logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lampa sufitowa LED - początkowo błyskała, teraz nie świeci - jak naprawić?

Olaf2019 20 Mar 2019 15:39 10107 23
REKLAMA
  • #1 17855644
    Olaf2019
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam,

jako nowy tutaj (i niekumaty ; ) mam prośbę o pomoc:

Z 5 lat temu kupiłem lampę sufitową 9-cio ledową i... najpierw zaczeła migać (5 sekund się nie pali, potem pali z 2 sek itd) a teraz nie świeci w ogóle.

charakterystyka: 9x LED max 6,5-7,5 V / 5W

w środku są 2 zasilacze:

LED Power supply 24 W
    Model: K07-24C350
    PRI: 100-240VAC 50/60Hz 0,5A
    SEC Constant Current: DC6...32V 350mA
    Ta:40 st. C Tc 80 st. C

Oczywiście rozmontowałem i wydaje się że przy 1 zasilaczu kabel prądu 220V był "na styku" z gniazdkiem/połączeniem - no to go dokręciłem poprawnie - nie pomogło.

No to zmierzyłem miernikiem prąd wejściowy do 2-ch zasilaczy - jest 224V i wyjściowy - i jest 67 V (to dziwne, bo na nich jest napisane DC6...32V) !

Co zrobić?
    a) myślicie że diody LED są ok czy się zepsuły od wyższego prądu?

b) czy kupić 2 nowe zasilacze (nie mogłem znależć dokładnie takich samych charakterystyk, czy te nw. będą ok? czy też prąd za wysoki?) ?

np.
    c)
    Wyjście:
    Napięcie znamionowe : 50V
    Prąd znamionowy : 350mA
    Moc znamionowa : 16,8W

lub
    d)
    Prąd wyjściowy: 350 mA
    Napięcie wyjściowe: 9 - 48 V
    Maksymalna moc wyjściowa: 20 W

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17855677
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Mrugające oprawy są bardzo często przyczyną niesprawnego zasilacza.
    Zasilacz musi być prądowy, czyli muszą go wyróżniać dwa parametry:
    1. prąd: 350mA
    2. napięcie: podawany jest zakres od (np. jak w Twoim podpunkcie d)) 9-48V i Twoje ledy muszą mieścić się w tym zakresie. Twoje ledy nie mieszczą się. Musisz znaleźć zasilacz który "wystartuje" od niższego napięcia niż 9V.
  • REKLAMA
  • #3 17855999
    Olaf2019
    Poziom 6  
    o dziękuję bardzo, nie wiedziałem że jak LED ma 6,5V to nie wystartuje na zasilaczu DC9-42V tylko musi mieć "od 6V"... prawdopodobnie dlatego nie działa, bo jak mierzyłem do zasilacz podaje 67V (zamiast 6-32V)....

gorzej że znalezienie zasilacza mającego te cechy (DC6...32, 350mA, 24W) graniczy z cudem - na Alledrogo nie znalazłem, a mój model jest... u producenta tego gó... w Chinach (firma Vig, nie polecam) : O
  • REKLAMA
  • #5 17856339
    Olaf2019
    Poziom 6  
    super, dziękuję bardzo, kupiłem 2 sztuki i w weekend lutuję! : )
  • #6 17856558
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Olaf ostrożnie ! Jeżeli prąd i napięcie to dla Ciebie pojęcia równoznaczne co wynika z pierwszego postu to lepiej poproś o pomoc kogoś o większej wiedzy bo prąd to niebezpieczna zabawa .
  • #7 17857648
    Olaf2019
    Poziom 6  
    rzeczywiście pomieszałem - to wynika z niewiedzy i niezastanowienia się głębszego.

Ale spoko - tutaj chodzi o "wykręcenie dwóch śrubek od AC , wyjęcie starego i włożenie nowego zasilacza i wkręcenie śrubek ponowne" i to samo od strony DC. Może trzeba zlutować kable z otuliną samokurczliwą ale to szczyt tego zadania, żadnego lutowania na płycie scalonej.

