logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny

DawiDD 25 Gru 2020 16:30 1944 5
REKLAMA
  • #1 19136133
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Witam
    Mam zabudowany tablet Asus Nexus7 2013 (versja lte) w samochodzie. Od paru lat śmiga bez problemu poza GPS'em - często gubi sygnał, nie znajduje fix'a. Na zewnątrz poza samochodem jest ok. Wymyśliłem ze wymiennie mu antenę GPS - oryginał to kawałek folii miedzianej przyklejonej do plecków obudowy. Ida tam 2 piny - jeden masa drugi sygnał - do sygnału dolutowałem antenę ceramiczna wyciągniętą z jakiejś starej nawigacji o wymiarach 12x12x4mm. Masy nigdzie nie podpinałem. Tablet faktycznie lepiej lapie sygnał GPS, na zewnątrz jest rewelacja, ale w aucie szału nie ma i tez gubi sygnał.
    Znalazłem jeszcze oryginalna antenę GPS Boscha zewnętrzną do samochodu z kablem która została po jakiejś stacji multimedialnej w aucie. Podłączyłem pod masę i sygnał - niestety sygnału gps nie złapało w ogóle. Odłączyłem przewód masowy i zostawiłem sam sygnałowy - teraz jest lepiej, ale chyba to nie jest prawidłowe podpięcie. Rozebrałem tą antenę boscha i pod płytka ceramiczna anteny jest jakaś elektronika (spotkałem sie z tym w kilku antenach z nawigacji). Pytanie - czy takie anteny zewnętrzne musza być zasilane przewodem sygnałowym - cos jak antena tv z zasilaczem podającym napięcie kablem antenowym?

Dodano po 5 [minuty]:

Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny

Dodano po 7 [minuty]:

Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny
  • REKLAMA
  • #2 19136181
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    DawiDD napisał:
    Ida tam 2 piny - jeden masa drugi sygnał - do sygnału dolutowałem antenę ceramiczna wyciągniętą z jakiejś starej nawigacji o wymiarach 12x12x4mm. Masy nigdzie nie podpinałem. Tablet faktycznie lepiej lapie sygnał GPS, na zewnątrz jest rewelacja, ale w aucie szału nie ma i tez gubi sygnał.

Wyprowadzić na zewnątrz przewodem ekranowanym i tam dopiero antena.

DawiDD napisał:
    Znalazłem jeszcze oryginalna antenę GPS Boscha zewnętrzną do samochodu z kablem która została po jakiejś stacji multimedialnej w aucie. Podłączyłem pod masę i sygnał - niestety sygnału gps nie złapało w ogóle. Odłączyłem przewód masowy i zostawiłem sam sygnałowy - teraz jest lepiej, ale chyba to nie jest prawidłowe podpięcie. Rozebrałem tą antenę boscha i pod płytka ceramiczna anteny jest jakaś elektronika (spotkałem sie z tym w kilku antenach z nawigacji). Pytanie - czy takie anteny zewnętrzne musza być zasilane przewodem sygnałowym - cos jak antena tv z zasilaczem podającym napięcie kablem antenowym?

Tak, na dodatek nie wiadomo jaki jest poziom tego sygnału i czy nie przesteruje stopnia odbiornika w tablecie. Może być też antena zewnętrzna skojarzona z przemianą i wtedy zupełna klapa...

Antenę Boscha na początek radzę sobie odpuścić, wyprowadzić z tableta 1m dobrego przewodu w ekranie i na końcu zrobić jakiegoś diabełka na 1,5GHz, wytknąć go za okno albo na podszybie i sprawdzić skutek.
  • REKLAMA
  • #3 19136291
    DawiDD
    Poziom 28  
    tez tak pomyślałem żeby iść w tym kierunku i wyciągnąć antenę na kablu powyżej deski na podszybie. Dolutowałem kabel ekranowany i na końcu kabla antenka ceramiczna i niby widać ze lapie dość szybko sygnał, (antena za oknem) ale co jakiś czas gubi fixa - wygląda to tak jak na foto. Pamiętam ze gdy ta antenka była dolutowana do tableta z tył to problem był podobny - satelity widziało a fixa nie i google maps zgłaszało - "brak Tablet Asus Nexus 7 2013 w samochodzie - Ulepszenie odbioru GPS, wymiana anteny polaczenia gps"
  • REKLAMA
  • #4 19136323
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    DawiDD napisał:
    na końcu kabla antenka ceramiczna

Poeksperymentowałbym z antenami które nie były projektowane z troską o minimalizację rozmiarów...

Zobacz http://autoquad.org/wiki/wiki/m4-microcontroller/m4-gps-antenna-options/ - od frazy "DIY Dipole GPS Antenna"
    Inna realizacja powyższej koncepcji (bez linii mikropaskowej): http://cdn.preterhuman.net/texts/government_i...n.sourcedns.com/_gbpprorg/mil/gps4/index.html
    https://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/0210036.pdf
    https://www.u-blox.com/sites/default/files/pr.../GNSS-Antennas_AppNote_%28UBX-15030289%29.pdf
  • REKLAMA
  • #5 19136409
    DawiDD
    Poziom 28  
    dzięki za materiały. Na razie w antenie boscha odłączyłem elektronikę i podłączyłem jak na kablu ekranowanym i wygląda ze jest najlepszy sygnał. Zobaczę jak będzie sie z tym jeździć, jeśli nie będzie gubił sygnału to zostawię tak jak jest, chociaż trochę szkoda ze wzmacniacz wbudowany w antenę trzeba było odłączyć
    pozdrawiam
  • #6 19144903
    DawiDD
    Poziom 28  
    Jednak dokładka anteny na niewiele sie zdała - tablet po 20km jadać na nawigacji zgubił sygnał. Wygląda na to ze to nie kwestia anteny tylko urządzenia. Obraz systemu zainstalowałem od nowa i nic to nie dało.
    Pogrzebałem w swoich gratach i znalazłem zewnętrzny odbiornik GPS GSpace GS-R238 - pamiętam, ze wiele lat temu używałem go jeszcze na telefonie z symbianem i spawowa się świetnie. Moze dało by sie go połączyć z androidem? Odbiornik gps komunikuje sie po BT - w tablecie go widać i da się bez problemu sparować urządzenia, ale nic więcej - google mapa wola żeby włączyć lokalizacje w androidzie - jeśli ja wlecze to korzysta z wbudowanego odbiornika gps. Szukałem w tablecie (android 6) nie znalazłem opcji skąd urządzenie ma czerpać sygnał GPS
    Moze ktoś cos podpowie - jak zmusić tablet żeby korzystał z zewnętrznego odbiornika GPS a nie swojego wewnętrznego?
REKLAMA