żeby to sprawdzić to trzeba rozebrać kocioł.
    Trzecia ekologiczność to wyciek wody na instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 19128811
    Piotr_Zw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie zbiornik przeponowy (uszkodzony zaworek lub membrana) lub wężyk do tegoż zbiornika zatkany.

Udrożnienie wężyka lub wymiana zaworka (i uzupełnienie ciśnienia) jest dość proste, jedyne utrudnienia to nieco kłopotliwy dostęp

Tymczasowo (do przyjazdu serwisanta, jeśli nie chcesz ryzykować samodzielnej próby naprawy) - możesz obniżyć temperaturę CO do max 40-45 stopni i uzupełnić wodę CO minimalnie - nie przekraczając 1 bar. Obserwuj ciśnienie, jeśli podczas pracy kotła będzie przekraczać 2,5 bara, obniż jeszcze temperaturę.
    Albo, tymczasowo, zrobić "zbiornik przeponowy" w wybranym grzejniku celowo zapowietrzając go (podkreślam - to rozwiązanie tylko awaryjne)
  • #4 19137332
    MacieJó
    Poziom 2  
    Dziękuje za podpowiedzi.
    Serwisant stwierdził że przytkał się przewód od ogrzewania wody w kaloryferach. Przeczyścił i piec działa .
REKLAMA