Także wg. mnie zadanie bardzo proste, łagodnie mówiąc : )

Podejrzewam że te wredne ryjki z Niemiec (lampa Paul Neuhaus) specjalnie robią "postarzenie podzespołów" żeby ludzie po 6-ciu latach przy drobnej awarii wyrzucali sprzęt do kosza i lecieli z wywieszonym jęzorem kupować nowy - ale Polacy nie są tacy głupi!!! : )))))
  • REKLAMA
  • #8 17858260
    szogun
    Poziom 23  
    Olaf ja wiem ze Warszawiacy są WIELCY ale dopiero zaczynasz na Elektrodzie i już obrażasz Niemców , Chińczyków a sobie przypisujesz duże zdolności . Trochę pokory bo Prąd może Ci pokazać kto tutaj jest mocniejszy. Wiem że możesz być tutaj kiedyś nawet Moderatorem ale to bardzo długa droga i chyba nie tą ścieżkę wybrałeś .
  • #9 17858331
    Olaf2019
    Poziom 6  
    aaaa, pudło! ; ) Ja nie jestem warszawiakiem tylko tu mieszkam chwilowo.

Ja piszę PRAWDĘ, nie jestem zakłamany tj:

a) Niemcy sprzedali mi szajs, który się zepsuł?

Tak czy nie? Tak.

b) zasilacz który podaje prąd zamiast 32 to 67V jest chiński?

Tak czy nie? Tak.

Więc nie ma o co się czepiać, że na nich narzekam.

Naprawa jest prosta - przykręcenie kilku śrubek, więc nie róbmy z tego "fizyki jądrowej".

Miałem problem - spytałem się kulturalnie - dostałem odpowiedź i jest fajnie - napiszę czy mi się udało to rozwiązać, może się komuś przyda. Nie ma co tego dobrego forum burzyć jakimiś dziwnymi tekstami...
  • Pomocny post
    #10 17858363
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Niestety miganie LED a potem brak świecenia to nie tylko problem zasilacza. Często ( częściej niż zasilacz) powodem jest uszkodzenie ( przegrzanie) struktury którejś diody. Czasem można zobaczyć ciemny punkt na strukturze w miejscu uszkodzenia. Wtedy pomaga tylko wymiana takiej diody ( lub zastąpienie jej dobranym rezystorem )
    Napięcie zmierzone może być faktycznie zawyżone ale to nie dowodzi jeszcze awarii bo przetwornica nie była obciążona, ale może też być właściwe tylko miernik źle mierzy bo to przetwornica dająca impulsy o częstotliwości daleko przewyższającej możliwości standardowego miernika.
  • #11 17858477
    szogun
    Poziom 23  
    Olaf zrozum .Co to za kulturalne pytanie jak piszesz o wrednych ryjach z Niemiec a Chińczyk to producent gó... . Nadal u Ciebie zasilacz podaje prąd 67 V więc życzę Ci powodzenia w tej Prostej naprawie . Znałem takiego który na wszystko mówił : to proste , trzeba się tylko cofnąć do Fizyki Molekularnej . Miał ukończone całe siedem klas podstawówki [takie były za moich czasów] .
  • #12 17859844
    Olaf2019
    Poziom 6  
    zworys- dziękuję, najpierw spróbuję z zasilaczami, potem zobaczymy ww.

szogun, zrozum - nie interesują mnie dyskusje z krytykantami, którzy nic nie pomagają tylko trują (już nie dopiszę co ; )), takich to ja znam wielu. I w niczym nigdy nikomu nie pomogli.

Podałem problem, ktoś odpowiedział - wymieniam zasilacze, prosta sprawa. Wiadomo, że może to nie wystarczyć i być może trzeba będzie dużej wiedzy żeby to naprawić ale na razie plan jest prosty.

