logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić lampę sufitową LED?

juwo1 28 Gru 2020 18:39 1557 7
REKLAMA
  • #1 19142528
    juwo1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Spaliła się płytka w lampie, która wygląda tak:
    Kółkiem zaznaczyłem kabelek który łączył do diod LED umieszczonych na 2 takich płytach:
    I teraz mam pytanie czy da się coś uratować np montując zamiast płytki zasilacz? Jeśli warto spróbować to pytanie nr 2 czego szukać? To duża lampa 50W.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    grzes
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19142568
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    juwo1 napisał:
    Spaliła się płytka w lampie
    - co znaczy spaliła? Czy dokonałeś jakichkolwiek pomiarów? Z foto wygląda mi to na lampę sterowaną pilotem? bluetooth? Aplikacja smarfona?. I osmolone po lewej stronie na 1 zdjęciu miejsce wskazuje na uszkodzenie w układzie przetwornicy ( choć mogę się mylić) - brak zdjęć od strony druku.

juwo1 napisał:
    I teraz mam pytanie czy da się coś uratować np montując zamiast płytki zasilacz?
    - myślę że można pójść na "skróty" i dać zasilacz ale albo stracisz całe sterowanie i wszystko będzie świeciło od razu, albo dopasować nową przetwornicę (pod warunkiem że ona jest uszkodzona).
  • REKLAMA
  • #3 19142590
    juwo1
    Poziom 2  
    dzimi napisał:
    - co znaczy spaliła? Czy dokonałeś jakichkolwiek pomiarów? Z foto wygląda mi to na lampę sterowaną pilotem? bluetooth? Aplikacja smarfona?. I osmolone po lewej stronie na 1 zdjęciu miejsce wskazuje na uszkodzenie w układzie przetwornicy ( choć mogę się mylić) - brak zdjęć od strony druku.

Spaliła w sensie płytka się nadtopiła:
    Lampa jest sterowana pilotem i apką ale na tym mi nie zależy - będę szczęśliwy jak uda się przywrócić świecenie pełną mocą
    Cytat:

- myślę że można pójść na "skróty" i dać zasilacz

I to by było super - tylko potrzebuję porady co kupić. Nie mam żadnego doświadczenia z ledami.
  • #4 19142947
    dzimi
    Miejsce zaznaczone wskazuje na przetwornicę ( zdjęcie ciemne także trudno jednoznacznie).
    Zamieść jeszcze zdjęcia w przybliżeniu gniazda połączeniowego pomiędzy płytką a LED - zarówno płytki od strony elementów jak i druku oraz gniazda na samych LED tam gdzie są opisane pin wyjściowe.
  • #5 19143021
    juwo1
    Poziom 2  
    dzimi napisał:
    Miejsce zaznaczone wskazuje na przetwornicę ( zdjęcie ciemne także trudno jednoznacznie).
    Zamieść jeszcze zdjęcia w przybliżeniu gniazda połączeniowego pomiędzy płytką a LED - zarówno płytki od strony elementów jak i druku oraz gniazda na samych LED tam gdzie są opisane pin wyjściowe.

Gniazdo przód:
    Gniazdo tył:
    I gniazdo na płycie z ledami:
    Dzięki za podjęcie tematu.
  • REKLAMA
  • #6 19143077
    dzimi
    Jeśli podłączysz zasilanie "+" pod LED1+ i LED2+ natomiast "-" pod LED 1- i LED2- wtedy wszystkie będą świeciły. Pozostaje tylko jeszcze napięcie, można ( to wyjdzie najprościej) podłączyć zasilacz warsztatowy np.pod LED1 =/- i zwiększając napięcie uzyskać świecenie. Inną możliwością to sprawdzić jak są podłączone LED czy wszystkie w danej gałęzi szeregowo czy szeregowo-równolegle.
  • #7 19143130
    juwo1
    Poziom 2  
    Rozumiem że to podłączanie zasilacza warsztatowego to po to, żeby znaleźć napięcie i później zakupić odpowiedni zasilacz do podłączenia zamiast tej spalonej płytki?
  • REKLAMA
  • #8 19143635
    dzimi
    Dokładnie:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampą sufitową LED, w której spaliła się płytka. Lampa jest sterowana pilotem i aplikacją, jednak użytkownik chce przywrócić jej pełną funkcjonalność. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć przetwornicy, a możliwym rozwiązaniem jest podłączenie zasilacza zamiast uszkodzonej płytki. Użytkownik został poinstruowany, jak podłączyć zasilanie do diod LED oraz jak sprawdzić ich konfigurację (szeregowo lub szeregowo-równolegle) przy użyciu zasilacza warsztatowego, aby określić odpowiednie napięcie do zakupu nowego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA