logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonel MRU 101: Ładowanie baterii, pęknięta tasiemka, 4 odłączone przewody - poszukiwanie schematu

erem37 20 Gru 2022 21:11 438 2
REKLAMA
  • #1 20345199
    erem37
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z ładowaniem baterii w Sonel MRU 101.
    Po otwarciu obudowy zobaczyłem że pękła tasiemka która trzymała trafo i wyrwały się z płytki 4 przewody
    Sonel MRU 101: Ładowanie baterii, pęknięta tasiemka, 4 odłączone przewody - poszukiwanie schematu
    Może ktoś ma zdjęcie płytki , pod które punkty lutownicze przylutować te 4 pomarańczowe kabelki 2 grubsze i 2 cieńsze
    Logicznie by było że pod pkt 3 i 4 te 2 grubsze , a 1 i 2 te cieńsze .
    Pytam bo miernik ma swoje lata , a jeszcze może posłużyć kilka lat i nie chcę go puścić z dymem
    PS. nie mierzyłem uzwojeń
  • REKLAMA
  • #2 20345460
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Wylutowując pozostałe końcówki z PCB możesz rozpoznać gdzie były cieńsze i grubsze wyprowadzenia transformatora, jedynie początki i końce mogą być istotne w działaniu miernika.
  • #3 20347291
    erem37
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    niewolno2 napisał:
    Wylutowując pozostałe końcówki z PCB możesz rozpoznać gdzie były cieńsze i grubsze wyprowadzenia transformatora, jedynie początki i końce mogą być istotne w działaniu miernika.

Masz rację, nie pomyślałem o tym
    A to tylko ładowanie baterii, tak że to niema wpływu na działanie miernika
    Sprawdzę po nowym roku , po urlopie
    Pozdrawiam
REKLAMA