Jak chcesz rozmawiać w wielkiej kulturze to przenieś się na forum o takowej. A na pewno do innego posta ; ) Ja jestem niezadowolony bo mam zepsutą rzecz i koniec, jeden mówi wprost co czuje a inny woli mówić "to nie to że ktoś nas olewa moczem, to tylko ciepły deszczyk pada, jak fajnie"... OK, Twój wybór.
  • #13 17860251
    szogun
    Poziom 23  
    Właśnie Twój " ciepły deszczyk " w postaci plugawego języka mi przeszkadza . Nie chodzi o wielką kulturę , chodzi o podstawy kultury których Ty nie przestrzegasz i z Elektrody próbujesz robić rynsztok a brak wiedzy chcesz nadrobić wulgarnym językiem . Na tym zakończę bo jesteś jak widzę niereformowalny . Szkoda słów ...
  • Pomocny post
    #14 17860306
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Uszkodzona dioda, lub puścił lut. Diody w szeregu więc można zmostkować uszkodzoną. Przyjrzyj się czy któraś nie jest ciemniejsza od innych.
  • #15 17870960
    Olaf2019
    Poziom 6  
    szogun - pewnie , poskarż się katechetce jeżeli takie słowa Ciebie uraziły ; ))) i nie włączaj TV po godz. 19:00 bo tam słownictwo dużo bardziej groźne jest ; P

A kultury to najpierw należy wymagać od siebie a dopiero potem od innych!!!

Pewnie nie zrozumiesz, więc wytłumaczę:

a) na moją prośbę o pomoc zamiast POMÓC to odpowiedziałeś uszczypliwościami, co jest niekulturalne,
    b) potem leczyłeś swoje kompleksy wobec Warszawy, to nie tylko niekulturalne ale jakieś takie ... chore,
    c) teraz piszesz o braku wiedzy.... no wielkie mi odkrycie (chyba dla Ciebie) bo ja nie mam wiedzy - na początku tak się przedstawiłem i nie wiem dlaczego masz z tym problem - jakbym miał wiedzę to bym nie pisał posta,
    d) zresztą - jak widzę jesteś na forum od 05 Wrz 2002 i pomogłeś komuś.... 19 razy przez okres 17 lat??? Czyli nieco ponad 1 raz na rok? Nie wstyd Ci w ogóle??? Zwykłym trollem jesteś i tyle!

Do pozostałych - pomocnych - osób: kupiłem 2 zasilacze z linku powyżej i .... diody nie świecą. Podpiąłem je nie lutując tylko na szybko "na kostki" (porządnie skręcając) i przynajmniej na wyjściu jest DC 48V a nie jak poprzednio - za wysokie- 67V.

Diody nie wyglądają na uszkodzone ale połączenia muszę przejrzeć - odkręcić radiator je zasłaniający etc. No świństwo (wiem, kolejne ciężkie przekleństwo, mea culpa) się tak łatwo nie poddaje.... : (
  • Pomocny post
    #16 17871078
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Olaf2019 to forum jest przepełnione cwaniakami, którzy wyładowują tu swoje złe emocje związane niewiadomo z czym, może problemami? są jak zauważyłeś uszczypliwi. Często takie osoby mają wiedzę (choć nie zawsze, coraz więcej osób nie mających pojęcia się wypowiada), ale przekazują ją w dziwny, polski sposób. Czyli nie normalnie, a w sposób taki, żeby zaakcentować swoją wiedzę, a czyjąś niewiedzę. Przykre to :-(
    Spójrz na temat, który założyłeś. Ile jest w nim treści przydatnej, a ile krążenia wokół. Dałeś się też trochę wciągnąć w niepotrzebna dyskusję.
  • Pomocny post
    #17 17871292
    zworys
    Poziom 39  
    Olaf2019 napisał:
    Diody nie wyglądają na uszkodzone ale połączenia muszę przejrzeć

Jak "dobierzesz" się do diod to sprawdzaj napięcie na każdej z nich. Ta na której wystąpi pełne napięcie zasilacza prawdopodobnie będzie uszkodzona. Wtedy przełącz miernik na zakres prądowy ( ale większy niż pobór prądu z zasilacza ) i sprawdź tą diodę jeszcze raz. Przepływ prądu i zaświecenie pozostałych będzie oznaczało że ta dioda na pewno jest uszkodzona. Należałoby ją podmienić lub zastąpić rezystroem żeby sumaryczny prąd w obwodzie nie wzrósł.
  • #18 17871339
    kkknc
    Poziom 43  
    Ciekawe z czego wzrośnie prąd? Skoro tam jest driver prądowy.
  • #20 17871973
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    zworys napisał:
    Skrót myślowy - mniej diod przy takim samym prądzie, więc na pojedynczej diodzie przy zwarciu ( pominięciu ) tej uszkodzonej będzie większy prąd.

No nie za bardzo. Większy prąd wystąpi wyłącznie jeśli co najmniej dwie diody są połączone równolegle i jedna z nich ulegnie uszkodzeniu "na przerwę", wówczas przez tę sprawną popłynie to co płynęło dotychczas przez uszkodzoną diodę ;)
  • #21 17872038
    kkknc
    Poziom 43  
    zworys napisał:
    Skrót myślowy - mniej diod przy takim samym prądzie, więc na pojedynczej diodzie przy zwarciu ( pominięciu ) tej uszkodzonej będzie większy prąd.

Bez znaczenia ile będzie diod. Oczywiście do granic tolerancji napięcia. Prąd płynący w obwodzie zostanie ten sam.
  • #22 17872275
    zworys
    Poziom 39  
    OK więc dla pełnej jasności - chodzi o moc wydzieloną na pojedynczej diodzie....Zakładając że zasilacz jest zasilaczem prądowym to prąd mamy taki sam ( przyznaję rację ) ale napięcie na pojedynczej diodzie wzrośnie, dodatkowy rezystor w miejsce spalonej diody ma to skompensować.
  • #23 17872295
    kkknc
    Poziom 43  
    A może by tak kolega skończył szkołę podstawową? I napisał to jeszcze raz. Tym razem nie łamiąc prawa Ohma.
  • #24 18088212
    Olaf2019
    Poziom 6  
    Dziękuję wszystkim co mi próbowali pomóc.

Trwało to długo - problemy rodzinne.

Rozwiązanie: jeden hobbysta- elektronik z Warszawy (ale nie z tego Forum : ( bezpłatnie (podziękowania!) zabrał cholerną lampę i stwierdził że jedna dioda jest przepalona (transformatory ok) i dlatego był problem. Działo się tak prawdopodobnie dlatego że mimo dużego radiatora to masa przewodząca się po 6-ciu (!!) latach zaczełą wykruszać i zapewne odprowadzanie ciepła nie jest takie jak powinno być i się przepaliła dioda przez to.

Ominął ją i teraz 8 z 9 diód świeci, nie świeci ta jedna pośrodku - niestety nie dałó jej się kupić na Wolumenie bo tam mają okrągłe lub kwadratowe diody a ta moja jest taka ''pośrednia'' z zakolami .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z lampą sufitową LED, która początkowo migała, a następnie przestała świecić. Lampa zawiera 9 diod LED z zasilaczami, w tym zasilacz LED o parametrach 24 W, model K07-24C350. Po rozmontowaniu lampy stwierdzono, że jeden z zasilaczy podaje zbyt wysokie napięcie (67 V zamiast 6-32 V), co może uszkodzić diody. Użytkownik rozważał wymianę zasilaczy oraz sprawdzenie diod na uszkodzenia. W trakcie dyskusji podano link do odpowiedniego zasilacza, a także zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzeniu diody. Ostatecznie, po konsultacji z elektronikiem, stwierdzono, że jedna dioda jest przepalona, co było spowodowane niewłaściwym odprowadzaniem ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA