Proszę o pomoc w identyfikacji elementów (ew schemat) układu zasilania w mierniku Sonel MPI 502,
Wylała się z nim bateria i te elementy są nie nie od odzyskania.
Głównie chodzi mi o wartości/typy elementów: U27, U28, C78, C80, C76, R141, C77.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Witam , czy zidentyfikował Pan uszkodzone elementy ? Mam podobny problem z tym miernikiem. Wylały baterie i uszkodzona została część płytki przez co utrudniona jest identyfikacja elmentów , z tym że u mnie jest to inny obszar płytki .
✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji uszkodzonych elementów układu zasilania w mierniku Sonel MPI 502, uszkodzonych wskutek wycieku baterii. Użytkownik poszukiwał wartości i typów elementów oznaczonych jako U27, U28, C76, C77, C78, C80 oraz R141. W odpowiedziach podkreślono brak dostępnych schematów ani zdjęć wnętrza miernika, co utrudnia identyfikację i naprawę. Sugerowano kontakt z serwisem Sonela jako potencjalne źródło pomocy. W późniejszych postach pojawiły się zdjęcia uszkodzonych płytek i elementów, jednak nie wszystkie części, np. tranzystor T11, zostały zidentyfikowane z powodu uszkodzeń. Jeden z użytkowników udostępnił zdjęcie tranzystora, który może odpowiadać brakującemu elementowi. Problem dotyczy głównie uszkodzeń mechanicznych i chemicznych płytek PCB po wycieku baterii, co komplikuje odczyt wartości i typów komponentów. Wygenerowane przez model językowy.