logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Denon AVR 1908 - wyłącza się przy większej głośności i piszczenie głośników

XdLENROKbX 21 Gru 2020 11:20 2337 9
REKLAMA
  • #1 19128303
    XdLENROKbX
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem Denon AVR 1908.

Uwaga!! Problem z wyłączaniem się wzmacniacza (problem .1.) już rozwiązałem... Problem magicznie się rozwiązał po powrocie do ustawień fabrycznych wzmacniacza. (Info dla ludzi którzy mają ten sam problem).

1. Problem dotyczy tego że, wzmacniacz wyłącza się przy większych głośnościach. Początkowo myślałem, że może to być wina kondensatorów w zasilaczu, ale później odkryłem, że jest on wstanie grać głośno, ale tylko przy wysokim sygnale ze źródła dźwięku i niskim podgłośnieniu wzmacniacza (w źródle dźwięku 30% głośności + podgłośnienie we wzmacniaczu na poziomie +15db = przez chwilę gra cicho po czym się wyłącza), (w źródle dźwięku 100% + podgłośnienie we wzmacniaczu na poziomie 0db gra w miarę głośno i się nie wyłącza)
    Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje??

2. Przy włączeniu trybu kina domowego czasami głośniki frontalne piszczą, natomiast centralny buczy.
    Zapewne jest to problem jakichś kondensatorów w filtrach (poprawcie mnie jeśli się mylę), ale moim głównym problemem jest jego wyłączanie się.

Ad2. Po restarcie wzmacniacza pozostają następujące problemy...
    Wszystkie 4 głośniki centralne grają dobrze w trybie stereo (w tym trybie reszta głośników nie gra), po zmianie trybu na jakikolwiek inny uruchamiający pozostałe głośniki, zarówno głośniki frontalne jak i cała reszta piszczą (centralny już nie buczy). Oprócz tego wszystkie głośniki grają cicho (z wyjątkiem frontalnych w trybie stereo).

Ps.2. Po zrestartowaniu wzmacniacza. Poleciał dymek z okolic radiatora (może być to spowodowane tym że podałem za dużą moc wejściową z mixerna do wzmacniacza). Po tym zajściu nic się nie zmieniło.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19132071
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    XdLENROKbX napisał:
    Ps.2. Po zrestartowaniu wzmacniacza. Poleciał dymek z okolic radiatora (może być to spowodowane tym że podałem za dużą moc wejściową z mixerna do wzmacniacza). Po tym zajściu nic się nie zmieniło.
    - doszla kolejna usterka. Urzadzenie nalezy przekazac do serwisu RTV celem diagnozy i ewentualnej naprawy.
    Dalsze nieumiejetne postepowanie i proby naprawy tylko doloza kolejne usterki.
  • REKLAMA
  • #3 19132097
    XdLENROKbX
    Poziom 6  
    michald napisał:
    XdLENROKbX napisał:
    - doszla kolejna usterka. Urzadzenie nalezy przekazac do serwisu RTV celem diagnozy i ewentualnej naprawy.
    Dalsze nieumiejetne postepowanie i proby naprawy tylko doloza kolejne usterki.

Gdybym w ogóle zaczął go naprawiać może i to co pan pisze miało by sens, jedyne co zrobiłem to restart do ustawień fabrycznych... Jeżeli po restarcie wzmacniacza do ustawień fabrycznych ma się coś palić to po co taka funkcja?

A podanie za dużego sygnału wejściowego, to też nie była żadna próba naprawy. Tylko po prostu mój błąd, o którym opowiem w serwisie bo o nim wiem.

Nie próbuje naprawić tego wzmacniacza sam, nawet jeżeli dał bym radę. Po prostu chce ustalić co się z nim działo zanim go kupiłem, bo takiego go kupiłem z tą różnicą, że się nie włączał, tą usterkę naprawiłem, gwarantuje że bezkolizyjnie dla reszty układu...

Nie chce mi się z nim bawić i oddam go do serwisu, ale najpierw chce wiedzieć co mam tam powiedzieć i czego się spodziewać.

Pozdrawiam i dziękuję za radę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19132101
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    "(może być to spowodowane tym że podałem za dużą moc wejściową z mixerna do wzmacniacza"

Powiedz nam tak szczerze z jakimi "kolumnami" jest ten biedny Denon męczony?

Bo ja tam widzę że nieźle mieszasz i nie znasz się wogóle na ustawianiu sprzętu.

"(w źródle dźwięku 30% głośności + podgłośnienie we wzmacniaczu na poziomie +15db = przez chwilę gra cicho po czym się wyłącza)"

+15dB na wzmacniaczu to jest potencjometr głośności ustawiony ponad MAX.

"(w źródle dźwięku 100% + podgłośnienie we wzmacniaczu na poziomie 0db gra w miarę głośno i się nie wyłącza)"

0dB to jest ustawienie prawie że poprawnie wysterowanego wzmacniacza.

Rozumiem że kolega tym amplitunerem jakąś imprezę chce nagłośnić ?

Dodano po 2 [minuty]:

"Wszystkie 4 głośniki centralne grają dobrze w trybie stereo"

Wyjaśnisz mi co to znaczy ?

Bo albo masz tryb 5.1 lub 7.1 gdzie jest kolumna centralna(a nie głośnik).

Centralna kolumna nie ma prawa grać w trybie stereo :crazyeyes: :crazyeyes: :crazyeyes:
  • #5 19159561
    XdLENROKbX
    Poziom 6  
    Chodziło mi o głośniki "frontalne" (o czym innym pisałem o czym innym myślałem)

Nie chce napędzić imprezy wzmacniaczem kina domowego :D
    Po prostu jak za tą cenę to grał okrutnie słabo

Sygnał był podawany z mixera który jest podpięty do wzmacniacza estradowego ads plx 4000 oraz ads Lx 1100 ( zapomniałem zmienić poziom wzmocnienia na mixerze)

"Głośniki" to już jest czepianie się i łapanie za słówka... Jak ktoś kompetentny by to przeczytał myślę, że z góry stwierdziłby ,że chodzi o kolumny, a nawet jeśli nie to w czym jest różnica czy jest to głośnik czy kolumna głośnikowa jeżeli zakres mocy i impedancji jest odpowiedni dla wzmacniacza? (Proszę o odpowiedź być może o czymś nie wiem)

Ps. Proszę nie wysyłać odpowiedzi w postaci naśmiewania się z nieprofesjonalnego sprecyzowania informacji przeze mnie typu "głośniki" zamiast kolumny albo "głośniki centralne" zamiast frontalnych, ja rozumiem że to bardzo śmieszne i niektórym zwiększa poziom samooceny, ale wydaje mi się że nie na tym polega to forum.

Z resztą problem już rozwiązałem.

• #6 19159736
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9200
    XdLENROKbX napisał:
    Z resztą problem już rozwiązałem.
    To miło by było, gdybyś napisał w jaki sposób i zamknął temat.
  • Pomocny post
    #7 19162183
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    XdLENROKbX napisał:
    Po prostu jak za tą cenę to grał okrutnie słabo
    - dziwne ? Ot dawna wiedomo ze te wzmacniacze mocy implementowane w amplitunerach THX maja wydajnosc w "trybie stereo" taka jak wzmacniacz 2x25W/8ohm.

Tylko dziwnym trafem trudno jest to wytlumaczyc ludziom bo ci czarodzieje z marketingu tak im nawciskali kitu ze juz nie liczy sie wiedza tylko voodoo.

Najprosciej jest powyzsza teze wytlumaczyc na przykladzie radiatora w takim amplitunerze 7+1. Radiator ma wymiary dla odprowadzenia ciepla przystosowanego dla wzmacniacza o mocy sinusoidalnej 2x60W/8ohm a tym czasem laduja na niego 8-par tranzystorow stopnia wyjsciowego plus dodakowo wieszaja stabilizatory LM-7XXX. Wiec jakim cudem to nie ma ulec awarii ? Fizyki nie da sie oszukac.

Dodano po 4 [minuty]:

XdLENROKbX napisał:
    o w czym jest różnica czy jest to głośnik czy kolumna głośnikowa jeżeli zakres mocy i impedancji jest odpowiedni dla wzmacniacza
    - a w tym ze impedancja to nie rezystancja kolego.

Charakter impedancji zespolu glosnikowego nie jest tym samym co charakter impedancji jednego glosnika. Prosze nie mylic zagadnien.
  • Pomocny post
    #8 19162395
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    michald napisał:
    Najprosciej jest powyzsza teze wytlumaczyc na przykladzie radiatora w takim amplitunerze 7+1. Radiator ma wymiary dla odprowadzenia ciepla przystosowanego dla wzmacniacza o mocy sinusoidalnej 2x60W/8ohm a tym czasem laduja na niego 8-par tranzystorow stopnia wyjsciowego plus dodakowo wieszaja stabilizatory LM-7XXX. Wiec jakim cudem to nie ma ulec awarii ? Fizyki nie da sie oszukac.

+

michald napisał:
    Ot dawna wiedomo ze te wzmacniacze mocy implementowane w amplitunerach THX maja wydajnosc w "trybie stereo" taka jak wzmacniacz 2x25W/8ohm.

I tak i nie.

Jeżeli będziemy skupiać się na amplitunerach kina domowego sygnowanych znaczkiem THX to należy wziąć pod uwagę że domyślnie są włączone filtry górnoprzepustowe 80Hz.
    Co oznacza że jak sama nazwa mówi "kino domowe" mamy zestaw 5.1/7.1 i pokrewne gdzie za reprodukcję niskich częstotliwości odpowiada aktywny subwoofer.

Więc moc o której mówisz ok 40W na kanał nawet w trybie 5.0/7.0 wystarcza do napędzenia większości kolumn w kinie domowym.

Ale większość ludzi kupuję amplitunery i łączy je z wymagającymi kolumnami frontowymi w nadzieji że im to zagra.
    Tak zagra ale skoro cały amplituner pobiera np 280W z sieci i ma sprawność rzedu 40% (klasa sprawności AB) więc łatwo wyliczyć ile rzeczywiście prądu jest w stanie oddać zasilacz tego amplitunera.

Właśnie dzisiaj zakupiłem ONKYO TX-SR703E który z sieci pobiera 680W .
    Zobaczymy jak to zagra.
    Co nie zmienia faktu że mam u Siebie cały komplet kina domowego 5.1 z firmy Canton wraz z aktywnym subwooferem.
    Więc czytając specyfikację tego amplitunera można natknąć się że ma domyślnie włączone filtry na wyjściach kolumn na poziomie 80Hz. Tak jest według specyfikacji.

Co do wielkości radiatora czytaj jak wyżej.

Amplituner obciążony kolumnami z załączonym aktywnym filtrem(wszystkie amplitunery mają w opcjach wybór wielkości kolumn SMALL/LARGE , plus przeważnie elektronicznie/programowo regulowany filtr dolno/górno przepustowy).

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Więc przeskok jakościowy pomiędzy Yamaha RX-V385 a Onkyo TX-SR703E jest ogromny.

Na tych samych ustawieniach czyli w trybie PURE AUDIO cały zestaw gra zupełnie inaczej, inna scena stereo inne wysokie tony.

O i tyle odemnie.
  • REKLAMA
  • #10 19163423
    XdLENROKbX
    Poziom 6  
    Dzięki za te informacje...
    Gdybym nie zapłacił za niego 200 zł łącznie z jego naprawą pewnie bym teraz rozpaczał :D

W sumie to warto wiedzieć na przyszłość, dzięki panowie.

Dodano po 4 [minuty]:

Wzmacniacz zaniosłem do serwisu i opowiedziałem o wszystkich jego przypadłosciach.
    Został dość szybko naprawiony za 100zl.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Denon AVR 1908, który wyłącza się przy większych głośnościach. Po przywróceniu ustawień fabrycznych jeden z problemów został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że amplituner działa poprawnie przy niskim podgłośnieniu, ale wyłącza się przy wysokim sygnale wejściowym. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może być związany z podawaniem zbyt dużej mocy wejściowej oraz niewłaściwym ustawieniem głośności. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kondensatorów w filtrach. Użytkownik zdecydował się na oddanie urządzenia do serwisu, gdzie problem został szybko naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA